MBO College Centrum
Da Costastraat 36, Amsterdam
4
3 jr.
BBL
25181
Is dit beroep iets voor jou?
Wij zoeken de nieuwe generatie koks!
Wil jij deel uitmaken van de nieuwe generatie koks, die nadenken over hoe het zou moeten gaan in de toekomst van eten en drinken? In 2050 hebben we twee planeten nodig om iedereen te kunnen voeden in deze wereld. Wil jij daar iets aan gaan doen? Minder of geen dierlijke eiwitten gebruiken als kok wordt de toekomst. Wil jij dus deel gaan uitmaken van die nieuwe generatie koks, die durven te deglobaliseren en zo onze toekomst veilig willen stellen? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Bij onze opleiding Plant-based Chef heb je, naast uitvoerende werkzaamheden, ook leidinggevende taken. Bij de opleiding tot Plant-based Chef ligt de focus voornamelijk op het op een gezonde manier leren koken met onbewerkte voedingsmiddelen, waarbij dierlijke producten niet volledig in de ban worden gedaan. Als Plant-based chef ga je onder andere leren koken volgens de principes van de Dutch Cuisine waarbij 80% plantaardig en 20% dierlijk is. Daarnaast zal het jouw voornaamste taak zijn in de keuken om de vegetarische maar ook de veganistische gerechten te ontwikkelen voor op de menukaart.
Als Plant-based-Chef ben jij verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende werkzaamheden in de keuken. Je kan zelf vegetarische en veganistische menu’s samenstellen en bereiden. Je kijkt welke ingrediënten besteld moeten worden en plaatst bestellingen. Ook houdt dit in dat je diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Ook stel je begrotingen op en bewaak je de toegekende budgetten op je werkplek. In de keuken coördineer en organiseer jij de plant-based werkzaamheden. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang en voorschriften. Samen met het team zorg je ervoor dat elk plant-based gerecht perfect de keuken verlaat.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Plant-based Chef is een BBL-opleiding. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je vormt een schakel tussen de werkvloer en het management. In de opleiding leer je over ingrediënten en bereidingstechnieken die je kunt toepassen op je werkplek in de beroepspraktijk.
We leren je te herkennen wat kwaliteit en smaak is. We leren je bewust te kopen en te koken waarbij we respect hebben voor de ingrediënten. Je zult gaan leren dat de herkomst van producten niet altijd van ver weg hoeft te zijn. We gaan je leren dat je niet alleen koopt op prijs maar juist ook op kwaliteit. Wij investeren in jou zodat jij kunt investeren in gezonde producten, gezond eten en de kennis daarover kunt overdragen met jouw vegetarische of veganistische gerechten.
Daarnaast leer je hoe je de voorraad beheert, de dienstverlening in de keuken vernieuwt en verbetert, hoe je leiding geeft en hoe je beheerstaken uitvoert. Daarnaast biedt de opleiding de mogelijkheid om extra certificaten en diploma’s te behalen op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester. Na het behalen van deze opleiding kan je doorstromen naar onze tweejarige hbo-opleiding Culinary Professional.
Ga jij de uitdaging aan? Deel je creativiteit en werk mee aan een duurzame en circulaire wereld.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Bereiden van plant-based gerechten
- Onder andere leren hoe je zelf kunt fermenteren, hoe je moet inmaken, op welke manier je miso maakt en hoe jij kombucha bereidt
- Beheren van de keukenvoorraad
- Zorgen dat de keuken schoon blijft
- Organiseren van de werkzaamheden in de keuken
- Aansturen van medewerkers
- Aanvullende kennis en inzicht in het horecabedrijf
- Aanvullende kennis van eten en gastronomie
- Bewaken van het productieproces
- Regels en voorschriften
- Financieel management
- Leidinggeven
- Marketing en communicatie
- Rekenen
- Toepassen van je kennis en vaardigheden in projecten en in de beroepspraktijk
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Als je de opleiding Plant-based Chef hebt afgerond, kun je gaan werken in de keuken van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen.
Lees verder