Voor volwassenen

Doktersassistent (versneld)

Voor volwassenen
Word doktersassistent in 24 of 18 maanden!

Locatie Vakcollege Slotervaart
Louwesweg 6

Doktersassistent BBL - 25695
Niveau: 4
Duur: 24 of 18 maanden
Start: september 2024
Introductie

Waarom deze opleiding aan het ROC van Amsterdam?

Wil jij graag aan de slag als doktersassistent en heb je al een stageplek? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! De BBL-opleiding doktersassistent van MBO College West biedt een uitgebreid en flexibel programma dat is afgestemd op jouw behoeften. Met dit programma krijg je de kans om alle benodigde kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om te excelleren als doktersassistent!

Deze opleiding is bedoeld voor degenen die al werkzaam zijn in bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, huisartsenpost, verpleeghuis, polikliniek, oogkliniek, of andere instelling waar de doktersassistent gewenst is.

De opleiding kan gevolgd worden in 24, of in 18 maanden. Voor de versie van 18 maanden zijn er strengere opleidingseisen.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding in 24 maanden. Opzoek naar een opleiding waarbij je snel en effectief wordt ingezet als doktersassistent in de praktijk? Deze mbo 4-opleiding is daar speciaal voor ontwikkeld. We begrijpen het belang van een praktijkgerichte benadering en daarom staat bij ons de triage in de eerste vier weken centraal. Triage is het eerste contact met de zorgvrager, waar je de juiste vragen stelt om de echte hulpvraag duidelijk te krijgen.

Gedurende deze eerste vier weken ga je vier dagen per week naar school en één dag besteed je aan zelfstudie. Na deze intensieve startperiode ga je 16 tot 32 uur per week werken in de praktijk. Daarnaast is er één dag per week les. Tijdens deze periode wordt er aandacht besteed aan de theoretische kennis over verschillende ziektebeelden. Zowel op de opleiding als in de praktijk worden verschillende medische handelingen geoefend.

De opleiding in 18 maanden. Gezien de studielast van deze opleiding vindt er na aanmelding een screening plaats om te beoordelen of de opleiding in 18 maanden een geschikt programma voor je is.

Vanaf de start van de opleiding ga je één dag in de week naar school en ben je minimaal 16 uur per week werkzaam in de praktijk. Om het programma in 18 maanden te kunnen volgen, wordt er verwacht dat je minimaal 16 uur per week aan zelfstudie besteedt (opdrachten, e-learning modulen, bpv-opdrachten en voorbereiding op toetsen en examens). Tijdens de lesdag wordt o.a. kennis van ziektebeelden, verduidelijking van de hulpvraag van de patiënten en de schatting van de urgentie behandeld. Tijdens de praktijklessen besteden we aandacht aan medisch-technische handelingen verrichten en assisteer je bij een medische ingreep. 

Kortom, beide varianten bieden een dynamisch en praktijkgericht leertraject waarmee je snel klaargestoomd wordt voor een succesvolle carrière als doktersassistent!
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Intake patiënt (triage en agendabeheer)
  • Informatie en advies
  • Medisch-technische handelingen en onderzoek
  • Bijdrage aan organisatie en praktijk
Ga voor een uitgebreider functieprofiel naar nvda.nl.
 
Lees verder

Diploma

Na het afronden van deze opleiding ontvangt de student het mbo-diploma Doktersassistent niveau 4. Hiermee kan de student aan het werk bij onder meer huisartsenpraktijken en verpleeghuizen.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Inschrijving
Inschrijving is alleen mogelijk als de werknemer een werkplek voor minimaal 16 uur per week heeft. Inschrijven kan via de werkgever.

Wat verwachten we van de student?
De student is patiëntvriendelijk, dienstverlenend, stressbestendig en communicatief sterk. De student houdt van de dynamiek, hectiek en afwisseling die de huisartsenzorg kenmerkt, kan makkelijk en snel schakelen en vindt het leuk om met nieuwe ontwikkelingen mee te gaan. Daarnaast is de student computervaardig (Microsoft Office).

Toelating (diploma)
Wil je de opleiding in 24 maanden volgen?
Gevraagd: Mbo 3- en/of havo-diploma.
 
Ben je in het bezit van een mbo 2-diploma? Dan is hiervoor toestemming van de werkgever nodig.
 
Wil je de opleiding in 18 maanden volgen?
Gevraagd: Mbo 3-diploma Verzorgende IG, een havo-diploma en hoger of een Mbo 3-diploma met aanvullende aanname toets (positief afgerond).
 
Voor de versie van 18 maanden zal een extra toetsing plaatsvinden om te beoordelen in welk programma de student geplaatst kan worden. 
  
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.

Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen.
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.

» Meer informatie over de soorten kosten

Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.

MBO College West - indicatie kosten BBL: € 654,-, exclusief verplichte laptop.
 
Lees verder

Wil je meer weten over de opleiding? Wil je jezelf of een medewerker aanmelden? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Kübra Arslan (24 maanden) of Maaike Sajet – Zwolsman (18 maanden).

24 maanden
Kübra Arslan
020 - 579 73 00
 
18 maanden
Maaike Sajet – Zwolsman
06 - 25 75 57 25

Lees verder
Pagina inhoud
Geen open dagen voor deze opleiding
Brochure
Doktersassistent (versneld) Ontvangen per post Downloaden als PDF