Technicus Engineering Werktuigbouwkunde

Technicus engineering - 25919

MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
BBL 25919
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
4 jr.
aug 2024
jan 2025
BOL 25919
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
Meerdere startdata
aug 2024
nov 2024
dec 2024
jan 2025
jan 2025
mrt 2025
apr 2025
mei 2025
jun 2025
BBL 25919
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
aug 2024
jan 2025
BOL 25919
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Tijdens de opleiding Technicus Engineering Werktuigbouwkunde leer je hoe je werktuigen, machines, installaties en apparaten moet ontwerpen. Maar je bereidt ook de productie voor en begeleidt het productiewerk. Omdat apparaten en machines onderhoud nodig hebben, zorg je ook voor de documentatie zodat dit onderhoud uitgevoerd kan worden. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Technicus Engineering Werktuigbouwkunde is beschikbaar als BOL- en BBL-opleiding. Je krijgt 4 jaar lang les, theorie en praktijk op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen, maar soms ook in een team. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. Ook is er ruimte om je eigen interesses verder te ontwikkelen. Je voert jouw ontwerpen uit met moderne technieken. Zo bouwen we al jaren een boot die vaart op zonne-energie, waarin we nieuwe technieken toepassen om de boot sneller te laten varen dan onze concurrenten.

BOL en BBL: je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus les in vakken zoals: montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, bedrijfskunde, Nederlands, Engels, etc. Je leert in je eigen tempo. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider.

BOL: het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. Omdat deze opleiding erg breed is, sluit de Technicus Engineering Werktuigbouwkunde zeer goed aan op een hbo-opleiding Werktuigbouw of Engineering, Design and Innovation. De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen die theorie geleerd, die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden.

BBL: Het is mogelijk om, afhankelijk van je werkzaamheden, de opleiding te versnellen.

Diploma
Als je deze opleiding goed afrondt, ontvang je het mbo niveau 4-diploma 'Technicus Engineering'. Dit is de officiële kwalificatienaam van deze opleiding.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Ontwerpen van werktuigbouwkundige producten, maken van een kostenberekening, maken van sterkte berekeningen, tekeningen maken en lezen, begeleiden van collega’s in de productie, uitvoeren van kwaliteitscontroles, begeleiden van testwerkzaamheden, begeleiden van onderhoudswerkzaamheden.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Bedrijven in de machine- en apparatenbouw en in de transport-, metaal- of voedingsmiddelenindustrie. Binnen deze bedrijven kun je werkzaam zijn op de tekenkamer, of de werkvoorbereiding. De grootte van de bedrijven waar je werkt varieert van het klein-, midden- tot het grootbedrijf.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Welke vakken heb je nodig in je vooropleiding?
  • Wiskunde of nask1
Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Is het leerbedrijf nog niet erkend, vraag dan een erkenning aan op s-bb.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft op sommige mbo-colleges verplichte kennismakingsactiviteiten.
  • Kennismakingsgesprek en/of bijeenkomst bij MBO College Westpoort. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
  • Hbo - 2-jarige opleiding de Associate degree (Ad).
  • Hbo - Werktuigbouw of Engineering, Design and Innovation.
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL: € 1102,-, exclusief verplichte laptop.
MBO College Hilversum - indicatie kosten BBL: € 914,-, exclusief verplichte laptop.
MBO College Westpoort - indicatie kosten BOL: € 1070,-, exclusief verplichte laptop.
MBO College Westpoort - indicatie kosten BBL: € 790,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Technicus Engineering Mechatronica
Technicus Engineering Mechatronica
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Technicus Engineering Elektrotechniek
Technicus Engineering Elektrotechniek
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Commercieel Technicus Engineering
Commercieel Technicus Engineering
Leerweg BOL
Niveau 4
Technicus Engineering Installatietechniek
Technicus Engineering Installatietechniek
Leerweg BOL/BBL
Niveau 4
Pagina inhoud
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Technicus Engineering Werktuigbouwkunde Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan