Koken (Flex-opleiding)

Leidinggevende keuken - 25181
MBO College Centrum
Da Costastraat 36, Amsterdam
4
2-3jr.
aug '22
BBL 25181
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij van koken je beroep maken? Lijkt het je leuk om andere koks aan te sturen? Bij de flex-opleiding Koken heb je naast uitvoerende werkzaamheden ook leidinggevende taken en vind je het een uitdaging om personeel aan te sturen en motiveren.
 
Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Je kan zelf menu’s samenstellen en bereiden. Je kijkt welke ingrediënten besteld moeten worden en plaatst bestellingen. Ook houdt dit in dat je diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Ook stel je begrotingen op en bewaak je de toegekende budgetten op je werkplek. In de keuken coördineer en organiseer jij de werkzaamheden. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang en voorschriften. Samen met het team zorg je ervoor dat elk gerecht perfect de keuken verlaat.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Koken is een flex-opleiding. Dat betekent dat deze flexibel is opgezet. We houden rekening met jouw hoge tempo en je grote motivatie. We kijken samen met jou wat je al kunt en weet. Zo wordt dit een opleiding die precies bij jou past.
 
De flex-opleiding Koken is daarnaast een BBL-opleiding. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je vormt een schakel tussen de werkvloer en het management. In de opleiding leer je over ingrediënten en bereidingstechnieken die je kunt toepassen op je stagen en in de praktijk, hoe je de voorraad bestelt en beheert, dienstverlening in de keuken vernieuwt en verbetert en hoe je leiding geeft en beheerstaken uitvoert. Daarnaast biedt de opleiding de mogelijkheid om extra certificaten en diploma’s te behalen op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester. Met deze opleiding kan je doorstromen naar de tweejarige hbo-opleiding Culinary Professional.
 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Bereiden van gerechten
  • Beheren van de keukenvoorraad
  •  Zorgen dat de keuken schoon blijft
  • Organiseren van de werkzaamheden in de keuken
  • Aansturen van medewerkers
  • Aanvullende kennis en inzicht in het horecabedrijf
  • Aanvullende kennis van eten en gastronomie
  • Bewaken van het productieproces
  • Regels en voorschriften
  • Financieel management
  • Leidinggeven
  • Marketing en communicatie
  • Rekenen
  • Toepassen van je kennis en vaardigheden in projecten en in de beroepspraktijk
  • Extra kennis en vaardigheden op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester

 
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Als leidinggevende keuken kun je gaan werken in de keukens van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen. Als leidinggevende keuken heb je naast je uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Jij bent met name verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang ervan. Denk hierbij aan het maken van planningen, werkroosters en begrotingen.

Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het samenstellen en wijzigen van de menukaarten, menuplanningen, het inkoopbeleid van de keuken en stel je de benodigde ingrediënten, producten, bestellijsten, inkoopspecificaties en andere artikelen vast. Verder werk je mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Je werkt nauw samen met andere koks en je vangt vragen, klachten en problemen op zodat je deze kunt afhandelen. Je houdt rekening met de wettelijke regels en voorschriften voor de werkzaamheden in de keuken.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Wil je een BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Centrum - indicatie kosten BBL: € 559, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Leidinggevende Bakkerij
Leidinggevende Bakkerij
Leerweg BOL
Niveau 4
Hotelmanagement / Ondernemer, Manager Hotel & Restaurant
Hotelmanagement / Ondernemer, Manager Hotel & Restaurant
Leerweg BOL
Niveau 4
Hotelmanagement / Meewerkend Horeca Ondernemer
Hotelmanagement / Meewerkend Horeca Ondernemer
Leerweg BOL
Niveau 4
Sterklas
Sterklas
Leerweg BBL
Niveau 4
Hotelmanagement / Mbo-plus Hospitality Management (Flex-opleiding)
Hotelmanagement / Mbo-plus Hospitality Management (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Business Events & Hospitality
Business Events & Hospitality
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan