Werktuigkundig Installeren

Werktuigkundige installaties (montage) - 23333

MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
2|3
2-3 jr.
aug '22
jan '23
BBL 23333
MBO College Hilversum
Parallelweg 1, Bussum
2|3
2-3 jr.
aug '22
BOL 23333
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Gaat jouw hart sneller kloppen van leidingen en installaties? Dan is werktuigkundig installeren een mooi vakgebied voor jou! Als Monteur Werktuigkundige Installaties doe je belangrijk werk waar je veel mensen blij mee maakt. Zo zorg jij ervoor dat mensen warm en koud water hebben, dat een kantoor een goed werkend ventilatiesysteem heeft of dat in een gebouw duurzame energie kan worden opgewekt. Je werkt met gas, water, verwarming, ventilatie, afvoer en duurzame installaties. Heel divers werk dus, waarbij jouw technische inzicht goed van pas komt. Je bewerkt leidingen van verschillende materialen en kunt ze daarna aansluiten en verbinden. Ook leg je soms complete installaties aan, zoals een cv-ketel.

Meestal werk je voor een installatiebedrijf dat je naar verschillende klanten stuurt, vaak samen met collega’s. Goed kunnen samenwerken en overleggen hoort dus ook bij jouw beroep, net als het goed kunnen omgaan met klanten. Want een tevreden klant betekent dat jij extra trots kunt zijn op je werk!
Je kunt je in dit vakgebied ook specialiseren en Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties worden speciaal voor woningen of juist grotere gebouwen als kantoren, scholen of fabrieken (utiliteit). Een mooi en verantwoordelijk beroep, waarbij je steeds de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen nastreeft. Ook begeleid je dan minder ervaren monteurs en draag je jouw uitgebreide kennis van het vak aan hen over.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Zie jij een carrière als Monteur Werktuigkundige Installaties wel zitten? Dan zijn er drie mooie opleidingen die je kunt volgen. Je kunt kiezen voor een opleiding van 2 jaar op niveau 2. Of je specialiseert je als Eerste Monteur op het gebied van woningen of utiliteit. Deze beide opleidingen zijn op niveau 3 en je doet er zo’n 1 tot 1,5 jaar over.

In deze opleidingen starten de niveau 2 én 3 studenten gezamenlijk in een BOL-opleiding. Tijdens het eerste leerjaar stroom je vervolgens uit naar niveau 2 Monteur Werktuigkundige Installaties of niveau 3 Eerste Monteur welke je alleen als BBL-opleiding kan volgen.
 
Bij de BOL-opleiding zit je wat meer op school en loop je daarnaast stage. De school helpt je om een goede stageplek te vinden en je krijgt begeleiding van een loopbaanbegeleider. Tijdens de opleiding werk je veel aan praktijkopdrachten. Die lijken op het werk dat je later ook in het bedrijfsleven zult doen. Maar je krijgt ook theorie, want die is nodig om de praktijkopdrachten goed te kunnen uitvoeren. Daarom krijg je les in bijvoorbeeld elektrotechniek, kennis over materialen, rekenen, taal, tekenen, tekeningen lezen en ICT.
 
Bij een BBL-opleiding kies je voor de combinatie van werken en leren. Je moet dan al een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Uiteraard krijgen ook BBL-leerlingen theorielessen. Verdiepende lessen over techniek bijvoorbeeld, maar je leert ook over leidinggeven, begeleiden, samenwerken en overleggen.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Monteur Werktuigkundige Installaties

Installeren van verwarmingssystemen, aanleggen van kabels en leidingen, aanleggen van gas voor verwarming en koken, installeren van ventilatiesystemen, professioneel werken in een bedrijf, Nederlands en maatschappelijke vorming, rekenen en wiskunde.

Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (Utiliteit/Woning)

Voorbereiden van je werkzaamheden, bepalen hoe je iets installeert en waar je de leidingen en kabels legt, uit elkaar halen van onderdelen en leidingen, aanleggen van leidingen, plaatsen en installeren van onderdelen, collega’s begeleiden bij het installatiewerk, vinden en oplossen van storingen.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

  • Installatiebedrijven
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Welke vakken in je vooropleiding heb je nodig?
  • Wiskunde of nask1

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BBL/BOL: € 481, exclusief verplichte laptop. 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen
Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen
Leerweg BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Laagspanningsdistributie
Eerste Monteur Laagspanningsdistributie
Leerweg BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties In De Gebouwde Omgeving
Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties In De Gebouwde Omgeving
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Koude- en Klimaatsystemen
Eerste Monteur Koude- en Klimaatsystemen
Leerweg BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Middenspanningsdistributie
Eerste Monteur Middenspanningsdistributie
Leerweg BBL
Niveau 3
Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (Woning)
Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (Woning)
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Werktuigkundig Installeren Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan