Leidinggevende Keuken

Leidinggevende keuken - 25181

MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
3-4 jr.
aug 2025
BOL 25181
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Als leidinggevende keuken heb je naast uitvoerende werkzaamheden ook leidinggevende taken en vind je het een uitdaging om personeel aan te sturen en motiveren.
 
Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Dit houdt in dat je diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Ook stel je begrotingen op en bewaak je de toegekende budgetten op je werkplek. In de keuken coördineer en organiseer jij de werkzaamheden. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang en voorschriften.
 
Daarnaast zorg je voor de inkoop van producten en goederen. Uiteraard werk je als leidinggevende mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Je werkt daarbij nauw samen met andere collega’s.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Leidinggevende Keuken is een BOL-opleiding. Bij een BOL-opleiding ga je 4 dagen naar school en loop je 1 dag stage. Je vormt een schakel tussen de werkvloer en het management. In de opleiding leer je vooral hoe je de voorraad bestelt en beheert, dienstverlening in de keuken vernieuwt en verbetert en hoe je leiding geeft en beheerstaken uitvoert. Daarnaast biedt de opleiding de mogelijkheid om extra certificaten / diploma’s te behalen op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester.
Jij bent met name verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang ervan. Denk hierbij aan het maken van planningen, werkroosters en begrotingen. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het samenstellen en wijzigen van de menukaarten, menuplanningen, het inkoopbeleid van de keuken en stel je de benodigde ingrediënten, producten, bestellijsten, inkoopspecificaties en andere artikelen vast. Verder werk je mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden. Je werkt nauw samen met andere koks en je vangt vragen, klachten en problemen op zodat je deze kunt afhandelen. Je houdt rekening met de wettelijke regels en voorschriften voor de werkzaamheden in de keuken.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Aanvullende kennis en inzicht in het horecabedrijf 
  • Aanvullende kennis van eten en gastronomie
  • Bewaken van het productieproces 
  • Regels en voorschriften 
  • Financieel management 
  • Leidinggeven 
  • Marketing en communicatie 
  • Rekenen 
  • Toepassen van je kennis en vaardigheden in projecten en in de beroepspraktijk
  • Extra kennis en vaardigheden op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Als leidinggevende keuken kun je gaan werken in de keukens van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen. Als leidinggevende keuken heb je naast je uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. 
 
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.
 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Hogere Hotelschool Den Haag (met nevenvestiging in Amsterdam)
  • Hbo - PTH docentenopleiding consumptieve technieken
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL € 467,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Culinary Professional Mhbo
Culinary Professional Mhbo
Leerweg BOL
Niveau 4|5
Koken (Flex-opleiding)
Koken (Flex-opleiding)
Leerweg BBL
Niveau 4
Hotelmanagement / Mbo-plus Hospitality Management (Flex-opleiding)
Hotelmanagement / Mbo-plus Hospitality Management (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Hotelmanagement / Meewerkend Horeca Ondernemer
Hotelmanagement / Meewerkend Horeca Ondernemer
Leerweg BOL
Niveau 4
Facility Management - On the Job
Facility Management - On the Job
Leerweg BOL
Niveau 4
Guest Experience Manager
Guest Experience Manager
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan