Steward / Stewardess

Luchtvaartdienstverlener - 25636
Sector:
Luchthaven
MBO College Airport
Opaallaan 25, Hoofddorp
4
3-3,5jr.
jan
BOL 25636
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in verschillende culturen? Kun je goed met mensen omgaan, ook onder moeilijke omstandigheden? Dan is de opleiding Steward / Stewardess misschien iets voor jou. Werken in de luchtvaart heeft een romantisch imago. Als steward of stewardess heb je echter een verantwoordelijke en veeleisende baan. Zo krijg je in je werk te maken met strenge veiligheidseisen. Je let erop dat iedereen zich daaraan houdt. Als dat niet zo is, grijp je in. Jij houdt de controle in alle situaties. Het is in dit werk belangrijk dat je gastvrij, creatief en behulpzaam blijft. Ook als je al lang onderweg bent. Vaak werk je op momenten dat andere mensen vrij zijn, want de luchtvaart gaat 24 uur per dag door.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Steward / Stewardess is fulltime. Naast de theorielessen krijg je les in unieke praktijklokalen, zoals een check-in lokaal en een vliegtuigcabine. Tijdens de opleiding werk je aan thema’s, alleen of in groepjes. Zo ontwikkel je vaardigheden die belangrijk zijn voor een beroep in de luchtvaart. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, plannen en presenteren. Het is ook belangrijk dat je goed Nederlands en Engels spreekt. Je krijgt ook nog een extra moderne vreemde taal in je opleiding. Wat je leert kun je snel in de praktijk brengen. Tijdens de opleiding volg je ook meerdere stages op Schiphol. 

De vakken bereiden je goed voor op een beroep in de luchtvaart. Je krijgt o.a. les in luchtvaartkunde, communicatie, cabinetraining en het inchecken van passagiers. In de opleiding zitten ook twee langere stageperiodes waar je in de praktijk kunt leren en werken. Zo bestaat er de mogelijkheid om een stage te doen in het buitenland (18+). Dat is goed voor je taalvaardigheid. Onze studenten kunnen o.a. naar Cyprus, Gran Canaria, Brussel of Berlijn. Je eindstage loop je bij een bedrijf op de luchthaven, zoals KLM, TUI, Swissport, Menzies, Transavia of Axxicom.

Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Wij leren je kritisch naar jezelf te kijken en flexibel te zijn in verschillende situaties. Er worden voortdurend wisselende vaardigheden van je verwacht tijdens het uitvoeren van het beroep. Daar passen wij ons onderwijs op aan. Wij kijken goed naar jou als student. Wat wil en kun jij? Wij ondersteunen jouw leerontwikkeling zo zorgvuldig mogelijk. Daar heeft jouw studieloopbaanbegeleider een hoofdrol in. We werken met de volgende thema’s: safety & security, special luggage, international crew & passengers, marketing, service at the airport, passenger information & assistance, before flight, during flight & after flight.    
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Bij luchtvaartmaatschappijen op luchthavens als grondsteward(ess) op internationale treinen of cruiseschepen.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Aanvullende eisen en tips voor deze opleiding
Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen die voortvloeien uit de eisen van de luchtvaartbranche. Deze eisen hebben betrekking op je fysieke geschiktheid en zijn als volgt: lengte dames: min. 1.60 m – max. 1.85 m, lengte heren: min. 1.70 m – max. 1.90 m, goede lichamelijke conditie, gezichtsvermogen max. +5/-5, zwemdiploma A.

Overige aanbevelingen
Aanbevolen wordt dat je naast Nederlands en Engels ook een extra vreemde taal (Duits of Frans) hebt gevolgd. 

Voor deze opleiding moet je stage lopen op Schiphol. Je hebt hiervoor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig, die via de school wordt aangevraagd. Voorwaarden om een VGB te krijgen zijn: onbesproken gedrag, niet in aanraking geweest met justitie, 10 jaar aaneengesloten verblijf in Nederland, Nederlands paspoort of verblijfsvergunning in combinatie met buitenlands paspoort.

Luchtvaartmaatschappijen hanteren meestal de volgende uniformvoorschriften: geen zichtbare tatoeages of piercings, geen tandversiering en geen hoofdbedekking.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
  • Check of je in aanmerking komt voor een Schipholpas
  • Invullen kennismakingsboekje (hierin kun je eventuele begeleidingsbehoeftes of leerhandicaps aangeven)
  • Kennismakingsbijeenkomst: controle bovenstaande eisen, groepsopdracht, opdracht met luchtvaartcodes en kennismakingsgesprek
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Hbo - Communicatie, hbo - Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) of hbo - Hotelschool.
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Airport - indicatie kosten BOL: € 1301, laptop niet verplicht.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Vliegtuigonderhouds-technicus Mechanica
Vliegtuigonderhouds-technicus Mechanica
Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess (Flex-opleiding)
Steward / Stewardess (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Steward / Stewardess - TUI
Steward / Stewardess - TUI
Leerweg BOL
Niveau 4
Aviation Operations
Aviation Operations
Leerweg BOL
Niveau 4
Luchtvrachtspecialist
Luchtvrachtspecialist
Leerweg BOL
Niveau 4
Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica
Veiligheid & Vakmanschap 4 Avionica
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan