Plant-based Chef

Leidinggevende keuken - 25181

MBO College Centrum
Da Costastraat 36, Amsterdam
4
3 jr.
aug 2024
jan 2025
BBL 25181
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wij zoeken de nieuwe generatie koks!

Wil jij deel uitmaken van de nieuwe generatie koks. Koks die nadenken over de toekomst van eten en drinken? In 2050 hebben we twee planeten nodig om iedereen te kunnen voeden in deze wereld. Wil jij daar iets aan gaan doen? Minder of geen dierlijke eiwitten gebruiken als kok wordt de toekomst. Wil jij deel uitmaken van die nieuwe generatie? Koks, die durven te deglobaliseren en zo onze toekomst veilig willen stellen? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Als  plant-based chef heb je, naast uitvoerende werkzaamheden, ook leidinggevende taken.
Vooral het op een gezonde manier leren koken met onbewerkte voedingsmiddelen heeft de aandacht. Hierbij worden dierlijke producten niet volledig in de ban worden gedaan. Als plant-based chef ga je onder andere leren koken volgens de principes van de Dutch Cuisine. Waarbij 80% plantaardig en 20% dierlijk is. Jouw voornaamste taak is om vegetarische en veganistische gerechten te ontwikkelen voor op de menukaart.

Als plant-based-chef ben jij verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende werkzaamheden in de keuken. Je kan zelf vegetarische en veganistische menu’s samenstellen en bereiden. Je kijkt welke ingrediënten besteld moeten worden en plaatst bestellingen. Je maakt diverse plannen en bewaakt de uitvoering ervan. Ook stel je begrotingen op en bewaak je de toegekende budgetten op je werkplek. In de keuken coördineer en organiseer jij de plant-based werkzaamheden. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang en voorschriften. Samen met het team zorg je ervoor dat elk plant-based gerecht perfect de keuken verlaat.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Plant-based Chef is een BBL-opleiding. Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je vormt een schakel tussen de werkvloer en het management. In de opleiding leer je over ingrediënten en bereidingstechnieken die je kunt toepassen op je werkplek in de beroepspraktijk.

We leren je te herkennen wat kwaliteit en smaak is. We leren je bewust te kopen en te koken waarbij we respect hebben voor de ingrediënten. Je zult gaan leren dat de herkomst van producten niet altijd van ver weg hoeft te zijn. We gaan je leren dat je niet alleen koopt op prijs maar juist ook op kwaliteit. Wij investeren in jou zodat jij kunt investeren in gezonde producten, gezond eten en de kennis daarover kunt overdragen met jouw vegetarische of veganistische gerechten.

Daarnaast leer je hoe je de voorraad beheert, de dienstverlening in de keuken vernieuwt en verbetert, hoe je leiding geeft en hoe je beheerstaken uitvoert. Daarnaast biedt de opleiding de mogelijkheid om extra certificaten en diploma’s te behalen op specialismes als bedrijfshulpverlening, sociale hygiëne, wijn en leermeester. Na het behalen van deze opleiding kan je doorstromen naar onze tweejarige hbo-opleiding Culinary Professional.

Ga jij de uitdaging aan? Deel je creativiteit en werk mee aan een duurzame en circulaire wereld.

 
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Bereiden van plant-based gerechten
  • Onder andere leren hoe je zelf kunt fermenteren, hoe je moet inmaken, op welke manier je miso maakt en hoe jij kombucha bereidt
  • Beheren van de keukenvoorraad
  • Zorgen dat de keuken schoon blijft
  • Organiseren van de werkzaamheden in de keuken
  • Aansturen van medewerkers
  • Aanvullende kennis en inzicht in het horecabedrijf
  • Aanvullende kennis van eten en gastronomie
  • Bewaken van het productieproces
  • Regels en voorschriften
  • Financieel management
  • Leidinggeven
  • Marketing en communicatie
  • Rekenen
  • Toepassen van je kennis en vaardigheden in projecten en in de beroepspraktijk
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Als je de opleiding Plant-based Chef hebt afgerond, kun je gaan werken in de keuken van een hotel/restaurant, restaurantbedrijf, vergader-/congrescentrum en instellingen.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
  • Gesprek
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. 

MBO College Centrum - indicatie kosten BBL: volgt nog.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Culinary Professional Mhbo
Culinary Professional Mhbo
Leerweg BOL
Niveau 4|5
Gespecialiseerd Kok
Gespecialiseerd Kok
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Patissier
Patissier
Leerweg BBL
Niveau 4
Hotelmanagement on the Job
Hotelmanagement on the Job
Leerweg BOL
Niveau 4
Guest Experience Manager
Guest Experience Manager
Leerweg BOL
Niveau 4
Leidinggevende Horeca bij BHG
Leidinggevende Horeca bij BHG
Leerweg BBL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan