De regio Groot-Amsterdam heeft te kampen met grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat, energietransitie en circulaire economie. Steeds meer werkgevers willen en moeten zich vernieuwen en bewegen naar een zogeheten impact economie. Maatschappelijke waarden, een balans tussen people, planet en profit en ROI staan hierin centraal. Om te kunnen bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige arbeidsmarkt hebben verschillende organisaties en onderwijsinstellingen de handen ineen geslagen.
Te weinig aan bod in huidige onderwijs
De transitie naar een impact economie begint in het onderwijs en bij het opleiden van studenten. Zij zijn namelijk de burgers, consumenten en werknemers van nu en de toekomst. Helaas komt het onderwerp impact in het huidige onderwijs nauwelijks aan bod in opleidingen of stages. Dit heeft als effect dat studenten niet met de juiste houding, bewustzijn, kennis en vaardigheden de arbeidsmarkt betreden om zich in te zetten voor een duurzame, sociale en inclusieve economie.
Met het project ‘Impact Economie’ is het streven het onderwijs zo vorm te geven dat studenten beter kunnen bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige arbeidsmarkt. De volgende thema’s staan daarbij centraal:
- Professionalisering docenten
- Onderzoekend vermogen
- Leven lang ontwikkelen
- Kwetsbare jongeren
- Hybride onderwijs
Pijlers van het project
Om te kunnen voldoen aan de arbeidsvraag en de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven te versterken om gezamenlijk te streven naar een impact economie, is het project in de volgende pijlers opgebouwd:
Het ontwikkelen van modules rondom het thema impact economie, (door)ontwikkelen van keuzedelen en ontwikkelen van nieuwe opleidingen
- Stimuleren van onderzoekend vermogen en praktijkgericht onderwijs
Herzien van bestaande lesplannen en curricula, inrichten en faciliteren van impactspots en het ontwikkelen van hybride werkplekken en projecten.
Docenten enthousiasmeren door het delen van best practices, huidige competenties in kaart brengen, trainen en coachen van docenten en het verder ontwikkelen van het aanbod op het gebied van een leven lang ontwikkelen.
- Community en kennisdeling
Het uitbreiden van PPS, organiseren en faciliteren van kennisbijeenkomsten en het opzetten en uitvoeren van een practoraat.
Samenwerkingspartners
Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, ABN AMRO, KlasseStudent, Green Business Club Zuidas (GBC), Maas, We Share Talent, Stichting A Lab, AIROC, Tony Chocolonely, Fun Forest ,Social , Capital, Deloitte, The Extra Mile (TEM), BIT Academy, Bit, Stichting praktijkleren, Social Enterprise NL, Breedweer, Johan Cruijff Arena, De Omslag.