Algemeen
We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties, booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar het virus is er nog steeds. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Dus het blijft voor iedereen verstandig om zich nog steeds aan de adviezen en maatregelen te houden die de verspreiding van het coronavirus beperken.
Wat doet wij om verspreiding van het virus te voorkomen?
Het kabinet houdt de coronasituatie goed in de gaten en onderneemt actie als het virus weer oplaait. Wij hanteren nauwgezet de adviezen van het RIVM, de Rijksoverheid en het Ministerie van OCW.
Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken
Er zijn geen coronamaatregelen meer. Maar er zijn wel adviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Basisadviezen tegen corona:
- Was vaak en goed je handen met water en zeep. Doe dit altijd als je thuiskomt of ergens op bezoek gaat.
- Hoest of nies in je elleboog.
- Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.
- Raak je gezicht zo min mogelijk aan.
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna je handen.
- Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.
- Haal een vaccin, booster- of herhaalprik
Wat moet ik doen als ik me niet goed voel?
Heb je klachten die horen bij het coronavirus zoals verkoudheid, benauwdheid of? Voorkom dat je andere mensen besmet. Doe een zelftest.
Wat moet ik doen na een positieve zelftest? Ga thuis in isolatie na een positieve (zelf)test en kijk op
mijnvraagovercorona.nl. Dat betekent dat je thuisblijft en op een eigen kamer. Dit doe je ook als je een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona hebt gehad. Zo besmet je geen huisgenoten of andere personen.
Je gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. Je telt vanaf het moment dat je klachten kreeg. Dat is dag 0. Je kunt na 5 dagen uit isolatie als je 24 uur lang geen last meer hebt van 1 of meer van deze klachten.
Voor al je vragen over je gezondheid verwijzen we je naar de
informatie van het RIVM. Veel gestelde vragen vind je op de
website van het RIVM
Ik ben bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?
Medewerkers en studenten kunnen kijken bij de corona-informatie op het Portaal voor Talent voor het protocol rondom besmettingen. Voor alle andere vragen over je gezondheid verwijzen we je naar de
informatie van het RIVM.
Kunnen jullie mij dwingen een medische test te ondergaan?
Nee. Volg het advies van het RIVM: blijf thuis bij klachten en doe een zelftest. Hoe vaak moet ik zelftesten? Studenten en medewerkers wordt geadviseerd om minimaal twee keer in de week een zelftest af te nemen. Zelftesten zijn ook bedoeld om te testen bij klachten of wanneer je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Zelftesten is altijd vrijwillig. En zonder zelftest hebben studenten en collega’s gewoon toegang tot school.
Studenten en medewerkers kunnen voor vaccinatie afspraken maken bij de GGD. Je laten vaccineren is vrijwillig en een persoonlijke keuze.
Afstand houden?
Je bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar het blijft wel een veilige afstand. Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk.
Welke hygiënemaatregelen nemen wij?
Voor de schoonmaak van de gebouwen volgen wij de richtlijnen en adviezen van het RIVM. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het echter het allerbelangrijkste dat iedereen zélf de richtlijnen opvolgt. Die staan op portaalvoortalent.nl en op de informatieschermen.
Hoe werkt onze ventilatie?
Ventileren is het voortdurend (24 uur per dag) verversen van lucht. De buitenlucht vervangt telkens (een deel van) de binnenlucht, die vervuild is door vocht, gassen, en eventuele ziekteverwekkers. Ventileren kan op twee manieren:
- natuurlijke ventilatie: er komt verse lucht van buiten naar binnen via ramen, roosters, deuren en kieren, en de vuile lucht gaat via dezelfde weg naar buiten.
- mechanische ventilatie (ventilatiesysteem): er komt continu verse lucht van buiten naar binnen geblazen via een luchtbehandelingskast, en de vuile lucht wordt afgezogen.
Bij goede ventilatie worden aerosolen (deeltjes die het coronavirus kunnen bevatten) voldoende afgevoerd. In al onze gebouwen wordt direct frisse lucht ingeblazen en vind geen recirculatie plaats. Dat zorgt ervoor dat er geen kans is van verspreiding van aerosolen. De meeste gebouwen voldoen aan Frisse scholen C wat bijdraagt aan goede ventilatie van onze gebouwen.
Extra aandacht voor ventilatie
Wat doen wij om verspreiding van het coronavirus in onze gebouwen via virusdeeltjes in de lucht (aerosolen) te voorkomen?
Wij vinden het belangrijk dat iedereen veilig kan werken en studeren in onze gebouwen. Met extra aandacht voor de ventilatie in onze gebouwen helpen we voorkomen dat virusdeeltjes zich verspreiden in de lucht.
Hoe ventilatie precies werkt, verschilt van gebouw tot gebouw en van ruimte tot ruimte. De kwaliteit van de binnenlucht is medebepalend voor de kwaliteit van onze studie- en werkomgeving. Daarom kiezen we naast de huidige extra aandacht voor ventilatie, voor een structurele aanpak om de luchtkwaliteit te beoordelen. Daarbij spelen diverse factoren een rol, waaronder de leeftijd en het gebruik van een gebouw.
Op alle installaties in de gebouwen wordt regulier preventief onderhoud uitgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het vervangen van filters, het reinigen van de installaties en het wettelijk vereiste onderhoud aan koelmachines en de verwarmingsinstallaties. De filters worden frequent vervangen. Met behulp van actief beheer wordt de luchthuishouding gemonitord (juiste werking van de ventilatiesystemen) en de regelinstallaties optimaal ingeregeld. Hiermee verhogen we het comfort en zorgen daarmee ook voor voldoende ventilatie.
In samenwerking met deskundig bedrijf wordt toezicht gehouden op de ventilatie en CO2. Dit gebeurt dagelijks en de hele dag door. Ook zijn er mobiele CO2- meters op locatie aanwezig en op CO2 meters die op afstand afgelezen kunnen worden. Zodat ook ter plekke actie ondernomen kan worden als dat nodig is.
Lees verder
Stage en bpv?
Als je start met een stage, dan volg je de RIVM-maatregelen en de maatregelen die binnen het bedrijf gelden. Loop je bijvoorbeeld stage in de zorg? Dan geldt het protocol van de zorg.
Reizen buitenland
Buitenlandse stages zijn weer mogelijk. Informeer bij je opleiding naar de voorwaarden.
Corona en inreisregels
Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Ook niet voor inwoners van landen die meedoen met de EU-inreisregels. Voor reizigers die wonen buiten de EU/Schengen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen. Op reizentijdenscorona.nl vind je een overzicht van de terugreisregels.
Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit bericht kun je terecht bij je mentor of stel je vraag via corona@rocva.nl of corona@rocvf.nl.