Webredacteur

Mediamanager - 25881

MBO College Hilversum
Media Park, Koos Postemalaan 4, Hilversum
4
3 jr.
aug 2023
BOL 25881
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben je een echte nieuwsjunk, verslind je glossy’s of houd je van mooie verhalen? En ben je nieuwsgierig naar hoe geschreven artikelen en foto’s online en in print worden gepubliceerd? Dan is de opleiding Webredacteur echt iets voor jou.

Een webredacteur schrijft teksten voor websites en andere online media. Zo’n medium kan de online editie zijn van een tijdschrift, een nieuwssite of de website van een bedrijf. Webredacteuren zijn vaak ook onderdeel van het team dat televisie- of radioprogramma’s maakt. Daar is de taak van de webredacteur onder andere het bijhouden van de website met de content die de televisie- en radiomakers aanleveren.
Als redacteur houd je het nieuws bij, doe je onderzoek, en regel je print- of onlineproducties. En je maakt verhalen die al zijn gemaakt, geschikt voor online publicatie. Je schrijft nieuwsberichten, reportages, columns en achtergrondartikelen. Daarnaast regel je ook het beeld: een webredacteur kan zelf filmpjes of foto’s maken, of zoekt in online beeldarchieven naar geschikt materiaal.
Een webredacteur kan snel alle systemen doorgronden die te maken hebben met online publiceren en kent de basics van het programmeren. Daarbij weet de redacteur aan welke eisen een goed werkende website moet voldoen, hoe je content uit diverse bronnen bewerkt en hoe je verhalen goed vindbaar maakt via sociale media. Een webredacteur werkt nauw samen met social media producers, designers en andere makers van online content.
Als webredacteur moet je ook weten hoe je geld kunt verdienen met het maken van content. Je weet wie je moet benaderen om werk gepubliceerd te krijgen en kunt met opdrachtgevers onderhandelen over de prijs hiervan.
Deze specialisatie webredacteur valt onder het profiel Media Manager, net als de opleidingen Producer Televisie, Producer Social Media, Producer Online Content, Producer Radio en Producer Evenementen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Een media-opleiding bestaat uit cursussen, waarmee je je route zelf samenstelt. Samen met een persoonlijke coach bepaal je welke cursussen je nodig hebt, en wanneer je ze volgt. Iedereen begint met een brede, algemene basis met vakinhoudelijke lessen en projecten. Denk hierbij aan Videografie, Social Media, Marketing, Radio, Redactie, Productie en Eventmanagement.
Naarmate je verder komt in de opleiding, ligt de focus steeds meer op de door jou gekozen specialisatie Webredacteur. Je volgt cursussen op het gebied van redactie, online publiceren, social media en contentproductie. Hierdoor ontwikkel je je steeds verder in het vak van redacteur. Daarnaast volg je de algemeen vormende vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Als je eraan toe bent, dan ga je stage lopen. Je bepaalt samen met je coach waar je dat gaat doen en in welke vorm. Zo kun je een lang blok stage lopen, meerdere korte blokken of een lintstage waarbij je bijvoorbeeld drie dagen per week stage loopt en ook nog twee dagen per week naar school kunt gaan.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert alles wat er komt kijken bij het werk als redacteur. Zo leer je de basics van het selecteren en maken van teksten en beeld voor online producties. Je gaat ideeën ontwikkelen voor verhalen voor verschillende doelgroepen en bedenkt hoe je die doelgroepen online het beste kunt bereiken. Daarbij maak je kennis met verschillende soorten content: denk aan journalistieke producties, copywriting en voorlichtingsteksten.
Ook krijg je inzicht in hoe je geld kunt verdienen met online en printcontent. Je doet onderzoek naar de commerciële exploitatie van een productie en hoe dit onder de aandacht te brengen.
Je docenten kennen de wereld van print en online media als geen ander. Ze stimuleren je in je ontwikkeling door je te laten werken aan actuele beroepstaken, je eigen portfolio, je professionele identiteit én je ondernemersvaardigheden. Tijdens de opleiding is ook veel aandacht voor coaching op het gebied van communicatieve vaardigheden en sollicitatietraining. Iedere student krijgt een persoonlijke coach.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Webredacteuren kunnen terecht bij journalistieke nieuwsorganisaties, magazines en online platforms. communicatie-afdeling. Verder vind je webredacteuren bij reclame- en communicatiebureaus. De opleiding Webredacteur kan ook een mooie opstap zijn naar een carrière in de journalistiek.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.
 
Kennismaking 
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» meer informatie over de studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL: € 498,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Producer Televisie
Producer Televisie
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Evenementen
Producer Evenementen
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Social Media
Producer Social Media
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Radio
Producer Radio
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever
Mediavormgever
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan