Chez vertelt

Chez (spreek uit als Tsjes) is een vrolijke 23-jarige Frans-Congolees, geboren in Nederland en afwisselend wonend in Harderwijk of Rotterdam. Sinds ruim een jaar volgt Chez op MBO College Hilversum de unieke niveau 2-opleiding Herenkapper.

Waarom heb je gekozen voor de niveau 2-opleiding Herenkapper?
Ik was begonnen met een opleiding in Utrecht, maar dat was een gespecialiseerde opleiding tot dameskapper. Niets mis mee, maar ik wilde me ergens anders op focussen. Later wil ik graag mijn eigen barbershop hebben, dus dan moet je wel heren kunnen knippen. Zodoende ben ik uitgekomen bij deze opleiding.

Hoelang ben je bezig met deze opleiding en hoe gaat het?
Ik ben nu ongeveer op de helft. We gaan nu kijken of ik nog verder kan komen dan niveau 2. Dat is namelijk echt het basisniveau. Als ik een eigen zaak wil openen, moet ik sowieso doorstuderen. Volgens mijn mentor kan ik niveau 3 zeker aan. Voorlopig zit ik ik dus nog wel even in Hilversum.

Volg je ook nog keuzedelen?
Jazeker! Ik heb gekozen voor het keuzedeel Klantcontact & Verkoop. Als je een eigen zaak hebt, moet je ook nog andere dingen kunnen dan alleen knippen. En als ik een baan als kapper krijg, zijn die skills natuurlijk ook heel handig.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Dat vind ik lastig. Ik ga uit van mijn eigen kracht en heb niet echt van een voorbeeld. Ik kan alles wat een voorbeeld ook zou kunnen, snap je? Ik zie vaak dingen voorbijkomen die ik al eerder heb gezien. Dus wat is dan het voorbeeld? Ik maak liever zelf iets.

Waar haal je dan je inspiratie vandaan?
Ik kijk graag tutorials op YouTube. Zo ben ik eigenlijk ook begonnen met knippen. Ik heb ooit als eerste mijn broertje geknipt met behulp van zo’n filmpje! Het duurde drie uur en in het begin was het best eng, maar het is uiteindelijk goed gegaan.

Wat vind je het moeilijkste en het makkelijkste in jouw vak?
Haar kun je verdelen met behulp van een sterafdeling. Dat zijn zes vakken, waarin je het haar goed en strak moet vastzetten. Dat vind ik nog steeds het moeilijkste. Het makkelijkste is het knippen zelf. Dat doe ik goed.

Ga je na deze studie nog iets anders doen?
Ik wil in ieder geval dus nog niveau 3 gaan doen. Daarnaast loop ik stage bij een Syrische kapper in Amersfoort. Dat gaat heel lekker. Na mijn studie zou ik daar graag werken om ervaring op te doen. Daarmee wil ik ook genoeg geld verdienen om mijn droom van een eigen barbershop waar te maken.

Hoe bevalt MBO College Hilversum?
Heel goed! De leraren en leerlingen zijn allemaal heel aardig. Ik heb heel snel veel vrienden gemaakt. Het is echt een hele gezellige school.

Wie zou je eens heel graag willen knippen?
Ken je MOBICEP? Dat is een YouTuber die vlogs maakt over fitness en krachttraining. Hij brengt veel positiviteit en is erg grappig. Omdat ik zelf ook veel aan fitness doe, zou ik hem graag eens willen ontmoeten.