Manio vertelt

Manio is eerstejaars student Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) op MBO College Zuidoost. Hij is 18 jaar en heel enthousiast over het vak.

Wie is Manio?
Ik ben Manio en woon in Almere. Of ik ook hobby's heb? Eigenlijk is mijn werk mijn hobby. Naast mijn studie werk ik veel. Ik vind werken gewoon heel leuk. Sinds mijn middelbare school werk ik bij Monkey Town. Daarnaast werk ik in de beveiliging als teamleider coördinatie en bij het interventieteam van de Johan Cruijff Arena. Mijn vader heeft een eigen beveiligingsbedrijf. Ik ben er dus echt mee opgegroeid. 

Wat houdt de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid precies in?
Als HTV’er ben jij het aanspreekpunt op straat. Je neemt kleinere taken van politie over. Je kunt ook specifiek een domein uitzoeken (er zijn zes domeinen). Zo kun je bijvoorbeeld als handhaver voor jongeren werken. Maar je kan ook het OV in. Handhaving is heel breed. Handhavers zie je niet alleen op straat lopen. Maar ze zijn er ook om bijvoorbeeld brandveiligheid te checken.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Hiervoor heb ik 2 jaar de opleiding Beveiliging gedaan. Ik ben dus doorgegroeid van een niveau 2- naar een niveau 3-opleiding. Het verschil hierin is dat er meer zelfstandigheid van je verwacht wordt. Hiervoor heb je meer discipline nodig. 

Waarom heb je voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid gekozen?
Met behulp van de zorgcoördinator heb ik de keuze gemaakt voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Hiervoor heb ik de opleiding beveiliger op niveau 2 gedaan. En dat blijkt een goede keuze te zijn. Mijn eerste kennismaking was op het introductiekamp. Ik dacht toen even: waar ben ik beland? Zo moesten we opeens in het donker al planken, opdrukken, rennen enzovoort. In de middag was er ruimte voor teambuilding. Dankzij het introductiekamp weet ik nu goed waar mijn grenzen liggen en ben ik blij dat ik voor deze studie gekozen heb.

Wat vind je van de praktijklessen en stage?
Heel leuk! Met mijn werkervaring binnen het bedrijf van mijn vader heb ik al veel geleerd. Hierdoor heb ik al verschillende situaties meegemaakt. Deze ervaring kan ik toepassen in de praktijklessen. Sowieso vind ik de praktijklessen heel leerzaam.

Heb je nog een tip voor het kiezen van een opleiding?
Doe iets wat je leuk vindt. Ga je echt verdiepen. Zelf heb ik filmpjes gekeken op YouTube van vloggers die een dagje meelopen. Dan zie je wat er achter de schermen gebeurt. Ewout Genemans heeft ook leuke filmpjes waarin hij op pad gaat met de politie.

Hoe gaat het op school?
Het gaat goed. We worden goed voorbereid op toetsen en examens. Op het moment dat we de stof niet goed snappen, blijven we wat langer hangen. 

Hoe bevalt MBO College Zuidoost?
Het is een leuke school. De leraren zijn heel aardig en ervaren. Ze komen zelf uit het leger of bij de politie en handhaving vandaan. Ze weten wat ze zeggen. We hebben ook leuke activiteiten op school. Laatst hadden we een activiteitenweek. Zo leer je ook weer andere mensen kennen. De opleiding voelt als een familie. Ook al ben je nieuw, je wordt erbij betrokken. We hebben ook een sportdag gehad. Dan is het klas tegen klas en komt het competitieve onderdeel naar boven.

» Lees meer over de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid