Technicus Mechatronica

Technicus mechatronica - 25893

Deze opleiding heette voorheen Technicus Mechatronica Systemen.

Hoelang de opleiding duurt, hangt af van je vooropleiding en hoe jij je ontwikkelt.
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
3 jr.
Meerdere startdata
mei 2024
jun 2024
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
BBL 25893
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
3 jr.
aug 2024
jan 2025
BOL 25893
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Heb je je al eens afgevraagd hoe met een machine, een stroopwafel wordt gemaakt? Mechatronica is een technische opleiding die bestaat uit de combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Vooral in de industriële automatisering kom je mechatronici tegen. Denk hierbij aan een autowasstraat, een sorteermachine voor pakketjes, een assemblagerobot in de automobielindustrie of een machine voor het verpakken van zakken chips in dozen. In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen, maar ook kunnen samenbouwen, testen en installeren. Hierbij zorg je er voor dat mensen en bedrijven het werk sneller, beter en veiliger kunnen doen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Technicus Mechatronica is beschikbaar als BOL- en BBL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les, theorie en praktijk, op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen, maar soms ook in een team. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. In de eerste klas leren we je al programmeren met Arduino, bij de grotere machines gebruiken we daar een PLC voor. Een Programmable Logic Controller, een kleine, programmeerbare computer die als computer in een robot gebruikt kan worden.

BOL en BBL: je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt begeleiding van een loopbaanbegeleider.

BOL: je krijgt les in vakken zoals: lassen, plaatwerken, verspanen, montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, Nederlands, Engels etc. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen die theorie geleerd, die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden.

BBL: je krijgt les in vakken zoals montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, bedrijfskunde, Nederlands, Engels, etc. Je leert in je eigen tempo. Het is mogelijk, afhankelijk van je werkzaamheden, om de opleiding te versnellen.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Het maken van elektrotechnische en mechatronische producten, plaatsen, aansluiten en controleren van mechanische onderdelen, werkzaamheden plannen, begeleiden van minder ervaren collega's, testwerkzaamheden voorbereiden, installeren van machines en mechatronische producten, afstellen en inregelen van de machine, ontwerpen van prototypes.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw, die mechatronische producten vervaardigen. Dit zijn bedrijven die machines of onderdelen van machines maken. Denk daarbij aan liften, allerlei plaatsing- en sorteermachines (pick and place) en volautomatische melkmachines. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties op locatie worden samengesteld dan wel afgebouwd.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Welke vakken in je vooropleiding heb je nodig?
  • Wiskunde of nask1
Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Is het leerbedrijf nog niet erkend, vraag dan een erkenning aan op s-bb.

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - Je kunt een vierjarige hbo-opleiding gaan volgen of kiezen voor een tweejarige hbo-opleiding: de Associate degree (Ad).
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Je hebt boeken, readers en andere leermiddelen nodig en je hebt werkkleding nodig, zoals een overall en veiligheidsschoenen 
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Westpoort - indicatie kosten BBL: € 790,-, exclusief verplichte laptop.
MBO College Westpoort - indicatie kosten BOL: € 1070,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
  • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Researchinstrumentmaker
Researchinstrumentmaker
Leerweg BOL
Niveau 4
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Metaaltechnicus - Verspaningstechnoloog
Leerweg BBL
Niveau 4
Werkvoorbereider Fabricage
Werkvoorbereider Fabricage
Leerweg BBL
Niveau 4
Tekenaar Constructeur
Tekenaar Constructeur
Leerweg BBL
Niveau 4
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Constructiewerker
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Constructiewerker
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Allround Medewerker Metaaltechniek - Allround Precisieverspaner
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan