Van havo naar mbo

Kies zelf welke route bij jou past 🗺️

Doe je havo, maar leer je liever vanuit de praktijk? Je bent zeker niet de enige! Maar liefst één op de vijf havisten denkt erover na om een mbo-opleiding te volgen. En met goede redenen. Op deze pagina vertellen we je alles over de mogelijkheden voor havisten op het mbo. Meteen door naar de opleidingen »

Kun je wat extra hulp gebruiken? Bezoek onze Informatiemiddag ‘Havo of Mbo’ op donderdag 18 april. Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Schrijf je hier in »

Steeds meer havisten kiezen mbo

Uit onderzoek blijkt dat veel havisten twijfelen tussen de havo en het mbo. Vaak komt dat doordat ze liever leren in de praktijk en minder theorie willen. Het mbo is dan een uitstekend alternatief. Daar leer je namelijk meer in het echt en minder uit boeken. 

Eerder aan de slag
Weet jij al wat je wil worden en is daar een geschikte mbo-opleiding voor? Met een mbo-opleiding doe je al veel werkervaring op. Dat komt doordat je stage(s) loopt of een baan hebt bij een leerbedrijf. Zo krijg je het vak snel onder de knie en kun je vaak eerder met je carrière starten. 💯

Tussenstap naar het hbo
Ook vinden havisten het soms fijner om eerst een mbo-opleiding te doen. Zij zien het mbo als een prettige tussenstap naar het hbo. Tijdens je mbo-opleiding leer je al veel over een beroep of vakgebied. Dat zorgt ervoor dat je vaak een voorsprong hebt op het hbo en met een zelfverzekerd gevoel aan je vervolgopleiding begint. 💪

Bepaal zelf jouw route 🗺️

Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die bij jou past. Een tijdje terug schreef Robbert Dijkgraaf (demissionair minister van Onderwijs) een brief aan laatstejaars havisten en vwo'ers. In die brief vertelde hij ook dat het belangrijk is dat je iets doet waar je plezier en voldoening uit haalt. 

"Kies je eigen weg en bestemming. Er zijn zo veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar dingen die alleen jij kunt doen."
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf zijn brief.

Van havo 3, 4 of 5 naar het mbo

Om te starten met een mbo-opleiding heb je geen havo-diploma nodig. Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of havo 4 naar havo 5 kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding op elk niveau.
 
Ook als je je eindexamen niet hebt gehaald en het jaar niet over wil doen, kun je doorstromen naar het mbo. Zit je op het vwo? Dan kun je met een overgangsbewijs van vwo 3 of hoger overstappen naar het mbo.

Waarom van havo naar mbo?

  • Minder theorie, meer praktijk
  • Je kunt al in één of twee jaar je mbo-diploma halen
  • Je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt
  • Je wordt goed voorbereid op het hbo
  • Je doet alvast veel werkervaring op
  • Je hebt straks goede kansen op een baan

De snelste route naar het hbo 🚀

Wist je dat je op het ROC van Amsterdam versneld je mbo-diploma kunt halen? Je kunt je diploma al in één of twee jaar halen. Daarna kun je in rap tempo door naar het hbo, als je dat wilt. 

En goed om te weten: met een mbo niveau 4-diploma kun je je inschrijven voor een hbo-opleiding in vrijwel elke sector. Je mag bijvoorbeeld na een mbo-opleiding in de zorg kiezen voor de hbo-opleiding bedrijfskunde. Je kunt kiezen wat je wilt!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de route mbo-hbo? En welke voordelen deze route heeft? In deze video vertellen we je er alles over. 

» Onder de video's vind je alle opleidingen waar je uit kunt kiezen 👇

Bo

Koos na de havo voor het mbo "Het voordeel van het mbo is dat je heel veel praktijk hebt. Je zit niet alleen in de boeken."

Eugen

"Nu heb ik al praktijkervaring opgedaan en dat staat mooi op je cv."

Marijn & Willem

“Je wordt goed voorbereid op het hbo en daardoor zal de overgang makkelijker zijn.”

Daniël & Irisch

"Op het mbo ben ik vooral persoonlijk gegroeid. Op het hbo heb ik meer kennis opgedaan"

Emily, Chloë & Antonio

"Ik merkte dat ik een voorsprong had op het hbo omdat ik al heel veel wist."


Opleidingsmogelijkheden

Flex-opleiding

Wil je versneld je mbo-diploma halen? Met een flex-opleiding kan dat! Je haalt je diploma in één of twee jaar. Superhandig als je bijvoorbeeld snel door wil naar het hbo. Je haalt namelijk in rap tempo je diploma en leert al veel over de richting die je op wilt. Een win-winsituatie dus!

» Lees meer over onze flex-opleidingen 
 

Beroepshavo

Vind jij de havo iets te theoretisch? Dan is de Beroepshavo misschien een goed idee. Tijdens deze opleiding word je eigenlijk al voorbereid op het hbo, maar dan focussen we wat meer op de praktijk. Je leert precies dat wat belangrijk is om door te stromen. 

» Lees meer over de Beroepshavo
 

Associate degree (niveau 5)

Weet je nog niet of je straks naar het hbo wil, maar wil je die optie wel openhouden? Dan is een Associate degree (Ad) misschien iets voor jou. Deze tweejarige opleiding zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-niveau in (wij noemen dit niveau 5). Je wordt dus praktijkgericht opgeleid én doet al hbo-kennis en -vaardigheden op. Zo heb je straks mooie kansen op de arbeidsmarkt, maar kun je vanuit hier ook doorstuderen voor een Bachelor getuigschrift. 

» Ontdek onze Associate degrees
 

International Studies

Wil je later in een internationale setting werken? Of straks doorstromen naar een Engelstalige hbo-opleiding? Dan is een opleiding uit onze sector International Studies iets voor jou! Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden: Engelstalig, tweetalig (Engels/Nederlands) en BTEC of VICT.

» Bekijk onze International Studies

Heb je vragen? 

Wil je meer informatie over onze opleidingen? Of samen met ons kijken welke opleiding of route bij jou past? Neem dan contact op met ons Informatiecentrum. Dan kijken we samen wat er voor jou mogelijk is.