Aviation Operations

Aviation operations specialist - 25793

Sector:
Luchthaven
MBO College Airport
Diamantlaan 29, Hoofddorp
4
3 jr.
aug 2024
BOL 25793
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Veiligheid is prioriteit nummer één in de luchtvaart. Voor veel processen die zich afspelen tussen het veilig landen en weer opstijgen van een vliegtuig, ben jij na de opleiding Aviation Operations verantwoordelijk. Dus gaat jouw hart sneller kloppen bij het zien van een vliegtuig? Ben je benieuwd naar de dynamische wereld achter de schermen van luchthaven Schiphol? En ben je gedisciplineerd en flexibel? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Bagage en vracht die ingeladen moet worden, passagiers die op tijd aan boord moeten zijn, de bemanning die alle belangrijke informatie voor de vlucht moet krijgen, de catering die de passagiers onderweg krijgen en de trap die na de landing bij de deur moet komen zodat de passagiers van en aan boord kunnen gaan… Er komt heel wat bij kijken om een vliegtuig na de landing weer klaar te maken voor een volgende vlucht. En dat alles in een zo kort mogelijke tijd, want een vliegtuig op de grond kost geld! Na het afronden van de opleiding Aviation Operations ben jij er klaar voor om al deze processen in goede banen te leiden. 

Dit beroep is iets voor jou, als jij:
• Gek bent op alles wat met luchtvaart te maken heeft
• Proactief bent en graag de handen uit de mouwen steekt
• Nauwkeurig werkt; jij maakt liever geen fouten
• Goed tegen stressvolle situaties kunt en flexibel bent
• Niet vies bent van fysieke werkzaamheden 
• Het overzicht kan houden
• Gedisciplineerd bent
• Wiskunde in je vakkenpakket hebt (geen vereiste, wel aanbevolen)

Hoe ziet de opleiding Aviation Operations eruit?

De opleiding Aviation Operations is een niveau 4-opleiding. Eigenlijk niveau 4-plus, want we verwachten veel van je. Na het afronden van de opleiding ben jij een allround luchthavenspecialist die op veel functies kan worden ingezet. Je hebt kennis van alle processen die een rol spelen bij de operatie van een luchthaven en een airline.

Om deze rollen goed te kunnen vervullen, wordt tijdens de opleiding niet alleen veel luchtvaartkennis opgedaan. Ook het ontwikkelen van jouw competenties speelt een grote rol. Denk hierbij aan plannen en organiseren, het verzamelen en analyseren van informatie, initiatief nemen, aansturen en stressbestendigheid.

De opleiding duurt drie jaar. Belangrijk onderdeel zijn de drie stages. Deze loop je in het eerste jaar (oriënterende stage), het tweede jaar (ontwikkelstage) en het derde jaar van de opleiding (de kwalificerende stage).
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding Aviation Operations?

Omdat jij binnen Aviation Operations nauw betrokken bent bij de verschillende processen op een luchthaven, volg je een groot aantal beroepsgerichte vakken. Je doet dan ook veel kennis op die bijvoorbeeld piloten opdoen tijdens hun opleiding. Denk daarbij aan zaken als meteorologie, navigatie en topografie. 

Maar om in de wereld van de luchtvaart te functioneren, zijn zaken als communicatie, samenwerken en algemene vaardigheden minstens zo belangrijk. Daarom spelen onder meer Nederlands, Engels, Wiskunde en ICT een zeer grote rol binnen de opleiding.

De mbo-opleiding Aviation Operations leidt jou niet alleen op voor een van de vele mooie beroepen in de luchtvaart. Wij bereiden jou ook voor op een eventuele vervolgstudie (hbo). Samen gaan we onderzoeken wat er bij komt kijken om als volwaardig burger mee te doen in de maatschappij. Daarom doe jij gedurende de opleiding examen voor drie zogenoemde keuzedelen (bijvoorbeeld het keuzedeel Hbo) en volg jij de vakken studieloopbaanbegeleiding en burgerschap.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Als je de opleiding Aviation Operations hebt afgerond, ga je waarschijnlijk op de ‘airside’ (het platform) van een luchthaven werken. 

Er zijn ook studenten die uiteindelijk gaan werken bij  de Nederlandse Spoorwegen. Want hoewel vliegtuigen vliegen en treinen rijden, zijn de operationele processen vergelijkbaar!
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
  • Kennismakingsgesprek
Tijdens dit gesprek bespreken we wat jij verwacht van de opleiding, wat wij verwachten en of je nog extra ondersteuning nodig hebt. Dit doen we zodat je met de juiste verwachtingen aan je opleiding kunt beginnen.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Aviation (Air Traffic Management of Aviation Flight vanaf het tweede jaar)
  • Hbo - Logistiek & Economie
  • Hbo - Luchtvaarttechnologie
  • Hbo - Management
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Airport - indicatie kosten BOL: € 600,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica
Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica
Leerweg BOL
Niveau 4
International Steward / Stewardess
International Steward / Stewardess
Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess on the Job
Steward / Stewardess on the Job
Leerweg BOL
Niveau 4
Vliegtuigonderhoud voor havisten (Flex-opleiding)
Vliegtuigonderhoud voor havisten (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Composite Repair Technicus
Composite Repair Technicus
Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess - TUI
Steward / Stewardess - TUI
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan