STAP - veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het STAP-budget.

Let op: vanaf nu komen alleen nog OCW-erkende opleidingen in aanmerking voor het STAP-budget. Al onze STAP-opleidingen op de website zijn OCW-erkend.

STAP Algemeen

Wat houdt het STAP-budget in?
Het STAP-budget is een subsidie van de overheid die je kunt gebruiken voor het volgen van een opleiding, cursus of training. STAP-subsidie staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1000,- per jaar aanvragen. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een OCW-erkende  cursus of opleiding.

Wie kunnen STAP-budget aanvragen? 
  • Je bent tenminste 18 jaar oud en je hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt
  • Je bent EU-burger of je bent partner van een EU-burger
  • Je bent in de periode van 2 jaar en drie maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen.
Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?
Alleen OCW-erkende opleidingen komen nog in aanmerking voor het STAP-budget. Je vindt ons STAP-aanbod hier. Houd deze website in de gaten voor het meest recente aanbod.

Kun je in 2023 nog steeds STAP-budget aanvragen?
In 2023 zijn er nog 2 data waarop je de STAP-subsidie kunt aanvragen: op 18 september en 15 november. Op dit moment komen alleen nog OCW-erkende opleidingen in aanmerking voor de STAP-subsidie. Al onze STAP-opleidingen op de website zijn OCW-erkend.

Wat gebeurt er in 2024 met het STAP-budget?
Vanaf 2024 komt de STAP-subsidie te vervallen. Het kabinet zoekt momenteel naar nieuwe manieren om leren en ontwikkelen te blijven stimuleren. Als daar meer duidelijkheid over is, lees je daar alles over in onze nieuwsbrief.
 
Lees verder

STAP-budget aanvragen

Hoe vraag ik STAP-budget aan?
Op de pagina STAP-subsidie aanvragen vind je een duidelijk stappenplan voor het aanvragen van het STAP-budget.
 

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?
In 2023 zijn er nog 2 momenten waarop je de STAP-subsidie kunt aanvragen: op 18 september en 15 november. Vraag de subsidie meteen de eerste dag om 10.00 uur aan, want op is op!

De STAP-aanvraagtijdvakken in 2023:

  • 18 september
  • 15 november

STAP-datumchecker
Wil je precies weten in welke periode je het STAP-budget kunt aanvragen? Vul dan in de STAP-datumchecker de 1e dag van de start van je opleiding in.

Let op: vraag de subsidie zo snel mogelijk aan, want op=op. Is het budget in deze periode op? Probeer het dan opnieuw in de volgende aanvraagperiode.

Voorbeeld:
Start je opleiding op 29 augustus? Dan kun je het STAP-budget aanvragen in de periode mei-juni of in de periode juli-augustus. Let er wel op dat je het STAP-budget uiterlijk 4 weken voor aanvang van de opleiding moet aanvragen, dus in dit geval vóór 31 juli

Start je opleiding in: Vraag in dit tijdvak STAP-subsidie aan, tenminste 4 weken voor de start van de opleiding:
Januari September-oktober of november-december
Februari November-december of januari-februari
Maart November-december of januari-februari
April Januari-februari of maart-april
Mei Januari-februari of maart-april
Juni Maart-april of mei-juni
Juli Maart-april of mei-juni
Augustus Mei-juni of juli-augustus
September Mei-juni of juli-augustus
Oktober Juli-augustus of september-oktober
November Juli-augustus of september-oktober
December September-oktober of november-december
 

Wat gebeurt er als het budget op is?
Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. Het beschikbare budget wordt verdeeld over deze aanvraagperiodes. De eerste periode is in maart-april, de tweede periode in mei-juni, enz.

Als bij de aanvraag van het STAP-budget blijkt dat in die periode het budget op is, dan kan je in een volgende periode alsnog het STAP-budget aanvragen. Let er wel op dat je het STAP-budget uiterlijk 4 weken voor de start van de opleiding hebt aangevraagd.

Wat is een STAP-aanmeldingsbewijs en waarom is dat nodig?
Voor de aanvraag van de STAP-subsidie heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je binnen 3 dagen in je mailbox nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding. Dit is een bewijs dat je je hebt ingeschreven voor de opleiding waarvoor je de subsidie wilt aanvragen.

Is het STAP-budget van € 1000,- inclusief of exclusief btw?
Het STAP-budget van € 1000,- is inclusief btw.

Lees verder

Betaling

Aan wie wordt het STAP-budget betaald?
Het STAP-budget wordt uitbetaald aan de opleider. Het subsidiebedrag wordt dan in mindering gebracht op de kostprijs van de opleiding. Als de prijs van de opleiding lager is dan de subsidie van € 1000,- hoef je niets te betalen. Als de opleiding meer kost dan € 1000,- ontvang je voor het resterende bedrag een factuur.

Wat gebeurt er als de scholing meer kost dan € 1000,-?
Wanneer de opleiding meer kost dan € 1000,- moet je de meerprijs zelf betalen. De subsidie van € 1000,- wordt van het totaalbedrag afgetrokken. Voor het restbedrag ontvang je een factuur van de opleider.

Kan STAP-budget aangevraagd worden als ik ook recht heb op andere subsidies zoals een studievoorschotvoucher of lerarenbeurs?
Als je recht hebt op een andere vorm van subsidie zoals de subsidieregeling lerarenbeurs of een studievoorschotvoucher, dan heb je ook nog recht op het STAP-budget. Dan moeten de kosten van de scholing wel hoger zijn dan de subsidie die je al vanuit een andere subsidieregeling krijgt.

Lees verder

Overige vragen

​In welke sectoren is het meeste werk te vinden? 
In de sectoren Zorg & Welzijn, ICT, Techniek en Horeca zijn momenteel de meeste banen te vinden. Je kunt de opleidingen in deze sectoren bekijken door bij ons STAP-opleidingsaanbod deze sectoren in het filter ‘sector’ aan te vinken.
 
Lees verder