Tailor Professional

Aanmelden: via HBO Academy, zie de link hieronder in 'Is dit beroep iets voor jou?'
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Speciaal voor mbo 4-afgestudeerde modespecialisten en iedereen met talent is er de Tailor Professional op niveau 5 (hbo-niveau). Je ontwikkelt jezelf tot de hoogste graad op het gebied van het coupeursvakmanschap. Je maakt zelfstandig het eenmalige of eerste kledingstuk (een uniform, het couturestuk, een kostuum, het eerste proefmodel van een ontwerp) op topniveau. Je wordt opgeleid voor het werkveld van couture, mode, theater en musical, musea en gelegenheidskleding.

HBO Academy en het ROC van Amsterdam realiseren samen deze unieke opleiding.

Meld je aan via de website van HBO Academy.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tailor Professional is een fulltime opleiding. Je studeert twee jaar lang op de ateliers in de Hallen in Amsterdam door de leermeesters van Meesteropleiding Coupeur. Het werken, maken en studeren in de ateliers van de opleiding is de basis van de gehele studie. De begeleiding door vakdocenten is in het eerste studiejaar intensief. Naarmate de studie vordert, dien je steeds meer zelfstandig te werken en te studeren en krijg je complexere opdrachten. In het tweede studiejaar loop je één module stage op een atelier naar keuze in de praktijk.

Kledingstukken vormen het centrum van integrale opdrachten. Daarbinnen worden ook onderzoek, verslaglegging, patroontekenen, maatnemen, kennis van beroepspraktijk, planning etc. behandeld. Daarnaast zijn vormen oefenen van technieken, kennisvakken, praktijkbezoeken, workshops en lezingen onderdeel van het programma.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Op basis van het ambachtelijk werken leer je aan de hand van historische en hedendaagse vakkennis en vaardigheden aan steeds complexere opdrachten en kledingstukken te werken. Tegelijkertijd krijg je inzicht in het coupeursvak, de beroepsmogelijkheden en de rol die je als coupeur binnen een atelier met een opdrachtgever of met een klant inneemt. Je specialiseert jezelf en blijft jezelf ontwikkelen.

De opleiding is gericht op vakmanschap; het kleermakersambacht staat centraal in de opleiding. Daarnaast is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, praktijkkennis, doen van onderzoek en de rol die de coupeur kan spelen in de gespecialiseerde beroepspraktijk tot aan de huidige veranderende modepraktijk.

Je specialiseert je in twee jaar tijd in het vervaardigen van niet routinematige complexe opdrachten: het maken van kledingstukken. Elke opdracht is maatwerk. Je leert hoe je als specialist in de context van de werkzame beroepspraktijk een onderscheidende kwaliteit en visie in het vak realiseert.

Dat betekent dat je tijdens de opleiding:
1. complexe coupeurtechnische oplossingen bedenkt, ontwikkelt en test;
2. de ontwerpconcepten naar waarde en hoogstaand niveau leert realiseren;
3. leiding leert geven aan de uitvoering van coupeursopdrachten;
4. onderzoek doet naar nieuwe of innovatieve ontwikkelingen van technieken, materialen en methoden.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Je kunt aan de slag als coupeur voor theater, couture en musea. Je weet het ontwerp van een designer naar concrete vorm te vertalen, tot in detail. Een meestercoupeur kan overal ter wereld aan de slag; het ambacht van het kostuum en kleding maken is universeel en van alle tijden. Je kunt bijvoorbeeld werken bij:
  • Een kostuumatelier (bij bijvoorbeeld Toneelgroep Amsterdam, de Nationale Opera & Ballet of Stage Entertainment)
  • Ateliers van couturiers (denk aan Claes Iversen, Iris van Herpen of Jan Taminiau)
  • Werken aan replica’s voor musea    
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Je voldoet aan de eisen om toegelaten te worden tot hbo-onderwijs. Je hebt een afgeronde mbo-4 opleiding of een havo- of vwo diploma. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor mensen van 21 jaar en ouder via de 21+ toets. Kijk op www.hbo-academy.nl/infowijzer-21-toets .
 
Kennismaking
Om je te kunnen laten inschrijven is er eerst sprake van een toelating. Deze bestaat uit een proef en een intakegesprek. We beoordelen het startniveau van elke beginnende student. En geven ook adviezen met betrekking tot het geconstateerde niveau.

Tijdens de proef werk je onder begeleiding van een docent aan een kledingstuk/stukken. Hiermee kunnen we zien hoe je werkt, techniekbeheersing, dialoog met de docent, snelheid en andere zaken. Na afloop van de proef wordt je gemaakte werk besproken.

Tijdens het intakegesprek bekijk en bespreek je eigen zelfgemaakte kledingstukken of andere producten waarin kleermakerstechnieken zijn toegepast met een Daarnaast licht je in het gesprek onder meer je motivatie voor de studie en plannen voor de toekomst toe.

Op basis van de uitkomsten van het intakegesprek en de toelatingsproef stellen we vast of je aanmelding wordt omgezet naar een definitieve toekenning van een opleidingsplaats.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
De prijs voor de opleiding bedraagt € 6.995,- per jaar (btw vrij).

Houd rekening met een bedrag voor literatuur van ca. € 400,- en voor extra materiaalkosten ca. € 350,- per jaar.

Betaling in termijnen is mogelijk. Je betaalt het collegegeld dan in tien termijnen per studiejaar. De kosten hiervoor bedragen € 100,- per betalingsregeling.

Scholingskosten voor een (toekomstig) beroep zijn fiscaal aftrekbaar. Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. Uiterlijk in de maand oktober communiceren we naar onze huidige studenten de nieuwe prijzen voor de opleiding voor het volgende studiejaar. Kijk voor meer informatie op
hbo-academy.
Lees verder
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Tailor Professional Mhbo
Tailor Professional Mhbo
Leerweg BOL
Niveau 5
Fashion Product Coordinator
Fashion Product Coordinator
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer
Denim Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
Denim Developer (Flex-opleiding)
Denim Developer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Menswear & Tailoring (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Fashion Designer (Flex-opleiding)
Fashion Designer (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud
Geen open dagen voor deze opleiding