Mhbo ICT Engineer

Expert IT systems and devices - 25606
Sector:
ICT
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
4|5
4-4,5jr.
aug '21 Vol
BOL 25606
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Carrièrekans in de ICT op hbo-niveau! Ga jij straks je mbo-diploma halen of misschien wel je mbo- én hbo-diploma? Wil jij dé ICT-specialist worden? Wil jij nog beter worden met software, netwerken, programmeren, ontwikkelen en nieuwe technologieën? Dan is dit een kans voor jou! Volg deze mbo-opleiding én een hbo Associate Degree*-traject (hbo niveau 5) in één. Je studie duurt hierdoor een half jaar korter én je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Goed gekwalificeerde ICT-ers zijn hard nodig. De ICT Engineer richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen, testen en het beheer van een IT-systeem. Je werkt bij een bedrijf dat IT-diensten levert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en/of softwareontwikkeling. Bedrijven zijn sterk afhankelijk van deze systemen. Die moeten betrouwbaar en efficiënt zijn én passen bij de doelen van de organisatie en de wensen van de klant. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding loop je vanaf het tweede leerjaar 2 of 3 dagen stage. Dit doe je bij één bedrijf maar je kunt ook stagelopen bij twee bedrijven. Na het vierde leerjaar heb je een dag in de week les. De andere dagen loop je geen stage meer, maar ben je op je stageplek aan het werk. Je hebt dan een baan. Gedurende de opleiding leer je op hbo-niveau. Dit gaat heel geleidelijk. Dit is uniek in Nederland!

Wij gaan samen op zoek naar een ICT-stagebedrijf als je dit nog niet hebt. Je leert dus het vak echt in het bedrijf: learning by doing. Met een coach die je helpt om nog meer skills te ontwikkelen. Je krijgt les van onze docenten én van docenten van HBO Drechtsteden. Dit traject doet MBO College Zuidoost in samenwerking met HBO Drechtsteden. Het eindresultaat? Een prachtig mbo-diploma met als kers op de taart een Associate Degree*.
De voordelen op een rij:
 • Je hebt meer kennis van je vakgebied
 • Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt
 • Dit traject duurt een half jaar korter: als je de opleiding hbo ICT Engineer zou volgen nadat je je mbo hebt afgerond ben je een half jaar langer met je studie bezig.
* Wat is een Associate degree? Een Associate degree (Ad) is een internationaal erkende studie op hbo-niveau (niveau 5) waarin je vakmanschap verder wordt verdiept, gecombineerd met hbo-vaardigheden en competenties. Hiermee vergroot je je kennis en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt of kun je verder studeren voor een hbo-bachelor getuigschrift.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Testen van informatiesystemen
 • Proactief en reactief beheren van informatiesystemen
 • Inrichten en aansturen van een servicedesk
 • Opstellen van managementrapportages
 • Aansturen van medewerkers
 • Professionele vaardigheden
 • Communiceren en samenwerken op hbo werk- en denkniveau
 • Procesmatig werken
 • Proces denken
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • ICT-beheerbedrijven
 • Leveranciers van clouddiensten
 • Hosting-en cloudorganisaties
 • ICT-managementorganisaties
 • Grote organisaties met een eigen ICT-beheerafdeling
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over. 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Je kunt in twee jaar doorstuderen voor de bachelor opleiding ICT.
Lees verder
 • Hbo - Bedrijfskundige Informatica
 • Hbo - Informatica
 • Hbo - Interactieve Media / Visual effects
 • Hbo - Technische Informatica
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt. 
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. 
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen. 

» Meer informatie over soorten kosten
 
De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.

MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 500, exclusief verplichte laptop.

Voor de verschillende keuzedelen en verdiepende onderdelen komen extra kosten bij. De kosten worden verdeeld over de opleidingsjaren. Tijdens het kennismakingsgesprek hoor je hier meer over.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Software Developer op de Bit Academy
Software Developer op de Bit Academy
Leerweg BOL
Niveau 4
Expert IT Systems & Devices
Expert IT Systems & Devices
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Software Developer
Software Developer
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud