Decanen Toolkit

Hier vindt u informatie over alle tools die u nodig kunt hebben om uw leerlingen te begeleiden naar een vervolgopleiding.

  

Decanen Toolkit

 1. Webinars (online presentaties)
 2. (Online) voorlichtingen
 3. Online adviesgesprekken
 4. Nieuw: Studiekeuzetips op TikTok
 5. Try Out Studiekeuzetips
 6. Studiekeuzetesten
 7. Brochure aanvraag
 8. Numerus Fixus-opleidingen
 9. Overstapcoaches
 10. Narrowcasting Open Dagen

1. Webinars (online presentaties)

Er zijn drie soorten webinars; thema-webinars, sector-webinars en opleidingen-webinars. 

Thema-webinars
Dit zijn korte webinars van een aantal minuten. Deze gaan over algemene mbo-thema’s. 

Derdejaars
Vierdejaars Sector-webinars
Speciaal voor derdejaars vo-leerlingen hebben we onderstaande 17 sector-webinars. Deze geven algemene informatie over de sectoren binnen het mbo.

2. Voorlichting


Om uw leerlingen goed voor te bereiden op de overstap naar een vervolgopleiding, kunt u kiezen uit verschillende soorten voorlichting. In het aanvraagformulier kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat.

De vorm van een voorlichting (fysiek/online) is in overleg met de school en onze voorlichters.
 
We onderscheiden:

 • Algemene mbo-voorlichtingen 
 • Specifieke voorlichtingen over de opleidingen. Deze bieden wij aan voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren. 

» Naar het aanvraagformulier 

3. Online adviesgesprekken

 
Heeft uw leerling moeite met het maken van een studiekeuze? Dan is het mogelijk een online adviesgesprek aan te vragen via het Informatiecentrum. Hierbij gaat een studiekeuzebegeleider via videobellen in gesprek met uw leerling. En ouders zijn dan ook welkom.

» Een individueel adviesgesprek aanvragen

4. Nieuw: Studiekeuzetips op TikTok

 
TikTok kan naast leuk, ook heel leerzaam zijn. Op ons TikTok-account delen we korte video’s met informatie over het mbo en handige studiekeuzetips. Een laagdrempelige en leuke manier voor leerlingen om te starten met hun studiekeuze.

» Naar TikTok-account ROC van Amsterdam
 

5. Try Out Studiekeuzetips

Om leerlingen te helpen bij het maken van een goede studiekeuze, hebben we de Try Out Studiekeuzetips ontwikkeld. Op een laagdrempelige manier neemt deze ‘online studiekeuzeadviseur’ de leerling aan de hand mee langs alle studiekeuzetips. Onderweg zijn er ook video’s met tips van onze eigen studenten te zien. Handig ook ter voorbereiding van een open dag! De tool staat online dus de leerling kan er op elk gewenst tijdstip mee aan de slag!
 
» Bekijk de Try Out Studiekeuzetips

6. Studiekeuzetesten

Wanneer een studiekeuze maken voor een leerling heel moeilijk is, kan een studiekeuzetest hen verder helpen. Er zijn meerdere studiekeuzetesten mogelijk. 

 • Motivatietest. Test wat jij belangrijk vindt in je studie en je werk.
 • Sectorchecker. Welke sector past bij jou?
 • Competentietest. Krijg antwoord op de vraag welke opleidingen het meest aansluit op jouw talenten.

» Naar alle beschikbare testen

7. Brochure aanvraag

Wilt u gratis meerdere MBO Magazines ontvangen? Stuur dan een e-mail naar decanen@rocva.nl. Geef in uw verzoek aan hoeveel u wenst te ontvangen.

U kunt kiezen uit:

 • MBO Magazine niveau 1 + 2 (informatie over alle mbo-colleges/sectoren/opleidingen)
 • MBO Magazine niveau 3 + 4 (informatie over alle mbo-colleges/sectoren/opleidingen)
 • Opleidingsflyer met een sectorbrochure 


Kosteloos sectorbrochures bestellen
Verwijs uw leerlingen naar rocva.nl/brochure

Online Sector E-Magazines
In onze Online Sector E-Magazines staan verhalen over de sector en interviews met studenten centraal. Alle informatie staat over een sector staat hier overzichtelijk bij elkaar. De e-magazines bevatten veel video en beeld. We hopen zo de leerling op een laagdrempelige manier te inspireren en informeren. 

» Naar de E-magazines

8. Numerus Fixus-opleidingen

Voor sommige opleidingen geldt een numerus fixus. Dat kan zijn vanwege een beperkte capaciteit van praktijklokalen (denk aan een lesrestaurant of een kapperslokaal) of omdat er maar een beperkt aantal stageplekken beschikbaar is. 

» Naar het overzicht numerus fixus-opleidingen

9. Overstapcoaches

Ieder jaar stappen duizenden jongeren over van het voortgezet onderwijs naar een van de mbo-opleidingen van het ROCvA. Omdat deze overstap niet altijd even makkelijk is, werken de Amsterdamse scholen met overstapcoaches en Hilversum met het matchingsteam. Zij zijn de gesprekspartner voor de vmbo-school. Heeft u dus vragen over de overstap van een leerling naar een opleiding bij een van onderstaande mbo-colleges? Dan kunt u contact opnemen met de bijbehorende overstapcoach en in Hilversum met het Matchingsteam.  

» Download de folder met alle overstapcoaches

10. Narrowcasting Open Dagen


Aan het begin van het jaar hebben wij onze Open Dagen poster met u gedeeld met daarop een overzicht van alle data. Maar wist u dat u ook per Open Dag (en dus per datum) een poster kunt downloaden? Wel zo handig als uw school gebruik maakt van Narrowcasting. De bestanden voor de Open Dag van donderdag 12 oktober zijn hier te downloaden:

ROC van Amsterdam ROC van Amsterdam - MBO College Hilversum

Zit het juiste formaat er niet tussen? Of heeft u liever een gedrukt exemplaar? Dan kunt u deze gerust aanvragen via decanen@rocva.nl. Op deze manier kunnen we samen zorgen voor minder papierverspilling.