Ilse vertelt

Eerstejaarsstudent Ilse heeft veel interesses en hobby’s. Maar ze koos voor de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties. En daar heeft ze hele goede redenen voor...

Kun je wat over jezelf vertellen?
Ik ben 17 jaar en woon in Diemen. Op MBO College Westpoort doe ik de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties (niveau 2). En daarbuiten doe ik scouting en theater bij de Jeugdtheaterschool Zuidoost. 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik wilde van het theater mijn beroep maken. Maar voor mijn gevoel was theater niet heel stabiel. Elektriciens zijn natuurlijk altijd nodig. Er is een tekort aan, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik ooit zonder werk zal zitten.

Was je altijd al met techniek bezig?
Ik ben opgegroeid in een technische familie. Mijn vader is ICT’er en mijn moeder is archeoloog. Als klein meisje was ik al heel creatief, ik deed ook veel aan knutselen en zo. En elektrotechniek is eigenlijk ook knutselen, maar dan in het groot.

Hoe bevalt het op school?
Goed! Ik vind het heel leuk. Elektrotechniek is wel heel nieuw voor mij. Maar dat is ook wel goed. Ik weet van mezelf dat ik snel verveeld raak als ik steeds dezelfde informatie krijg. Door iets nieuws te doen blijf ik gemotiveerd. 

Wat vind je het leukst?
De praktijklessen. Daar doe je wat je later ook gaat doen. Het is altijd wel grappig, want je maakt ook veel grapjes met elkaar. Maar tegelijk doe ik wel écht dat werk en leer ik. In de praktijk leer je heel veel trucjes die je later nodig hebt. En ook de regels van elektrotechniek. 

Waar heb je tot nu toe het meest van geleerd?
Over het algemeen van de praktijk, maar ook van de theorievakken. Daar leer je bijvoorbeeld hoe je geen kortsluiting veroorzaakt, dus echt de natuurkunde erachter. 

Wat is je toekomstdroom?
Mijn opleiding duurt twee jaar. Na deze opleiding ga ik versneld nog een jaar niveau 3 doen. Dan ga ik waarschijnlijk eerst in de bouw werken, in de nieuwbouw of renovaties. En daarna misschien op grotere projecten. Want je hebt overal elektrotechniek. Dus ook in ziekenhuizen en vliegvelden. 

Wil je later zzp’er worden?
Ik heb eraan gedacht om zzp’er te worden. Als zzp’er kan je namelijk veel geld verdienen in de elektrotechniek. Maar het is wel veel meer stress. Dan moet je ook je pensioen en zorgverzekering regelen. Dat laat ik dus wel aan iemand anders over! 

» Lees meer over de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties