Djalisa vertelt

Djalisa, 19 jaar, is eerstejaars student Retailmanager en volgt deze niveau 4-opleiding op MBO College Noord. Daarnaast is ze gekozen tot klassenvertegenwoordiger en lid van de studentenraad.

Vertel, wie is Djalisa?
Djalisa is iemand die heel ambitieus is. Ondanks dat ik heel erg worstel met faalangst, ben ik een doorzetter. Voordat ik op het ROC van Amsterdam kwam, danste ik op hoog niveau. Ik zat op een dansschool en deed heel veel optredens. Toen ik hier op school kwam ben ik ermee gestopt, omdat ik me op deze opleiding wilde focussen. 

Waarom heb je uiteindelijk voor deze opleiding gekozen?
Voordat ik überhaupt aan deze opleiding dacht, zat ik al in de retail. Ik begon namelijk al op een jonge leeftijd met werken. En ik dacht: stel je voor dat ik, vanwege een blessure of zo, niet meer kan dansen. Dan heb ik altijd iets om op terug te vallen. 

In welke winkel werk je?
Bij Aktiesport op de Nieuwendijk, daar werk ik nu al vier jaar. Ik ben iemand die het fijn vindt om andere mensen te helpen, ook al gaat het om kleding of wat dan ook. 

Hoe bevalt de opleiding?
Het gaat goed. Ik ben vanuit mezelf heel zelfstandig. Als ik problemen heb, loop ik naar een docent toe om dat aan te geven. Ik loop een beetje voor. Ik heb ook vrijstelling voor sommige onderdelen, dus kom ik vooral naar school voor de kernvakken: management, financieel beleid, klantenreis en retail marketing. En het rekenen. 

Wat leer je zoal tijdens je opleiding?
Je leert heel veel. Bijvoorbeeld wat je doet met vracht die binnenkomt. En wat alle functies van de kassa’s zijn. Of hoe je moet managen. Je leert verder te denken over onverwachte situaties.
Ik had wel veel ervaring in de winkel zelf, maar er is toch heel veel wat je kunt leren van de theorie. Praktijk en theorie zijn dus allebei belangrijk.

Loop je al stage? 
Mijn opleiding had er geen problemen mee dat ik stage ging lopen op mijn eigen werk.

En krijg je daar dan ook steeds meer management-taken? 
Ja, ik merk dat ze mij nu ook meer dingen laten doen, zoals roosters maken. Ze bespreken veel meer met mij. Bijvoorbeeld bij afmeldingen en medewerkers die ziek zijn. Ze laten me dus veel meer dingen doen die een manager hoort te doen. 

Wat is je toekomstdroom? 
Voordat ik wil beginnen als manager, wil ik een reis maken rond de wereld. Daarna hoop ik op een dag ergens mijn eigen winkel te kunnen runnen. Ik wil ook graag verder met mijn creatieve kant, de kant die met dansen te maken heeft. Dat vind ik heel belangrijk, dat het uiteindelijk allemaal samen komt.

» Lees meer over de opleiding Retailmanager