Praktijkleren met de praktijk­verklaringHet behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat is niet altijd voor iedereen mogelijk. Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt uitkomst voor zowel werkenden als werkzoekenden.

Praktijkleren bestaat uit kortdurende scholing van eenvoudige werkzaamheden op mbo-niveau. Deze werkzaamheden kan  de medewerker volledig aanleren op de werkvloer. Voorwaarde is dat dit bij een erkend leerbedrijf gebeurt. Als de medewerker heeft aangetoond de werkzaamheden te beheersen, ontvangt de medewerker een praktijkverklaring (als onderdeel van de mbo-verklaring). Hiermee vergroot de medewerker zijn/haar kans op de arbeidsmarkt.

Wat is praktijkleren?

Praktijkleren in het mbo is een op maat gemaakte leerroute. De deelnemer volgt een programma met praktijkwerkzaamheden bij een erkend leerbedrijf onder intensieve begeleiding van een praktijkbegeleider. Het gaat om eenvoudige werkzaamheden van een bestaande mbo-opleiding op niveau 1 of 2, die de deelnemer volledig op de werkvloer kan aanleren. Worden de werkzaamheden met een positief resultaat afgerond, dan ontvangt de deelnemer een praktijkverklaring.

Wat is een praktijkverklaring?

De praktijkverklaring is een bewijsbrief waarop vermeld staat welke werkprocessen in een erkend leerbedrijf zijn geleerd. Als deelnemer kun je hiermee  aantonen welke praktijkwerkzaamheden je onder de knie hebt. De praktijkverklaring maakt deel uit van een mbo-verklaring. Deze  kan bijdragen aan  het vinden van werk en/of de terugkeer naar het mbo.

Voor wie is praktijkleren?

Deze leerroute is vooral bedoeld voor werkenden of werkzoekenden (18 jaar of ouder, zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat vooralsnog niet haalbaar is).
  • Studenten die om welke reden ook, geen diploma kunnen behalen, maar wel een praktijkverklaring.
  • Werkenden die door de werkgever in staat worden gesteld een praktijkverklaring te behalen.
  • Werkzoekenden die in beeld zijn bij UWV, re-integratiebureaus of gemeente.
  • Een statushouder die nog moeite heeft met de Nederlandse taal.

Studielast en kosten

  • Studieduur: 3 tot 6 maanden
  • Leeruren: in overleg met de docent/praktijkbegeleider
  • Lesmoment: in overleg met de docent/praktijkbegeleider
  • Kosten: € 750,- (BTW vrij)

Traject

Het opleidingstraject is maatwerk. Op basis van wat de medewerker wil leren en zijn/haar voorkennis, ervaring en capaciteiten wordt de inhoud en duur van het traject bepaald. Tijdens het traject zijn er meerdere begeleidings- en coachmomenten. De aanvraag van een praktijkverklaring start in overleg met de begeleider vanuit de werkgever.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over praktijkleren met praktijkverklaring? Neem contact met ons op of meld jezelf of de medewerker direct aan via de bovenstaande button.

ROC van Amsterdam
Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Email: llo@rocva.nl