Sport, Pedagogiek & Onderwijs

Sport- en bewegingsleider - 25908

MBO College Amstelland
Maalderij 37, Amstelveen
3|4
3 jr.
aug 2024 Vol
BOL 25908
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Ben jij het liefst de hele dag in beweging? En lijkt het jou leuk om met kinderen te werken? Dan is de opleiding Sport, Pedagogiek & Onderwijs iets voor jou!

Bij de opleiding Sport, Pedagogiek & Onderwijs behaal je in drie jaar tijd twee mbo-diploma’s. Naast het diploma Sport & Bewegingsleider, kun je kiezen uit het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. Kortom, de perfecte combinatie voor sportieve studenten die in het onderwijs of bij een naschoolse opvang willen werken of willen doorstuderen aan de pabo of alo.

Bewegen heeft een positief effect op kinderen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, worden fitter en voelen zich meer ontspannen. Daarom krijgt bewegen een steeds belangrijkere rol in het onderwijs en bij de naschoolse opvang. Hierdoor is er een groeiende vraag naar breed inzetbare medewerkers die het leuk vinden om  spelenderwijs kinderen in beweging te krijgen. Dat kan als onderwijsassistent op een basisschool of als pedagogisch medewerker in de kinderopvang.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding Sport, Pedagogiek & Onderwijs behaal je twee mbo-diploma’s. Naast de niveau 3-opleiding Sport & Bewegingsleider, kun je kiezen uit de niveau 4-opleidingen Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent.

Sport & Bewegingsleider
Bij de opleiding Sport & Bewegingsleider leer je hoe je bewegingsactiviteiten voor verschillende doelgroepen organiseert en begeleidt. Tijdens de opleiding leer je over de mens, zowel fysiek als mentaal. Je brengt mensen op een enthousiaste manier in beweging.

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van baby’s, peuters en kinderen. Je biedt opvang en doet (sportieve) activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat jij ze leert hoe ze met elkaar moeten omgaan. Je ontwikkelt allerlei vaardigheden om contact te maken met kinderen.

Onderwijsassistent
Als onderwijsassistent voer je onder de verantwoordelijkheid van een leraar allerlei taken uit. Zo help je leerlingen met sport, lezen, rekenen of andere activiteiten. Je leert alles over lesgeven en het werken met kinderen en jongeren. Met je diploma kun je terecht in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs.

Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage bij een kinderopvang of onderwijsinstelling en doe je praktijkervaring op. Je doet werkervaring op door stage te lopen bij een kinderopvang of onderwijsinstelling.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten
 • Bedenken en uitvoeren van creatieve activiteiten
 • Organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen
 • Opvoeden en begeleiden van kinderen en jongeren
 • Trainingen en lessen geven op het gebied van sport en beweging
 • Kennis over hoe kinderen leren
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Kinderdagverblijf
 • Peuterspeelzaal
 • Instellingen voor naschoolse opvang
 • Basisonderwijs
 • Voortgezet onderwijs
 • Speciaal onderwijs
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. 
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Zo is er een sporttest, om te ontdekken of deze opleiding de juiste keuze is. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Lees verder
Lees verder
 • Hbo - Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Hbo - Pedagogische Academie, Lerarenopleiding
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. 

» meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 

MBO College Amstelland - indicatie kosten BOL: volgt later.  
Lees verder
De student en beroepsbeeld
BEKIJK HIER DE VIDEO!
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Sport & Bewegingscoördinator (Flex-opleiding)
Sport & Bewegingscoördinator (Flex-opleiding)
Leerweg BOL
Niveau 4
Sport & Bewegingscoördinator
Sport & Bewegingscoördinator
Leerweg BOL
Niveau 4
Sport & Gezondheid
Sport & Gezondheid
Leerweg BOL
Niveau 4
Esports, Game & Event Manager
Esports, Game & Event Manager
Leerweg BOL
Niveau 4
Trainer-Coördinator Jeugdvoetbal
Trainer-Coördinator Jeugdvoetbal
Leerweg BOL
Niveau 4
Urban Sport Trainer
Urban Sport Trainer
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Sport, Pedagogiek & Onderwijs Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan