Dance Event Lab

Leren van de ‘movers’ en de ‘shakers’ van de dance-industrie
“1 op de 14 banen in de Metropoolregio Amsterdam is gerelateerd aan dance music”

Evenementen en festivals zijn een sterk groeiende sector in Nederland. De samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en The School of House (educatieplatform voor de Dance) richt zich op de ‘booming’ niche-markt van dance events. Denk hierbij alleen al aan het jaarlijks terugkerende Amsterdam Dance Event (ADE). Dit wereldberoemde Amsterdamse evenement werd in 2017 bezocht door 395.000 mensen uit de hele wereld. 

Dancefestivals in Nederland trekken samen 2,7 miljoen bezoekers per jaar en 1 op de 14 banen in de Metropoolregio Amsterdam is gerelateerd aan dance music. Dutch dance is ook een belangrijk exportproduct, veel wereldberoemde dj’s komen uit Nederland. Om in te spelen op de groeiende vraag naar werknemers voor deze sector zijn The School of House en het ROC van Amsterdam samen het Dance & Event Lab gestart. Studenten worden opgeleid tot gespecialiseerde vakmensen voor beroepen zoals event producer.
 
Dance Music & Events examenjaar
Een van de belangrijkste projecten binnen het Dance Event Lab is het Dance Music & Events Examenjaar. Dit is een specialisatiejaar voor studenten vanuit verschillende event- of dance-gerelateerde opleidingen. Studenten krijgen les van hotshots uit de Dance Industry en volgen een groot deel van de lessen op locaties waar het gebeurt, zoals in de ADAM-toren en het Nachtlab. Fieldtrips naar festivals en de ‘movers en shakers’ van de danc-industrie zijn ingebed in het onderwijsprogramma. Een lange stage (half jaar) in het festivalseizoen van april t/m september is onderdeel van de opleiding. Studenten worden goed voorbereid op deze stages door de mensen van The School of House. Zij weten waar het werkveld behoefte aan heeft. The School of House opent deuren naar bedrijven die voor de mbo’er onbekend zijn. The School of House laat bedrijven kennis maken met de kwaliteit van de praktische en creatieve skills van de mbo’er en zorgt voor een goede matching tussen student en stageplek.

Studenten van het examenjaar hebben de gezamenlijke ‘challenge’ om een eigen openbaar event te produceren. De studenten zijn verantwoordelijk voor de totale productie, inclusief promotie en programmering. In 2016 was dat het feest ‘Overlast’, het grootste huisfeest van Amsterdam. Ze werden door niemand anders dan Duncan Stutterheim begeleid.
 
Summerschool & samenwerking met Mysteryland
Elke zomer vindt de Summerschool of House plaats. Studenten van verschillende opleidingen en locaties van het ROC van Amsterdam werken mee aan de opbouw van Mysteryland. Voorafgaand aan deze bijzondere praktijkervaring, krijgen ze drie weken lang les van professionals uit de dance-industrie en leren ze meer over marketing, finance, productie, creatie, decors en aankleding.
 
Succes uitbouwen
Het succes van het Dance Music & Events Examenjaar heeft ons geïnspireerd om in 2016 ook een opleiding evenementenlogistiek te starten. De evenementensector ontwikkelt zich van een sector die van oudsher draaide op vrijwilligers tot een sector die steeds meer professionaliseert. Met name in de uitvoerende functies als logistieke handelingen, verkoop, opbouw van het festivalterrein is steeds meer werk te vinden.

In september 2018 start de opleiding Event Producer. Een opleiding opgebouwd rondom Amsterdamse evenementen waarin we in navolging van het examenjaar veel professionals uit de branche betrekken bij het onderwijsprogramma en de praktijk steeds centraal staat.

» Meer informatie www.civcreatieveindustrie.nl