Havo of mbo: waar kies jij voor?

Doe je mavo/vmbo-tl en wil je uiteindelijk naar het hbo? Ben je gezakt voor je havo-eindexamen en wil of kun je het jaar niet overdoen? Of zit je nu nog op de havo, maar wil je liever leren vanuit de praktijk en misschien later de stap naar het hbo zetten? Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Hieronder vertellen we je waar je uit kunt kiezen.

» Meteen door naar de opleidingsmogelijkheden

De snelste route naar het hbo

Weet je nu al dat je straks door wil naar het hbo? Dan is eerst een mbo-opleiding volgen een heel goed idee! Dit is namelijk de snelste route naar het hbo. Je kunt al in één of twee jaar je mbo-diploma halen en daarna meteen doorgaan met je hbo-opleiding.

Deze snelle route kun je volgen als je bijvoorbeeld je vmbo-diploma hebt gehaald, maar ook als je een overgangsbewijs hebt van havo 4 naar havo 5. Scroll verder naar beneden om meer te lezen over welke opleidingen je kunt volgen op weg naar het hbo. Er zijn mogelijkheden genoeg! 

Meer weten over deze snelste route naar het hbo? In deze video vertellen we je er meer over. 

Voordelen van het mbo

  • Je doet veel ervaring op in de praktijk. Door de stages die je loopt en de opdrachten die je maakt, leer je veel en ontdek je of een richting of een beroep echt bij je past.
  • Je hebt vaak een voorsprong op het hbo. Wil je na het mbo doorstuderen? Omdat je op het mbo al veel ervaring hebt opgedaan, weet je vaak al meer dan je medestudenten op het hbo.
  • Je vakdiploma is al veel waard. Na het mbo aan het werk? Met je vakdiploma op zak laat je zien dat je de kennis en vaardigheden hebt om je werk goed uit te voeren. Dit geldt niet voor een havodiploma.
  • Je kunt in twee jaar je mbo-diploma halen. Als je kiest voor een van onze flex-opleidingen, kun je snel je mbo-diploma halen en dan meteen door naar het hbo.

Snel door naar hbo

Wat zijn de voordelen? Via het mbo kan je goed doorstromen naar het hbo! In deze video vertellen we je er alles over.

Joep

“Ik denk zeker dat ik een voorsprong heb.”

Femke

“Ik kan mij ontwikkelen op mijn eigen manier.”

Eugen

"Ik vond het fijn om eerst in de praktijk te leren."

Fleur

"Op het mbo zijn de stages top! Ik sta nu steviger in mijn schoenen."

Marijn & Willem

“We leren veel in de praktijk.”

Opleidingsmogelijkheden

Flex-opleiding

Met een flex-opleiding kun je versneld je mbo-diploma halen. Wel zo handig als je zo snel mogelijk door wil naar het hbo. Je haalt je diploma in één of twee jaar halen. Deze opleidingen vragen wel wat extra inzet en motivatie van je, maar het levert dus ook veel op. Je haalt namelijk in rap tempo je diploma.

» Lees meer over onze flex-opleidingen

 

Beroepshavo

Ben je op zoek naar een brede opleiding die je uitstekend voorbereidt op het hbo straks? De Beroepshavo is een goede optie als je de havo wat te theoretisch vindt en je liever in de praktijk leert. Tijdens deze opleiding word je eigenlijk al voorbereid op het hbo, waardoor je straks een flitsende start kunt maken. Je leert precies dat wat belangrijk is om door te stromen.

» Lees meer over de Beroepshavo

 

Associate degree

Weet je nog niet zeker of je straks naar het hbo wil, maar wil je die optie wel openhouden? Dan is een Associate degree (Ad) misschien iets voor jou. Deze 2-jarige opleiding zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-niveau in (wij noemen dit niveau 5). Je wordt dus praktijkgericht opgeleid én doet al hbo-kennis en -vaardigheden op. Zo heb je straks mooie kansen op de arbeidsmarkt, maar kun je vanuit hier ook doorstuderen voor een hbo-bachelor getuigschrift.


» Ontdek onze Associate degrees

International studies

Wil je later werken in een internationale setting of doorstromen naar een Engelstalige hbo-opleiding? Dan is een opleiding binnen International studies iets voor jou! Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Engelstalig, tweetalig (Engels/Nederlands) en BTEC of VICT. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en wat bij jou past?

» Bekijk onze International studies