Izone

Izone - Ontdek je talent en kies later!

Wat is Izone?

Mbo-opleiding kiezen? Keuzestress? Ambitieus? Ontdek je talent en kies later!

Kiezen wat je later wilt worden is best lastig. In de Izone ga je ontdekken wie jij bent. 'I' staat voor ik. Dit is jouw zone, jouw fase. Je begint blanco aan dit traject en je hoeft nog niet te kiezen. Juist niet. Dus geen keuzestress! Je gaat namelijk eerst op onderzoek uit. Je gaat werken aan je skills. In je eigen tempo ontdek je welke vervolgopleiding en welk werkveld bij jou past. Dat kan 20 weken duren, maar ook een jaar. Zo kom je zelf tot een studiekeuze en verschijn je gemotiveerd aan de start bij een reguliere opleiding.
Wij helpen je!

Voor wie is de Izone?

  • Je hebt je verdiept in de verschillende richtingen en opleidingen, maar je weet nog niet wat bij je past.
  • Je heb een vmbo-, mavo-, havo-, mbo-diploma of een overgangsbewijs naar havo 4.
  • Je hebt een droom, maar weet nog niet hoe je die kunt waarmaken.
  • je twijfelt bij het kiezen van de juiste mbo-opleiding.
  • Je wilt switchen van mbo-opleiding, maar je weet nog niet goed wat bij je past.

Hoe ziet Izone eruit?

Izone is een oriëntatieprogramma voor studenten die nog niet weten welke opleiding ze willen volgen of die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.

Binnen Izone kun je je eigen oriëntatieprogramma samenstellen, waardoor je controle houdt over je eigen opleiding. De nadruk ligt op de dingen die jouw interesse hebben. Hoe leuk is dat? In de Izone ga je 20 weken tot 1 jaar aan de slag.
Izone heeft drie belangrijke pijlers:
  1. Zelfontwikkeling
  2. Oriëntatie
  3. Deels kwalificerend
1. Zelfontwikkeling
Je onderzoekt waar je talenten en interesses liggen en werkt aan het vergroten van je eigen vaardigheden. Je gaat aan de slag met de onderwerpen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat kan ik?’. Dit doe je aan de hand van opdrachten en activiteiten. Hierdoor krijg je meer inzicht in je drijfveren, kwaliteiten en mogelijkheden.
2. Oriëntatie
Je verkent welke opleidingen er allemaal zijn en wat het beste past bij jouw vaardigheden en interesses. Dit doe je op verschillende manieren. Door onder andere deel te nemen aan snuffelstages, workshop, excursies en opdrachten uit te voeren. Hierdoor krijg je een concreter beeld welke opleidingen bij je passen en welke helemaal niet.
 
Voorbeelden van onze Izone studenten:
Een van onze studenten wilde dierenverzorgster worden. Bij een snuffelstage in het dierenasiel bleek dat zij vreselijk allergisch was voor de meeste dieren. We hebben samen gekeken wat nog meer bij haar interesses past. Een andere student ontdekte tijdens een Loopbaan Oriëntatie Begeleiding-opdracht dat het organiseren van evenementen echt haar energie gaf. Zij gaat een opleiding in deze richting volgen.
 
Een onderdeel van Izone is dat je een aantal uren bij jouw gewenste opleiding mee gaat draaien, zo kun je erachter komen of dit nu echt de opleiding is die bij jouw past. Je kunt uiteraard ook bij verschillende opleidingen ‘lesjes’ volgen om te ervaren of de opleiding aan jouw verwachting voldoet. 
3. Deels kwalificeren
Bij Izone kun je voor een deel kwalificeren voor de volgende vakken:
Nederlands, rekenen en voor de keuzedelen Engels, Ondernemend gedrag en Digitale vaardigheden.
Naarmate je langer bij Izone blijft kun je meer deel-examens afronden. Deze resultaten kun je meenemen naar je vervolgopleiding binnen het ROC van Amsterdam/Flevoland.
 
Er zijn een paar verplichte vakken zoals Burgerschap, Loopbaan Oriëntatie Begeleiding / Peercoaching.
 
Binnen Izone staat individuele begeleiding centraal. Je krijgt een docent/coach aangewezen. Aan de hand van je sterke en zwakke punten bepaal je samen met je docent/coach jouw doelen en de weg om er te komen. Alles wat je bij Izone doet, koppel je aan een opleiding, zo ontdek je: wat de opleiding inhoudt, waar wordt de opleiding aangeboden, hoe is de opleiding opgezet, enz.
 
Lees verder

Wat kan ik verwachten?

In het eerste blok ben je vooral bezig om je eigen kwaliteiten, interesses, potenties en dromen in kaart te brengen. Dit doe je door onder andere opdrachten en testen te maken (bijvoorbeeld een beroepskeuzetest).
 
In het tweede blok ga je meer inzoomen op jouw kwaliteiten en interesses en oefen je jouw vaardigheden in een project of een workshop. Naast de verplichte vakken ga je natuurlijk hard aan de slag met je persoonlijke (op maat) Izone-programma. Door de projecten en workshops die Izone aanbiedt, maak je kennis met verschillende kanten van een beroep of een opleiding.
 
Izone heeft een theaterprogramma waarin je erachter kunt komen of het bij je past om op het podium te staan of juist achter het podium in een ondersteunende rol. Ook is er een horeca-project, waarbij je zelf kunt ervaren of je het werken in een keuken leuk vindt.
Binnen Izone ga je samenwerken in projecten waarbij je kunt ontdekken welke rol je het beste ligt. En ook dit neem je mee in je keuze voor een vervolgopleiding.
 
In blok drie ga je in de praktijk snuffelstages volgen of een kijkje nemen in de opleiding die jou interesseert. Zo kun je een weloverwogen studiekeuze maken.
 
Ten slotte: Izone vindt de inbreng van jou als student heel erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het programma.
 
Lees verder

Izone-studenten aan het woord

Julian (19) komt van een van de VEVA-ICT-opleidingen. Hij was cum laude geslaagd voor zijn mavo-opleiding en voelde zich bij VEVA onvoldoende uitgedaagd: “Ik vind de lessen op school niet spannend. Globaal weet ik wel wat ik wil. In Izone kan ik ontdekken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is, richtingen die ik helemaal niet voor mogelijk hield. Ook door mezelf te ontwikkelen, m’n soft skills. Daar is op m’n middelbare school weinig aandacht aan besteed. Ik hoop dus ook zelfstandiger te worden. Ik voel dat dat heel belangrijk is. Misschien word ik wel banketbakker.”

Tom (21) volgde een Entree-opleiding (horeca, kapper) en begon daarna aan de opleiding Beveiliger. “Dat is het gewoon niet voor mij. Maar ja, wat dan wel? Ik heb echt géén idee. Bij m’n ouders kan ik hiervoor niet terecht. Ik heb een goed gesprek gehad met de loopbaanadviseur van het LEC en die adviseerde me om naar Izone te gaan. Ik verheug me op de nieuwe start, met nieuwe klasgenoten. De sfeer in de groep is nu al goed. Ik voel dat we van elkaar gaan leren en van de trainers en bedrijven.”
 
Azize (21) moest van haar ouders rechten gaan studeren en advocaat worden. Zelf hoorde ze over een mode-opleiding, die haar wel aansprak en die ze ook is gestart. Toch ging ze twijfelen: “Tot nu toe hebben anderen, bijvoorbeeld mijn ouders, steeds keuzes voor me gemaakt. Ik deed wat zij wilden, om hen niet te kwetsen. Maar ondertussen kwets je jezelf. Ik wil leren zelf keuzes te maken, ontdekken wat ík wil en gelukkig worden.”

 
Sabrina (20) heeft nooit echt nagedacht over wat zij wil worden. Ze volgt nu een opleiding in dienstverlening maar voelt zich daar niet op haar plaats. “Iedereen bedacht iets anders voor me. Hostess, apothekersassistente, schoonheidsspecialiste. Ik raakte in paniek en wist echt niet waar ik naar toe moest. Toen ontdekte ik Izone op internet en dacht yes yes yes. Ik heb het besproken met mijn moeder en zij staat helemaal achter me. Dus heb ik me ingeschreven. Ik gun mezelf een jaar om te vinden wat ik wil.”
 
Anton (16) verruilde zijn vmbo-t-opleiding voor de havo. In havo 4 bleef hij zitten en hij raakte steeds meer ongemotiveerd: “M’n ouders wilden dat ik naar de havo ging, zelf zag ik het mbo veel meer zitten. Dat past beter bij me. Maar ik wilde m’n ouders niet teleurstellen en begon toch op de havo. Je ouders willen je op een bepaalde plaats zien. Het ging niet goed op de havo. Ik ga nu ontdekken wat wel bij me past. Dit is een nieuwe kans voor me. Misschien wordt het wel de beroeps-havo, maar ik wil ook een plan b hebben. Ik ben blij met deze groep. Nu al.”

 
Lees verder

Waar krijg ik les?

Izone wordt op deze locaties aangeboden:

MBO College Zuidoost – Izone 
Mijehof 406
1106 HW Amsterdam-Zuidoost
Telefoon: 020 215 74 76. Je kunt ook whatsappen naar dit nummer.
» Bekijk locatiefilmpje

MBO College West – Izone
Het Sieraad
Postjesweg 1
1057 DT Amsterdam-West
Telefoon: 020 215 74 76 (Je kunt ook whatsappen naar dit nummer.)
»​ Bekijk locatiefilmpje

MBO College Amstelland – Izone
Maalderij 37
1185 ZC Amstelveen

MBO College Noord - Izone
Gare Du nord 13
1022 LD Amsterdam

 

Kom je een keer langs?

Wil je een kijkje komen nemen bij Izone? Dan ben je van harte welkom!
 
Locatie Mijehof 406, Amsterdam Zuidoost
Elke vrijdag zijn we er om 11.00 uur voor je op locatie Mijehof 406 in Amsterdam Zuidoost.
 
Locatie Postjesweg 1 in het Sieraad, Amsterdam West
Elke woensdag om 11.00 uur zitten we voor je klaar op onze locatie Postjesweg 1 in Amsterdam West. We zitten op de tweede verdieping, meteen aan de linkerkant.
 
Stuur een e-mail naar Nina Maria en we nemen contact met je op:
E-mail: n.maria@rocva.nl
 
Het is wel belangrijk dat je een geldig identiteitsbewijs meeneemt. 
 
Tot snel!