Jennifer vertelt

Jennifer is laatstejaars student Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden (VeVa) op MBO College Zuidoost. Ze is 18 jaar en wist al van jongs af aan dat ze naar Defensie wilde.

Wie is Jennifer?
Ik ben Jennifer en woon bij mijn ouders in Roelofarendsveen. Ik heb nog twee zussen. Mijn passie is voetbal. Dat doe ik al van jongs af aan. Ik hou sowieso van sporten. Ik ben ook lid van de sportschool. Daarnaast spreek ik graag met vriendinnen af. Naast mijn studie heb ik een bijbaan bij de Vomar. Daar heb ik het erg naar mijn zin. 

Wat houdt de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden precies in?
Ze willen je zo goed mogelijk klaar maken voor een baan bij Defensie. Je leert de basiskennis van een militair.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik vond Defensie van al van kleins af aan heel gaaf. Het is uitdagend werk. Het samenwerken en dat je echt iets voor elkaar over hebt. Dat trok mij heel erg aan.

Hoe is het als meisje bij de VeVa?
Ik zit nu nog met 1 meisje in de klas. Maar het feit dat ik tussen allemaal jongens zit vind ik niet erg. Je vindt hetzelfde leuk, dus er zijn genoeg raakvlakken. En ik kan het goed vinden met jongens. Bij de nieuwe lichting zitten trouwens veel meer meiden. 

Wat wil je graag doen nadat je klaar bent met deze opleiding?
Ik twijfel nog een beetje. Of de algemene militaire opleiding (AMO) of luchtmobiel (AMOL) de laatste is een stuk zwaarder. 

Wat vind je het leukst om te doen?
Het bivakken. Daarbij kun je alles wat je hebt geleerd op school in de praktijk uitvoeren.

Waar heb je stage gelopen?
Bij de landmacht in Assen. Hoe een stageweek eruitziet? Vaak kom je op maandag aan op de kazerne. Dan ga je je tas pakken en sporten in de middag. Op dinsdag ga je het veld in. Je slaapt dan in het bos. Dit doe je ook op woensdag. En op donderdag ga je terug naar kazerne. Je pleegt dan eerst onderhoud. Hierbij zorg je dat alles schoon is. Vrijdagochtend ga je weer naar huis. Ik vind het stage lopen erg leuk. Je creëert een goede band met je groep. Het is serieus, maar er is ook ruimte om te lachen met elkaar.

Nog tips voor aankomende studenten?
Sommige studenten zijn bang voor het sportgedeelte van de opleiding. De intake is best zwaar. Maar tijdens de opleiding valt het wel mee. Het had van mij zelfs wel wat zwaarder gemogen. Je krijgt hierdoor nog een betere band. Belangrijk is dat je doorzettingsvermogen laat zien. Je moet je natuurlijk wel goed voorbereiden op het sportgedeelte. 

Wat is je toekomstdroom?
Uiteindelijk wil ik aan de slag bij Defensie. Ik wil iets betekenen voor anderen. Mensen helpen die het moeilijk hebben. 

» Lees meer over de opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden