Fashion Designer (Flex-opleiding)

Fashion Designer - 25687

MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
2-3 jr.
aug 2024
BOL 25687
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Hou je van fashion en styling? Wil je snel aan de slag in de mode-industrie? Of jezelf voorbereiden op een hbo-opleiding? Doe dan de opleiding Fashion Designer (Flex-opleiding)! 

Als fashion designer ontwikkel je samen met de hoofdstylist/conceptdesigner een collectie. Vanuit een thema bepaal je de kleuren, stoffen en fournituren voor het nieuwe seizoen. Ook werk je ontwerpschetsen uit tot technische tekeningen. Je maakt moodboards, en doet trend -en concurrentieonderzoek voor de doelgroep van het bedrijf. Daarnaast maak je stylesheets en size specifications van jouw ontwerpen. Een fabriek neemt deze daarna in productie. Reizen om inspiratie op te doen of om de productie te controleren hoort ook bij het beroep fashion designer.

Na je opleiding kun je werken op de ontwerpafdeling van een commercieel fashion bedrijf. Denk aan Daily Paper, Zeeman, Scotch & Soda, H&M of Zara.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een flex-opleiding. In principe kun je binnen twee jaar je diploma voor deze opleiding halen. Deze opleiding is gericht op gemotiveerde studenten die een passie hebben voor fashion en styling. En die in een hoger tempo een mbo-diploma willen halen. Bijvoorbeeld havisten en studenten met een mbo-diploma op niveau 4. Omdat het een intensief programma is, kijken we samen met jou naar wat je al kan en weet. Zo wordt dit een opleiding die precies bij jou past.
Lukt het niet om de opleiding binnen twee jaar af te ronden? Dan heb je de mogelijkheid om binnen drie jaar je diploma te behalen.

De opleiding Fashion Design flex is een BOL-opleiding op niveau 4. Je krijgt les op school en tijdens je stage doe je praktijkervaring op. Je werkt aan nieuwe vaardigheden en je leert wat het betekent om je professioneel op te stellen. Een leerjaar bestaat uit vier periodes. In elke periode werk je vier keer in de week drie uur aan een project. Tijdens dit project leer je inspiratie te zoeken, ontwerpen en je ontwerp te vervaardigen. Ook leer je veel over duurzaamheid in de mode-industrie.

Alles wat je maakt, houd je bij in een portfolio. Dit is een overzicht van je werk. Het laat zien hoe jij je ontwikkelt. Naast dit project leer je ook te tekenen in Adobe Illustrator (digitaal tekenprogramma). Krijg je les over stoffen en stofgebruik en volg je vakken als Engels, Nederlands en rekenen. Ook loop je stage om praktijkervaring op te doen.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Trends onderzoeken, inspiratie- en sfeercollages maken, onderzoek doen naar doelgroepen, kennis van stoffen en de kledingbranche, verzamelen en sorteren van collectiegegevens, maken van kleur-, stoffen- en fourniturenkaarten, eenvoudige patroon- en naaitechnieken, technische tekeningen, stylesheets en size specifications maken op de computer, doorpasinformatie vastleggen en doorvoeren, ontwikkelen van collectie-items, samenstellen van de collectie, aanleveren van een sample, doorpassen en beoordelen van een sample, Nederlands, Engels en rekenen en Loopbaan & Burgerschap

Tijdens de opleiding krijg je de keuze uit verschillende aanvullende vakken zoals:
 • Artwork & Dessins
 • Digitaal patroontekenen
 • Interculturele diversiteit
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Ontwerp -of designafdeling van een commercieel fashionbedrijf
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Flex-opleiding
Dit is een specifiek traject binnen de reguliere opleiding. Voor dit specifieke traject gelden toelatingsvoorwaarden. Deze gelden niet voor de reguliere opleiding. 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.      
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
 • Hbo - Amsterdam Fashion Institute (AMFI)
 • Hbo - Hogere Economische School (HES)
 • Hbo - Kunstacademie
 • Hbo - Multi Media
 • Hbo - The Royal Academy Arts of London
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL: € 490,-, waarvan € 330,- in het eerste leerjaar, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Fashion Tailor
Fashion Tailor
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer (Flex-opleiding)
Denim Developer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Product Coordinator
Fashion Product Coordinator
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Designer
Fashion Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer
Denim Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Fashion Designer (Flex-opleiding) Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan