Online Voorlichting (webinar) voor deze opleiding:
»
MBO College Hilversum - Verzorging en Maatschappelijk Zorg
»
MBO College Noord - Maatschappelijk Zorg
Bij aanmelding op de Gare Du Nord heet de BOL-opleiding Maatschappelijke Zorg.
Wil je de opleiding volgen in Amsterdam? Dan kunnen we niet garanderen dat er plek is. Meld je dus ook aan bij een andere vestiging of opleiding.
Wil je de BBL-variant volgen? Dan heb je een baan nodig. Ondanks de coronacrisis, nemen de instellingen personeel aan. We raden je dan ook aan om te solliciteren.
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
3jr.
BOL
25478
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
3jr.
BBL
25478
MBO College Noord
Gare Du Nord 13, Amsterdam
4
3jr.
BOL
23181
MBO College West
Laan van Spartaan 2, Amsterdam
4
3jr.
BBL
23181
MBO College West
Laan van Spartaan 2, Amsterdam
4
3jr.
BOL
23181
Is dit beroep iets voor jou?
Sta jij altijd klaar voor mensen met problemen? Wil je het verschil maken voor mensen die minder kunnen door een achterstand, beperking, ziekte of problemen? Met de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen maak je er je beroep van.
Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen heb je een ondernemende en innovatieve houding, zodat je nieuwe ontwikkelingen signaleert en deze vertaalt naar nieuwe werkwijzen. Je bent interpersoonlijk sensitief, cultuurbewust, creatief en treedt handelend op in uiteenlopende en onverwachte situaties. Je bent een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt en bent samenwerkingsgericht. Je gaat professioneel om met moeilijke situaties. Tijdens het brede eerste jaar maak je kennis met alle vier de werkvelden van maatschappelijke zorg: Gehandicaptenzorg, Specifieke doelgroepen, Thuisbegeleiding en GGZ.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Begeleider Specifieke Doelgroepen is beschikbaar als BBL- of BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. De lessen zijn heel praktijkgericht. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je de voor de BOL-opleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. Binnen de BOL-opleiding doe je de eerste 2 jaar kennis en ervaring op met verschillende doelgroepen van 18 jaar en ouder.
Je kunt dus stagelopen bij gehandicapten, maar ook bij volwassenen die hulp nodig hebben. In het derde jaar maak je een definitieve keuze voor je afstudeerrichting.
Je kunt kiezen uit:
- Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
- Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Kies je voor de BBL-opleiding? Dan werk je bij je eigen werkgever. De opleiding sluit dan helemaal aan op jouw situatie en werkervaring. Wil je meer weten over de opleiding? Bel dan met ons Informatiecentrum: 0900 – 95 99. Wij helpen je graag!
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Zorg en begeleiding bieden aan mensen met verschillende soorten problemen, bijvoorbeeld (chronische) ziekten of verslaving
- Cliënten ondersteunen op het gebied van wonen en huishouden, dagbesteding en persoonlijke verzorging
- Overleggen en samenwerken met collega's, mantelzorgers en andere hulpverleners
- Opstellen en uitvoeren van een begeleidingsplan
- Begeleiden van nieuwe collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Verpleeghuizen, thuiszorg, psychiatrische afdeling, begeleid-wonen-projecten, dagbestedingen, opvang voor dak- en thuislozen , asielzoekerscentra, sociale werkplaatsen, welzijnsinstellingen en activiteitencentra voor gespecialiseerde dagopvang.
Lees verder