ICT Engineer Mhbo

Expert IT systems and devices - 25606

Sector:
ICT
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4|5
3 jr.
aug 2024
BOL 25606
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau! Ga jij straks je mbo-diploma halen of misschien wel je mbo- én hbo-diploma? Wil jij dé ICT-specialist van de toekomst worden? Wil jij nog beter worden met software, netwerken, ontwikkelen en nieuwe technologieën en je kans op de arbeidsmarkt vergroten? Dan is dit een kans voor jou!
 
Volg een mbo-opleiding niveau 4 en een hbo Associate Degree*-traject (hbo-niveau 5) in één. Gedurende de opleiding leer je op hbo-niveau. Dit gaat heel geleidelijk en is uniek in Nederland!

Goed gekwalificeerde ICT'ers zijn hard nodig. De ICT Engineer richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen, testen en het beheer van een IT-systeem. Je werkt bij een bedrijf dat IT-diensten levert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en/of softwareontwikkeling. Bedrijven zijn sterk afhankelijk van deze systemen. Die moeten betrouwbaar en efficiënt zijn én passen bij de doelen van de organisatie en de wensen van de klant. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Gedurende 3 jaar volg je vakken op mbo-niveau, hbo-niveau en loop je stage. Na 3 jaar doe je examen om je mbo-diploma op niveau 4 te halen. De mbo-vakken worden zoveel mogelijk in projectvorm aangeboden, waarbij de koppeling met de praktijk en het hbo wordt gemaakt. De hbo-modules worden door docenten van HBO Academy gegeven en leveren vrijstellingen voor de Associate Degree (AD)-opleiding* ICT-Engineer Netwerk- en systeembeheer. Na je examen mbo kun je hierdoor versneld (binnen 0,5-1 jaar) je AD-diploma halen tijdens een duaal traject. Hierbij werk je 4 dagen in de week en ga je 1 dag in de week naar school.

Tijdens de opleiding start je na een halfjaar met stage lopen en loop je tot het einde van je opleiding 2 en later 3 dagen stage. Je leert dus het vak echt in het bedrijf: learning by doing.

Dit traject doet MBO College Zuidoost in samenwerking met HBO Academy. Je krijgt les van onze docenten én van docenten van HBO Academy.

De voordelen op een rij:
 • Je krijgt meer kennis van je vakgebied
 • Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt
 • Je vergroot je slagingskans op het hbo
 • Dit traject duurt korter: als je de AD-opleiding* ICT Engineer zou volgen nádat je je mbo hebt afgerond ben je 0,5 tot een jaar langer met je studie bezig
*Wat is een Associate degree (AD)? Dit is een internationaal erkende studie op hbo-niveau (niveau 5) waarin je vakmanschap verder wordt verdiept, gecombineerd met hbo-vaardigheden en competenties. Hiermee vergroot je je kennis en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt of kun je verder studeren voor een hbo-bachelor.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Optimaliseren van informatiesystemen
 • Automatiseren van veelvoorkomende taken
 • Inrichten en testen van informatiesystemen
 • Proactief en reactief beheren van informatiesystemen
 • Inrichten en aansturen van een servicedesk
 • Opstellen van managementrapportages
 • Aansturen van medewerkers
 • Communiceren en samenwerken op hbo werk- en denkniveau
 • Procesmatig werken
 • Procesdenken
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • ICT-beheerbedrijven
 • Leveranciers van clouddiensten
 • Hosting- en cloudorganisaties
 • ICT-managementorganisaties
 • Grote organisaties met een eigen ICT-beheerafdeling
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma vmbo-tl, havo, vwo of mbo ICT niveau 3 ben je welkom om je aan te melden voor het selectietraject. Dit selectietraject bestaat uit een bootcamp waarin je kennismaakt met de opleiding en leert of deze opleiding bij je past. Hierna stuur je een motivatiebrief, waarna een selectiegesprek wordt gevoerd. In het selectiegesprek blikken we terug op de bootcamp en jouw motivatie, waarna je hoort of je wordt toegelaten tot de opleiding.
 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Na het behalen van je mbo-diploma kun je versneld je AD-diploma halen, terwijl je al 4 dagen in de week een echte baan hebt. Hierna kun je er ook voor kiezen om een bacheloropleiding op hbo-niveau te volgen. Hoe lang je hierover doet verschilt per opleiding. Informeer hiernaar bij de instelling waar je de opleiding zou willen volgen.
Lees verder
 • Hbo - Bedrijfskundige Informatica
 • Hbo - Informatica
 • Hbo - Interactieve Media / Visual effects
 • Hbo - Technische Informatica
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over soorten kosten
 
De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.

MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 400,-, exclusief verplichte laptop.

Voor de verschillende keuzedelen en verdiepende onderdelen komen er extra kosten bij. De kosten worden verdeeld over de opleidingsjaren. Tijdens het kennismakingsgesprek hoor je hier meer over.
Lees verder
Skander volgt de opleiding Mhbo ICT Engineer en zit in zijn tweede jaar. Lees hier wat zijn bijzondere toekomstplannen zijn. 
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Expert IT Systems & Devices
Expert IT Systems & Devices
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Cloud & Infrastructure Technician
Cloud & Infrastructure Technician
Leerweg BOL
Niveau 4
Front-End Developer
Front-End Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
Software Developer op de Bit Academy
Software Developer op de Bit Academy
Leerweg BOL
Niveau 4
Software Developer
Software Developer
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Meld je aan