StartUp Creatives

Vakspecialist ondernemer - 25997

Let op: voor deze opleiding gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden. Je moet een (mbo-) opleiding afgerond hebben op niveau 3 of 4 in de creatieve industrie (maakt niet uit van welke school) om je aan te kunnen melden voor deze opleiding.

Deze opleiding geven we samen met het Mediacollege Amsterdam en PACT+ Amsterdam. Aanmelden gaat via deze opleiding.
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4
1 jr.
aug 2024
BOL 25997
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4
1 jr.
aug 2024
BBL 25997
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Een opleidingsjaar boordevol afwisseling, gegeven op diverse interessante locaties. Daarbij staan het opzetten van je eigen onderneming én het bouwen van je netwerk centraal. Vanaf het eerste moment ga je met het plan voor jouw onderneming aan de slag. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Daarna ben je helemaal klaar om je eigen bedrijf te starten!

Met de opleiding StartUp Creatives ga jij je eigen toekomst vormgeven.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De ene dag werk je in hartje Amsterdam aan je bedrijfsidee bij living lab ‘A Lab’, waar allerlei creatieven, technologen en sociale ondernemers werken. De volgende dag werk je een begroting uit in onze speciaal ingerichte trainingsruimte boven de Kamer van Koophandel. Of je bent bezig met de voorbereidingen voor je marktonderzoek bij cultureel centrum De Kazerne. Je werkt niet alleen aan het opstellen of finetunen van je ondernemingsplan, maar ook aan het opzetten van een passend netwerk.

StartUp Creatives is een eenjarige opleiding vol afwisseling. Het is een samenwerking tussen het ROC van Amsterdam, Mediacollege Amsterdam en PACT+! Wij hebben onze passie, kennis en ons netwerk met elkaar verbonden.

Deze opleiding duurt één jaar. In de BOL-opleiding ga je meerdere dagen in de week naar school en loop je stage. De opleiding bieden we ook in de BBL-variant aan. Je bent dan werkzaam bij een ondernemer en je hebt de wens voor jezelf te beginnen of dit bedrijf over te nemen. Je gaat bij de BBL-opleiding anderhalve dag naar school. Daarnaast ben je minimaal één keer per maand aanwezig bij een gastles, workshop, event of beursbezoek.

StartUp Creatives speelt op een innovatieve wijze in op de veranderende arbeidsmarkt, waar banen verdwijnen en goede vakmensen zelfstandig zijn en meebewegen. De stap is vaak te groot om vanuit je mbo 3- of 4-specialisme direct te beginnen als zelfstandig ondernemer. Deze opleiding biedt je daarom de ruimte, skills en het netwerk om direct te beginnen als zelfstandig ondernemer.

Deze opleiding is meer dan een opleiding. Deze studie versterkt de verbinding tussen jou, de andere deelnemende studenten, het bedrijfsleven en de regio Amsterdam.

Als je al een niveau 4-diploma hebt, is er zelfs een mogelijkheid om op niveau 5 een extra diploma te behalen.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Ontwikkelen ondernemingsplan

Door gastlessen, de inzet van bedrijfsmentoren, workshops, beursbezoeken en netwerkbijeenkomsten beweeg jij je als student van StartUp Creatives op het snijvlak van opleiding, bedrijf en maatschappij. Het onderwijs vindt op verschillende externe locaties in de stad plaats. Het hele jaar staat in het teken van het schrijven van je ondernemingsplan. Het uitgangspunt is jouw businessidee. We starten met je 'why', doen onderzoek en werken aan de interne en externe analyse. Vervolgens komt het financiële gedeelte en het hebben van personeel aan bod. Natuurlijk komen de boekhouding, belastingen en verzekeringen ook aan de orde.

Dit ben je nu …

Je hebt de ambitie een eigen bedrijf op te starten. Of misschien ben je al bezig en wil je een solide basis hebben. Je wilt zelfstandig ondernemer worden, met een uniek bedrijfsidee. Heb je een gat in de markt gevonden of een innovatief idee dat je verder wilt uitwerken? Dan is deze opleiding geschikt voor jou!

… en zo ben je straks

Je hebt een rijk netwerk van andere creatieve ondernemers en weet je weg te vinden in het ondernemerslandschap in Amsterdam en omstreken. Je hebt een plan en weet ook hoe je dit plan in stappen kunt uitvoeren. Je kunt je product of dienst helder uitleggen aan externe opdrachtgevers of pitchen voor investeerders.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Na afronding van de opleiding ben je klaar om als ondernemer aan de slag te gaan en om van je eigen bedrijf een succes te maken binnen de culturele sector. Ben je nog niet zover? Dan kun je natuurlijk ook eerst bij een ander bedrijf in jouw vakgebied aan de slag.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Let op: voor deze opleiding gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden. Je moet een (mbo-) opleiding afgerond hebben op niveau 3 of 4 in de creatieve industrie (maakt niet uit van welke school) om je aan te kunnen melden voor deze opleiding.

 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
  • Gesprek
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Een eigen onderneming starten
  • Een soortgelijke hbo-opleiding
  • Een soortgelijke mbo-opleiding op niveau 4
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Zuidoost: indicatie kosten BOL: € 460,-, exclusief verplichte laptop
MBO College Zuidoost: indicatie kosten BBL: € 210,-, exclusief verplichte laptop

Verdeling kosten
De opleiding bestaat uit een eigen bijdrage BOL: € 400,- / BBL: € 150,- voor onder meer gastlessen en excursies. Aan boeken/licenties (BOL/BBL) ben je daarnaast ongeveer € 60,- kwijt.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Allround Make-Up & Hair Artist
Allround Make-Up & Hair Artist
Leerweg BOL
Niveau 4
Muziek
Muziek
Leerweg BOL
Niveau 4
Dans
Dans
Leerweg BOL
Niveau 4
Music Production
Music Production
Leerweg BOL
Niveau 4
Theater
Theater
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan