Opleidingstypen en niveaus ­(voor volwassenen)


Ben je op zoek naar een mbo-opleiding in het volwassenenonderwijs? Op basis van je vooropleiding en eerder behaalde diploma’s kun je kiezen uit verschillende leerwegen en niveaus. Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende opleidingstypen en niveaus.

Voltijd en deeltijd opleidingen

Als volwassene een opleiding volgen is heel anders dan als je net van de middelbare school komt. Je leven ziet er anders uit en je hebt vaak andere wensen voor een opleiding. Je hebt namelijk ook nog andere verplichtingen in het leven en misschien heb je wel een gezin. Daar moet een opleiding volgen wel bij passen.
Deeltijd of BBL: combinatie van werken en leren
BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) is een combinatie van werken en leren. Naast je baan volg je één of twee dagen in de week les. Om een BBL-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Door die erkenning weet je zeker dat je het vak daar goed in de praktijk kunt leren.
Voltijd of BOL: combinatie van leren en stage
BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) is een combinatie van leren en stage lopen. Je krijgt het grootste deel van de week les en loopt één of meer periodes stage bij een erkend leerbedrijf. Het hangt van de opleiding af hoe vaak en wanneer je stage loopt.

Cursussen voor volwassenen

Zie je het niet zitten om een volledige mbo-opleiding te volgen? Een cursus of training is vaak korter. Daarnaast zijn de lessen vaak in de avonduren of in het weekend.
 
Als je een officieel gecertificeerde cursus volgt, ontvang je na goede afronding een officieel erkend certificaat. Het kan zo zijn dat het een cursus een los onderdeel van een volledige opleiding is. Heb je meerdere van deelcertificaten van een bepaalde opleiding behaald? Dan kun je deze mogelijk inwisselen voor een officieel erkend diploma. Bij niet-gecertificeerde cursussen ontvang je geen certificaat, maar een bewijs van deelname.

De verschillen op een rij

Voltijd en BOL opleiding Deeltijd en BBL opleiding Cursus Incompany / op maat
Leren & stage. Werken & leren. Leren, mét of zonder baan. Leren naast je werk.  
Meer theorie en zelfstudie. Meer praktijk. Zowel theorie als praktijk. Op maat.
Je hebt kortere werkperiodes, in de vorm van een stage. Je hoofdactiviteit bestaat uit werken. Kan vaak makkelijk naast het werk en/of gezin worden gevolgd. Kan vaak makkelijk naast het werk en/of gezin worden gevolgd.
1 of 2 dagen per week stage. 3 of 4 dagen per week werken. In veel gevallen les in de avonduren of in het weekend.
 
Op maat.
3 of 4 dagen per week les. 1 of 2 dagen per week les. 1 of 2 dagdelen cursus per week. Op maat.
Na afronding ontvang je een mbo-diploma. Na afronding ontvang je een mbo-diploma. Afhankelijk van de soort cursus ontvang je een (deel)certificaat of een bewijs van deelname. Afhankelijk van de opleiding ontvang je een (deel)certificaat of een bewijs van deelname.
 

Mbo-niveaus volwassenenopleidingen

Mbo-opleidingen zijn verdeeld over niveau 1 t/m 4. Op welk niveau je een opleiding kunt volgen, is afhankelijk van je vooropleiding. Bij alle volwassenenopleidingen staat vermeld wat het niveau is. Voor sommige opleidingen is het niveau niet van toepassing en voor andere opleidingen gelden juist weer aanvullende eisen. Als dit zo is, staat dit duidelijk vermeld bij de toelatingseisen.

» Meer informatie over de mbo-niveaus