Beveiliger (Oriëntatie Koninklijke Marechaussee)

Sector:
Veiligheid
Let op: deze opleiding is niet gesloten, het aanmelden voor deze opleiding gaat op een andere manier; kijk hiervoor onderaan de pagina onder 'Toelating & kennismaking' bij 'Voorlichtingsbijeenkomst en aanmelden'.
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Wil jij de leden van het Koninklijk Huis beveiligen? Of de grenzen van Nederland bewaken? Alleen de Koninklijke Marechaussee (KMar) mag deze belangrijke taken uitvoeren! Het is een bijzonder politiekorps dat bij het ministerie van Defensie hoort. De opleiding Beveiliger Oriëntatiejaar Koninklijke Marechaussee bereidt jou voor op de zware opleiding van marechaussee.  

Het werk bij de marechaussee is heel afwisselend. Zo doe je bijvoorbeeld politiewerk op de Nederlandse luchthavens en in het Nederlandse leger. Maar je kunt ook de politie ondersteunen of geldtransporten van De Nederlandsche Bank beveiligen. Voor dit beroep heb je veel doorzettingsvermogen en discipline nodig. Ook moet je eerlijk en betrouwbaar zijn. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Beveiliger Oriëntatiejaar Koninklijke Marechaussee is een BOL-opleiding. Tijdens dit jaar haal je je ‘burger’ mbo-diploma Beveiliger op niveau 2. Onze lessen en stages bereiden je voor op de vervolgopleiding en carrière bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Na je examen krijg je dus eerst een medische en psychologische keuring bij de KMar. Pas als je wordt goedgekeurd, mag  je de vervolgopleiding doen. Pas als je dit diploma haalt, mag je aan de slag als marechaussee beveiliger.  
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Controleren bij een ingang of uitgang 
 • EHBO-training 
 • Maken van je ronde langs plekken die je beveiligt (surveilleren) 
 • In actie komen bij incidenten en noodgevallen 
 • Aanhouden van verdachte personen 
 • Ontvangen van bezoekers en hulp bieden 
 • Uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden achter een balie 
 • Looptraining, krachttraining en zelfverdediging
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

 • Koninklijke Marechaussee (alleen met diploma van de vervolgopleiding)
 • Beveiligingsbedrijven
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4? Dan start je in een Entree-opleiding.

Welke speciale eisen zijn er?
Als je bij deze opleiding stage gaat lopen wordt er door de werkgevers een VOG (VGB) gevraagd. Als je deze niet kunt krijgen, betekent dit dat je geen stage kunt lopen en daardoor de opleiding moet beëindigen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Speciaal traject
Dit is een specifiek traject binnen de reguliere opleiding. Voor dit specifieke traject gelden toelatingsvoorwaarden. Deze gelden niet voor de reguliere opleiding.

Voorlichtingsbijeenkomst en aanmelden
Voordat je je kunt aanmelden voor deze opleiding moet je eerst naar een voorlichtingsbijeenkomst komen op MBO College Zuidoost. Daar hoor je ook precies hoe je je moet aanmelden voor de opleiding. De voorlichting is alleen voor die leerlingen die in hun laatste jaar zitten (vierdejaars). Zit je in je 3e leerjaar? Bezoek dan onze open dagen. Daar krijg je meer informatie. 

Op onderstaande data wordt de voorlichting gegeven voor vierdejaars leerlingen. Meld je snel aan, want het aantal plekken is beperkt. Na aanmelding voor de voorlichting ontvang je een e-mail met meer informatie.

Dinsdag 21 maart 2023
Inloop vanaf 17.15 uur 
Voorlichting van 17.30 tot 19.00 uur


» Aanmelden voor voorlichting 
Lees verder
Lees verder
Lees verder
 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Zuidoost - indicatie kosten: BOL: € 918,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
 • Voor deze opleiding zijn bij SBB geen gegevens bekend
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Havenbeveiliger (17+)
Havenbeveiliger (17+)
Leerweg BOL
Niveau 2
Beveiliger
Beveiliger
Leerweg BOL
Niveau 2
Veiligheid & Vakmanschap 2 Grondoptreden
Veiligheid & Vakmanschap 2 Grondoptreden
Leerweg BOL
Niveau 2
Beveiliger in de gevangenis
Beveiliger in de gevangenis
Leerweg BOL
Niveau 2
Pagina inhoud
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Beveiliger (Oriëntatie Koninklijke Marechaussee) Ontvangen per post Downloaden als PDF