Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters, kinderen en jongeren.


Werk jij graag met kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar? En wil je werken in de kinderopvang of in de opvoedingsondersteuning? Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker bied je dagelijkse opvang aan baby's, peuters, kinderen en jongeren. Je kunt ook een leidinggevende rol hebben. Jij neemt dan beslissingen en je stuurt collega’s aan.  

De kinderopvang gebeurt volgens een dagindeling. Daarbij werk je volgens een bepaald plan. Samen met de kinderen of jongeren doe je activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Daarbij let je goed op hoe ze daarmee omgaan. Merk je dat een kind of jongere een achterstand heeft in de ontwikkeling? Dan bespreek je dat met je leidinggevende en met de ouders of verzorgers van het kind.

Doelgroep 

Herintreders, volwassenen die omgeschoold willen worden en volwassenen die zich verder willen ontwikkelen. Deze opleiding is nadrukkelijk bedoeld voor werkenden en werkzoekenden in de branche kinderopvang en die werken en leren willen combineren.   

Praktische informatie 

Om met deze opleiding te kunnen starten moet je Pedagogisch Medewerker (mbo-niveau 3) of een andere vergelijkbare opleiding op tenminste mbo-niveau 3 hebben afgerond. Ervaring met werken met kinderen is een vereiste. Bij aanvang van de opleiding vindt een intakegesprek plaats.

Diploma 

Bij het succesvol doorlopen van deze opleiding ontvang je het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (mbo-niveau 4).

Programma

Deze opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is beschikbaar als opleiding in de derde leerweg. Dat betekent dat je 1 jaar lang les en praktijk krijgt op niveau 4. Bij deze opleiding combineer je werken met leren. Houd rekening met een studiebelasting van 15 tot 20 uur per week.

De modules zijn online en op eigen tempo te doorlopen. Maandelijks vindt er een scholingsdag plaats in Hilversum. Deze vindt doorgang bij minimaal 10 aanmeldingen. Wanneer dit aantal niet gehaald wordt kan er gebruik gemaakt worden van online coaching in plaats van de scholingsdag. Ook is er de mogelijkheid om (tegen meerkosten) een persoonlijk begeleider in te schakelen, waarmee je (online) studievoortgang gesprekken voert.  

Wat leer je tijdens de opleiding? 

Je leert hoe je kinderen zo goed mogelijk kunt ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat jij ze kunt leren hoe ze met elkaar moeten omgaan. Je ontwikkelt allerlei vaardigheden om contact te maken met kinderen. En je als er problemen zijn, moet jij ze kunnen oplossen.  

Daarnaast speelt de taalontwikkeling van kinderen een grote rol binnen de opleiding. Ook oefen je in het geven van leiding en het coachen van collega’s. Je leert hoe je contact onderhoudt met andere instellingen, zoals de basisschool en het consultatiebureau.

De modules in de opleiding zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:
  • Pedagogiek
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Activiteitenbegeleiding
  • Kwaliteitszorg
  • Administratie en coördinatie
  • Verzorging en zelfredzaamheid
  • Taal en rekenen
  • Keuzedelen

Planning 

Deze opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker is beschikbaar als derde leerweg. Dat betekent dat je 1 jaar lang les en praktijk krijgt op mbo-niveau 4. Houd rekening met een studiebelasting van zo’n 15 tot 20 uur per week.  

Je kunt doorlopend starten met deze opleiding.

Investering

De totaalprijs voor deze opleiding is € 5.190 inclusief btw.  

Leslocatie  

MBO College Hilversum
Arena 301
1213 NW Hilversum
Telefoon: (035) 689 20 00
mbocollegehilversum@rocva.nl

Aanmelden 

Je kunt je hier aanmelden. Na ontvangst van de aanmelding nemen we contact met je op. 

Contact 

Wil je meer weten over deze opleiding of heb je andere vragen? Neem dan contact op met het informatiecentrum