Air Cargo Specialist

Air cargo specialist - 25778

Sector:
Luchthaven
MBO College Airport
Diamantlaan 29, Hoofddorp
4
3 jr.
aug 2024
jan 2025
BOL 25778
MBO College Airport
Diamantlaan 29, Hoofddorp
4
2 jr.
aug 2024
jan 2025
BBL 25778
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Als Air Cargo Specialist ben je een echte teamspeler. Je bent administratief sterk en je kunt goed functioneren in (internationaal) teamverband. Je onderhoudt contacten met veel partijen. Je werk is onderdeel van een keten en beslissingen die invloed hebben op de totale keten. Het kennen van de andere spelers in de keten en tijdig met hen overleggen is daarom heel belangrijk.

Als Air Cargo Specialist kun je goed inspelen op veranderingen en onverwachte situaties. Je bent flexibel en hebt een proactieve instelling. Je moet daarnaast veel verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren waarbij je de juiste prioriteiten stelt.

Als Air Cargo Specialist heb je te maken met een groot aantal factoren, regels en procedures. Je moet veel informatie verzamelen en verstrekken. Dat is noodzakelijk voor je eigen werk en dat van anderen. Van jou wordt een besluitvaardige en proactieve beroepshouding verwacht. Tevens dien je discipline en organisatiesensitiviteit te tonen. Je hebt een hoog veiligheidsbewustzijn en werkt in de meeste gevallen in wisseldienst.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Air Cargo Specialist kun je volgen als BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Daarbij leer je alles over hoe je goederen per vliegtuig kunt versturen. Je doet de planning en regelt het transport. Tijdens alle stappen van het proces controleer je of het goed gaat. Jij bent het aanspreekpunt voor de klant.

Bij de BBL-opleiding Air Cargo Specialist combineer je werken en de opleiding. Je doet kennis en ervaring op bij het bedrijf waar je in dienst bent. De BBL-opleiding duurt 2 jaar. De inhoud van de opleiding is hetzelfde als bij de BOL-variant.

De opleiding besteedt veel aandacht aan alle regels en procedures binnen dit vak. Je leert hoe je onder grote tijdsdruk opdrachten afhandelt. Belangrijk is dat je nauwkeurig werkt. Je hebt veel gegevens nodig om ervoor te zorgen dat een transport goed verloopt. Dat betekent dat je veel informatie moet verzamelen en delen met anderen. Je leert hoe je communiceert met klanten, collega’s en vervoerders. Daar gebruik je vaak verschillende computerprogramma’s voor.

Basisjaar

Bij de BOL-opleidingen Air Cargo Specialist en Logistiek Supervisor begin je het eerste leerjaar met een gezamenlijk lesprogramma. Op deze manier kan je je breed oriënteren op het logistieke werkveld en ontdek je welke talenten je van nature al bezit en welke opleiding het beste past bij jouw ambities en interesses. Aan het einde van het schooljaar maak je een definitieve keuze, om vervolgens door te stromen naar het tweede leerjaar van de door jou gekozen opleiding.

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Nieuwe opdrachten binnenhalen
 • Communiceren met klanten, collega’s en vervoerders
 • Plannen, regelen en controleren van het proces
 • Plannen en managen van transporten
 • Kennis over alle transportmogelijkheden en luchtvracht in het bijzonder
 • Kennis over security, werken volgens de regels van de luchtvaartwet (alleen voor Logistiek)
 • Kennis over safety, werken volgens de regels van de wetgeving Gevaarlijke Goederen (alleen voor Logistiek)
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Luchtvrachtagenten zoals DSV, DB Schenker en DHL Global Forwarding
 • Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM Cargo, Emirates Sky Cargo en Singapore Airlines
 • Afhandelaren zoals Menzies, Swissport en Dnata
 • Pakketbedrijven zoals DHL, UPS en TNT
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 

Kennismaking

Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. 

1. Kennismakingsactiviteit
Tijdens deze activiteit krijg je voorlichting over de verschillende niveau 4-opleidingen binnen de Logistieke Vakschool. Ook krijg je een rondleiding door de school. Zo krijg je een goede indruk van de opleiding(en) en de opleidingslocatie.

2. Kennismakingsopdracht en AMN-test
Nadat je bij de voorlichting een eerste indruk van ons hebt gekregen, willen wij ook graag een indruk krijgen van jou. Zo zijn wij benieuwd naar jouw taalvaardigheid (Nederlands) en rekenvaardigheden. Communicatie, cijfermatig- en ruimtelijk inzicht zijn binnen de logistiek een pre. Om inzicht te krijgen in hoeverre jij al beschikt over deze vaardigheden, moet je een capaciteitentest maken. Met de uitslag van deze test brengen we in kaart waar jij nu staat met jouw kennis en vaardigheden en wat je nodig bent om je verder te kunnen ontwikkelen. Goed om te weten is dat deze capaciteiten-test géén selectiemiddel is.

3. Intake-/plaatsingsgesprek
Ten slotte vindt er een intakegesprek plaats waarin we de voorgaande stappen en de laatste informatie met jou doornemen. Zo kunnen we samen ontdekken of deze opleiding goed bij jou past.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Na de opleiding kun je starten met elke hbo-opleiding waarbij opleidingen richting economie, logistiek en management het meeste aansluiten.
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Airport - indicatie kosten BOL/BBL: € 180,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Jaap doet de opleiding Luchtvrachtspecialist (de opleiding heet nu Air Cargo Specialist). Na zijn studie wil hij op Schiphol aan de slag. Lees meer... 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Aviation Operations
Aviation Operations
Leerweg BOL
Niveau 4
Vliegtuigonderhoudstechnicus Avionica
Vliegtuigonderhoudstechnicus Avionica
Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess (Flex-opleiding)
Steward / Stewardess (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Airport Facility Supervisor
Airport Facility Supervisor
Leerweg BOL
Niveau 4
Drone Engineering & Operations
Drone Engineering & Operations
Leerweg BOL
Niveau 4
Vliegtuigonderhoudstechnicus Mechanica
Vliegtuigonderhoudstechnicus Mechanica
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan