AV-Mediatechnologie

AV-mediatechnoloog - 26013
Online voorlichting (webinar) voor deze opleiding:
» MBO College Hilversum - AV-specialist
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
3jr.
jan '22
BOL 26013
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

De technologische ontwikkelingen binnen de media-industrie gaan snel. Het belang van het volgen van ICT-processen en brede kennis van ICT-toepassingen en infrastructuur zijn heel belangrijk om de mediasector up-to-date te houden.

Ook zijn er vele verschuivingen binnen de media-industrie waar de arbeidsmarkt nu al op in moet spelen. Vroeger bestond de media-industrie voornamelijk uit televisie, film, video en radio. Tegenwoordig spelen ook social media, gaming, mobile, maar ook VR en AR een grote rol in de media-industrie.

De vraag naar IT-specialisten was ook nog nooit zo groot. Binnen nu en twee jaar komt Europa 1 miljoen IT-specialisten te kort! De Nederlandse media-industrie behoort gelukkig tot een van de meest vooruitstrevende ter wereld. Nergens wordt meer ontwikkeld en geïnnoveerd op het gebied van tv-producties, studio-automatisering, tv-formats en de verwerking van videocontent. Ontwikkelingen zijn zijn alleen mogelijk dankzij de achterliggende IT-technologie, netwerken en whizzkids. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding AV-mediatechnologie (niveau 4) wordt verzorgd door de opleiding Media en het grootste mediatechnologiebedrijf ter wereld: NEP.

Er is zowel een 3-jarig als een 2-jarig BOL-traject. 

3-jarig BOL-traject
Tijdens het eerste leerjaar ligt de focus op het leggen van een goede basis om te weten welke ontwikkelingen er spelen binnen het medialandschap. Ook zorgen we er voor dat je met een ruime schat aan kennis klaar bent om in het tweede jaar op stage te kunnen gaan. Tijdens het derde jaar word je klaargestoomd voor het succesvol afronden van de opleiding. Naast verdere verdieping in technologische ontwikkelingen en het verder uitbreiden van jouw ICT-skills zullen wij veel aandacht besteden aan oefenen en afnemen van examens.

2-jarig BOL-traject
Het onderwijsprogramma vindt plaats op het Media Park in een speciaal klaslokaal van het MBO College Hilversum en NEP. De theoretische ondersteuning wordt verzorgd door vakdocenten van het college en specialisten van NEP. De praktijklessen/stages zullen met name in de weekenden en avonden plaatsvinden, omdat dan de producties zijn. Vakanties zijn in overleg en wijken af van de reguliere schoolvakanties. In deze opleiding leer je stap voor stap wat het betekent om in een high-end broadcastbedrijf te werken.

Je ontdekt welke banen er allemaal zijn achter de schermen binnen de media-industrie. We organiseren in samenwerking met de grote bedrijven als NEP, United en andere mediabedrijven in Hilversum workshops, meeloopdagen en lessen. Hierdoor kom je er achter wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je hart ligt.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je onder meer hoe je een media IT-systeem bouwt dat webcontent, social mediacontent en live-videostreaming mogelijk maakt. Je leert werken met montagesystemen, transcoders, content distributienetwerken, datacenters en play-out-systemen. Je kunt tv-makers ondersteunen en zorgt ervoor dat alle programma’s op tijd op tv en internet te zien zijn. Dit is dé opleiding voor jongeren bij wie IT-systemen, netwerken en nieuwsgierigheid naar de nieuwste mediatechnieken in het DNA zit.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

  • Multimediabedrijven
  • Audiovisuele bedrijven
  • Postproductie-bedrijven
  • Facilitaire bedrijven
  • Omroepen
  • Overheidsinstellingen
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Tijdens je kennismaking wordt gevraagd een eigen gemaakt filmpje aan te leveren. Op basis daarvan wordt gekeken of deze creatieve opleiding bij je past.
Lees verder
 
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL: € 550, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Camjo
Camjo
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Media & Redactie
Media & Redactie
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever - 3D Designer
Mediavormgever - 3D Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
AV-Specialist
AV-Specialist
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Online Content
Producer Online Content
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan