Introductie

Is werken in deze sector iets voor jou?

Vind jij het leuk om technische problemen op te lossen en nieuwe (communicatie)mogelijkheden te onderzoeken? Dan is een ICT-opleiding iets voor jou! De kans op een baan met bijvoorbeeld een opleiding Expert IT Systems and Devices of Software Developer is uitstekend. Je kunt ook je eigen bedrijf starten of kiezen voor een hbo-studie. Na het halen van je diploma kun je een volgende opleiding vaak versneld doorlopen. 

Welke opleiding vind je het meest interessant?Naar brochures

Altijd in ontwikkeling

ICT ontwikkelt zich snel en is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Dankzij internet is informatie altijd overal toegankelijk. Sociale netwerken en nieuwe media op tablets en smartphones vragen om nieuwe manieren van communiceren. ICT is een enorme groeimarkt. Bedrijven staan te springen om mensen met actuele kennis op het gebied van cloud computing, security en applicatieontwikkeling. 

In 2 jaar doorstuderen op het hbo? Kies voor een Associate Degree (AD) traject!
Heb je je mbo 4- diploma op zak en wil je verder studeren? Maar vind je een 4-jarige hbo-opleiding net iets te lang? Kies dan voor het Associate degree-programma IT Service Management bij Hogeschool Inholland (Diemen) en studeer in 2 jaar af. Je hebt dan een diploma dat ligt tussen mbo 4 en hbo-bachelor. 
Als afgestudeerde AD IT Service Management werk je als coördinator, senior beheerder of als leidinggevende.

Wil je hierna alsnog je hbo-bachelor halen? Dat kan in 2 jaar. Meer weten?
Lees verder

Mhbo ICT Engineer

Dit is een mbo-opleiding én een hbo Associate Degree-traject (hbo niveau 5) in één. Je studietijd wordt hierdoor met een halfjaar verkort én je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens deze 4,5 jaar durende opleiding leer je onder ander om IT-systemen te ontwerpen en te beheren, en om software te ontwikkelen en te testen. Dit doe je in een combinatie van stage, werken en het volgen van lessen.

» Lees meer over Mhbo ICT Engineer

Specialisaties

 • Cloud & Infrastructure Technician
Je bent samen met je collega's bezig met de nieuwste technologieën op het gebied van cloud. Dankzij jouw kennis en ervaring zijn clouddiensten altijd en optimaal beschikbaar voor de gebruikers. Je bent verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en beveiligen van ICT-netwerken. Je richt je specifiek op cloudomgevingen en de daarbij behorend infrastructuur. Je overziet de consequenties en risico’s van het handelen, je werkt nauwkeurig en je hebt doorzettingsvermogen. 

» Lees meer over Cloud & Infrastructure Technician
 • Cybersecurity Specialist
Jij zorgt ervoor dat je collega’s veilig kunnen werken zowel op het vaste als het mobiele netwerk. Je weet digitale dreigingen te herkennen en kwetsbare systemen te versterken. Je monitort en test het netwerk op zwakke plekken en weet dit goed te rapporteren. Je voert specialistische penetratietesten uit, je hebt basiskennis van forensisch onderzoek en je weet wat het is om in een team te werken.
Tijdens de opleiding Expert IT Systems & Devices kun je je specialiseren tot expert op het gebied van security en cybercrime en behaal je zo het internationale Cisco-certificaat CCNA Securit.

» Lees meer over Cybersecurity
 
Lees verder

Miss IT - meiden en vrouwen in de ICT

Wereldwijd kiezen steeds meer meiden en vrouwen voor ICT-studies en ICT-beroepen. Dat is goed nieuws, want de markt heeft grote behoefte aan goed opgeleide professionals. Vrouwen zorgen al voor een broodnodige frisse wind in wat eens een mannenwereld was, maar er zijn nog véél meer vrouwen nodig in de ICT! Vooral in Nederland. Daarom zijn we het initiatief Miss IT gestart, om meiden enthousiast te maken voor ICT-opleidingen. 

» Meer over Miss IT
Lees verder

SOC/NOC

In onze digitaliserende wereld zien wij steeds vaker dat er bij bedrijven de behoefte is aan een veilig en beschermd netwerk. DDOS-aanvallen, phishing en ransomeware-aanvallen zijn aan de orde van de dag. Zeker in deze tijd waarin veel mensen thuis werken. Bedrijven wapenen zich tegen dit soort aanvallen door het inrichten van een Security Operating Center / Networking Operating Center, kortweg SOC/ NOC.

Het opleiden van de specialisten die deze centra bemensen gebeurde tot nu toe grotendeels bij bedrijven zelf. Binnen het ROC van Amsterdam is daarom besloten om op MBO College Hilversum en MBO College Zuidoost aan de slag te gaan met het opleiden van SOC/ NOC-medewerkers op Niveau 4.

Onderdelen die aan de orde komen tijdens de opleiding zijn onder meer:

 • Cyber Security
 • Encryptie
 • Networking
 • Data intrusion
Met deze, binnen het mbo, unieke opleiding hopen wij een brug te slaan tussen de vraag vanuit het werkveld en de opleiding voor onze beginnende beroepsbeoefenaars, die wij een glansrijke toekomst voorspellen.

» Lees meer over Expert IT Systems & Devices 
 
Lees verder

» Lees hier het interview met Romy. Zij vertelt in de rubriek 'In the picture' alles over haar opleiding Software Developer.
Lees verder
Benjamin Allround Medewerker Systems and Devices
Ik was van jongs af aan bezig met computers. Deze opleiding was een logische stap voor mij.
Cliff Expert IT Systems and Devices
Deze opleiding is gevarieerd: je werkt met computers, maar ook met mensen!

Opleidingen binnen deze sector

Filter opleidingen
 • Colleges
 • Niveau
 • Duur
 • Leerweg
Allround Medewerker IT Systems & Devices
Allround Medewerker IT Systems & Devices
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Cloud & Infrastructure Technician
Cloud & Infrastructure Technician
Leerweg BOL
Niveau 4
Cybersecurity
Cybersecurity
Leerweg BOL
Niveau 4
Esports, Game & Event Manager
Esports, Game & Event Manager
Leerweg BOL
Niveau 4
Expert IT Systems & Devices
Expert IT Systems & Devices
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Front-End Developer
Front-End Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
ICT Engineer Mhbo
ICT Engineer Mhbo
Leerweg BOL
Niveau 4|5
Medewerker ICT Support
Medewerker ICT Support
Leerweg BOL
Niveau 2
Software Developer
Software Developer
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Software Developer op de Bit Academy
Software Developer op de Bit Academy
Leerweg BOL
Niveau 4
Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT
Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT
Leerweg BOL
Niveau 3
 • 3
 • 1
  • 1
  van 1
 • 6