Let op: de lessen vinden plaats bij De Kookfabriek Amsterdam op De Flinesstraat 4.
MBO College Centrum
Da Costastraat 36, Amsterdam
4|5
4 jr.
BOL
25181
Is dit beroep iets voor jou?
Met de opleiding Culinary Professional Mhbo ontwikkel je jezelf naar een hoger niveau op het gebied van koken. Naast uitvoerende werkzaamheden, heb je leidinggevende taken. Ook vind je het een uitdaging om personeel aan te sturen en te motiveren.
Ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe technieken zijn belangrijke aandachtsgebieden in de opleiding. De opleiding is gericht op vakmanschap: het koksambacht staat centraal in de opleiding. Daarnaast is ruime aandacht voor voedseltechnologie, innovatie en ondernemerschap.
Mhbo slaat een brug tussen mbo en hbo. Tijdens dit mhbo-traject volg je, naast het reguliere mbo-onderwijs, vijf modules op hbo-niveau. Na afronding van het mbo-onderwijs (niveau 4) stroom je het laatste half jaar door naar HBO-Academy om je hbo associate degree-opleiding Culinary Professional verder af te ronden.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De mhbo-opleiding is een 4-jarige BOL-opleiding. Een BOL-opleiding is een combinatie tussen school en stage. Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden voor een leidinggevende in de keuken. Je vormt een schakel tussen de werkvloer en het management. Je leert het bereiden van gerechten, het beheren van de keukenvoorraad, hoe je leidinggeeft en beheerstaken uitvoert. Ook volg je verdiepende hbo-modules, gegeven door hbo-docenten.
Tijdens deze opleiding haal je je diploma Leidinggevende Keuken. Het laatste half jaar word je ingeschreven bij de HBO Academy. Daar haal je je diploma Associate Degree Culinary Professional (afstudeerfase AD).
In jaar 1,2 en 3 is het een BOL-opleiding. Je gaat drie dagen naar school en je loopt twee dagen stage.
In jaar 4 volg je de opleiding in BBL. Je werkt bij een erkend leerbedrijf en gaat een of twee dagen in de week naar school.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Bereiden van gerechten
- Beheren van de keukenvoorraad
- Hygiëne en HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
- Organiseren van de werkzaamheden in de keuken en het bewaken van het productieproces
- Regels en voorschriften
- Financieel management
- Leidinggeven
- Rekenen
- Toepassen van je kennis en vaardigheden in projecten en in de beroepspraktijk
De aangeboden hbo-modules zijn: innovatief koken, culinaire concepten, leidinggeven, culinaire business en persoonlijke ontwikkellijn.
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Met de opleiding Culinary Professional Mhbo kun je werken in de keukens van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen. Als leidinggevende keuken heb je naast je uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken.
Lees verder