Steward / Stewardess

Luchtvaartdienstverlener - 25363
Sector:
Luchthaven
MBO College Airport
Opaallaan 25, Hoofddorp
4
3-3,5jr.
jan
aug
BOL 25363
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Hou je van culturen? Kun je goed met mensen omgaan, ook onder moeilijke omstandigheden? Dan is de opleiding Steward / Stewardess misschien iets voor jou. Werken in de luchtvaart heeft een romantisch imago. Als Steward of Stewardess heb je echter een verantwoordelijke en veeleisende baan. Zo krijg je in je werk te maken met strenge veiligheidseisen. Je let erop dat iedereen zich daaraan houdt. Als dat niet zo is, grijp je in. Jij houdt de controle in alle situaties. Het is in dit werk belangrijk dat je gastvrij, creatief en behulpzaam blijft. Ook als je al lang onderweg bent. Vaak werk je op momenten dat andere mensen vrij zijn, want de luchtvaart gaat 24 uur per dag door.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Steward / Stewardess is fulltime. Naast de theorielessen krijg je les in unieke praktijklokalen, zoals een check-in lokaal en een vliegtuigcabine. Tijdens de opleiding werk je aan thema’s, alleen of in groepjes. Zo ontwikkel je vaardigheden die belangrijk zijn voor een beroep in de luchtvaart. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, plannen en presenteren. Het is ook belangrijk dat je goed Nederlands en Engels spreekt. Je krijgt ook nog een extra moderne vreemde taal in je opleiding. Wat je leert kun je snel in de praktijk brengen. Tijdens de opleiding volg je ook meerdere stages op Schiphol.

De vakken bereiden je goed voor op een beroep in de luchtvaart. Je krijgt o.a. les in luchtvaartkunde, communicatie, cabinetraining en het inchecken van passagiers.

In de opleiding zitten ook twee langere stageperiodes waar je in de praktijk kunt leren en werken. Zo bestaat er de mogelijkheid om een stage te doen in het buitenland (18+). Dat is goed voor je taalvaardigheid. Onze studenten kunnen o.a. naar Cyprus, Gran Canaria, Brussel of Berlijn. Je eindstage loop je bij een bedrijf op de luchthaven, zoals KLM, TUI, Swissport, Menzies, Transavia of Axxicom.

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Wij leren je kritisch naar jezelf te kijken en flexibel te zijn in verschillende situaties. Er worden voortdurend wisselende vaardigheden van je verwacht tijdens het uitvoeren van het beroep. Daar passen wij ons onderwijs op aan. Wij kijken goed naar jou als  student. Wat wil en kun jij? Wij ondersteunen jouw leerontwikkeling zo zorgvuldig mogelijk. Daar heeft jouw studieloopbaanbegeleider een hoofdrol in.
We werken met de volgende thema’s: Safety & Security, Special luggage, International Crew & Passengers, Marketing, Service at the Airport, Passenger Information & Assistance, Before Flight, During Flight & After Flight.      
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Luchtvaartmaatschappijen, op luchthavens als grondsteward(ess), op internationale treinen of cruiseschepen
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating

Met een diploma vmbo theoretisch of kader ben je welkom voor een 3 of 3,5 jarig traject. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 

Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen die voortvloeien uit de eisen van de luchtvaartbranche. Deze eisen hebben betrekking op je fysieke geschiktheid en zijn als volgt: lengte dames: min. 1.60 m – max. 1.85 m, lengte heren: min. 1.70 m – max. 1.90 m, goede lichamelijke conditie, gezichtsvermogen maximaal +5/-5, zwemdiploma A.


Voor deze opleiding moet je stage lopen op Schiphol. Je hebt hiervoor een VGB nodig, die via de school wordt aangevraagd. Voorwaarden om een VGB te krijgen zijn: 
 • onbesproken gedrag
 • niet in aanraking geweest met justitie
 • 10 jaar aaneengesloten verblijf in Nederland
 • Nederlands paspoort of verblijfsvergunning in combinatie met buitenlands paspoort
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
 • check of je in aanmerking komt voor een Schipholpas
 • invullen kennismakingsboekje (hierin kun je eventuele begeleidingsbehoeftes of leerhandicaps aangeven)
 • kennismakingsbijeenkomst: controle bovenstaande eisen, groepsopdracht, opdracht met luchtvaartcodes en kennismakingsgesprek
Luchtvaartmaatschappijen hanteren de volgende uniformvoorschriften: geen zichtbare tatoeages of piercings, geen tandversiering, geen hoofdbedekking.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakkingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
 • Hbo - Communicatie, Hbo - Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO), Hbo - Hotelschool
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Voor het leerjaar 2016 / 2017 was het lesgeld € 1137). Iedere mbo-student komt m.i.v. 1-1-2017 in aanmerking voor een ov-jaarkaart
 • Je hebt boeken, readers en andere leermiddelen nodig. Dit kost ongeveer € 400, je hebt een uniform nodig. Dit kost ongeveer € 299, zonder de schoenen
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou

Misschien is dit ook iets voor jou!

Facilitair Manager Luchthaven

Facilitair Manager Luchthaven

Leerweg BOL
Niveau 4
Aviation Operations Officer

Aviation Operations Officer

Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess (Flex-opleiding)

Steward / Stewardess (Flex-opleiding)

Leerweg BOL
Niveau 4
Vliegtuigonderhouds-technicus Avionica

Vliegtuigonderhouds-technicus Avionica

Leerweg BOL
Niveau 4
Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica

Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica

Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess - TUI

Steward / Stewardess - TUI

Leerweg BOL
Niveau 4

Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.

Er is een profiel voor je aangemaakt

In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan