Topsport en studie

Ben je topsporter? Dan houden we daar zo veel mogelijk rekening mee. Bij ons gaat topsport heel goed samen met het volgen van een mbo-opleiding.


Als je student en topsporter bent, kun je bij ons op hoog niveau blijven sporten en tegelijkertijd een opleiding volgen. Elk MBO College heeft een topsportbegeleider. De topsportbegeleider ondersteunt jou bij het combineren van je sportcarrière en je opleiding. Samen met de studiebegeleider van jouw opleiding maakt de topsportbegeleider een aangepast programma. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met je trainingen en wedstrijden.

Kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor topsportbegeleiding als je voldoet aan één van de volgende criteria:
  1. Je hebt een status die is vastgesteld door NOC*NSF
  • Voor senioren gelden de volgende statussen: A-status, HP-status, Selectiestatus  of Bondsstatus
  • Voor junioren gelden de volgende statussen: Belofte, Nationaal Talent of Internationaal Talent
  1. Je speelt voetbal bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie). Speel je bij een amateurvereniging?  Spelers van een amateurvereniging komen in aanmerking voor een topsportstatus als ze spelen in één van de volgende competities:
  • o21:  Divisie 1 en 2
  • o18:  Divisie 1 en 2
  • o17:  Divisie 1 en 2
  • o16:  Divisie 1 en 2
  • o15:  Divisie 1 en 2
Voor de competities o23 en o19 is er geen recht op een topsportstatus
 
Twijfel je of je in aanmerking komt voor topsportbegeleiding? Neem dan contact op met de topsportcoördinator van het ROC van Amsterdam Dirk de Bruin via: d.debruin@rocva.nl
Lees verder

 
Ben je benieuwd hoe andere topsporters hun sport en studie op het ROC van Amsterdam combineren? Lees hier over hun ervaringen!

Tim Bakker (18) 
Tim zit op het Johan Cruyff College en hockeyt in de hoofdklasse van de jeugd bij de club SV Kampong in Utrecht.

“Doordat mijn oudere zussen ook aan hockey deden, was ik als klein kind al vaak op de hockeyclub te vinden. Hockey is een heel leuke, gezellige en ook moeilijke sport. Naast het vele trainen en de gezelligheid op de club, volg ik mijn opleiding op het Johan Cruyff College van het ROC van Amsterdam.

Ik zat eerst op een ‘gewone’ middelbare school. Daar ging het niet zo goed. Het Johan Cruyff College is ideaal, omdat ik hier veel tijd krijg voor mijn sport. Ze begrijpen me, omdat veel docenten ook een (top-)sportachtergrond hebben. De opleiding zelf is heel leuk! Ik leer bijvoorbeeld om een goede brief te schrijven, een folder voor bedrijven te maken en een businessplan op te stellen.
Mijn ultieme droom is deelname aan de Olympische Spelen. Ik weet niet of dat gaat lukken, maar ik hoop snel in jong Oranje te komen. Dat zou ook ik ook al fantastisch vinden!”

Marcel Heinsen (20) 
Marcel volgt de opleiding Sport & Bewegen in Hilversum. Daarnaast speelt hij rugby op hoog niveau. Een zware combinatie, maar Marcel heeft de juiste instelling: “Sport en studie zijn allebei heel belangrijk!”

“In Zuid-Afrika, waar ik ben geboren, is rugby de belangrijkste sport. Zo is mijn liefde voor de sport ontstaan. Mijn keuze voor de opleiding Sport & Bewegen was logisch. Voordat ik met de opleiding begon gaf ik al les aan de jeugd van mijn rugbyclub. Het past dus bij me!
Ik maak gebruik van de topsportregeling van het ROC van Amsterdam. Dit betekent dat ik op de opleiding veel vrijheid krijg om mijn sport te beoefenen. Als ik ’s avonds moet trainen, kan ik de lessen die ik laat in de middag zou hebben ’s ochtends volgen. Zo hoef ik niets te missen en kan ik blijven rugbyen op topniveau.”
Lees verder

Johan Cruyff College

Het Johan Cruyff College is een initiatief van het ROCvA en Johan Cruijff. Als topsporter of sporttalent kun je hier opleidingen volgen om te gaan werken in de sport. Je studeert er samen met andere topsporters. Veel docenten kennen de (top)sportwereld. Ze kunnen je daarom de juiste begeleiding geven.

» Leer meer over het Johan Cruyff College 

Aanmelden als topsporter?

Bij het aanmelden voor een opleiding kun je met een vinkje aangeven dat je topsporter bent. Zo kun je vanaf het begin van je studie gebruik maken van de topsportregeling.
 
Heb je nog vragen? Neem dan contact op:
Sportservice ROC van Amsterdam
E-mail: topsport@rocva.nl