_Hero.webp?language=nl)
Ik heb een bakkershart ❤️
- GEPLAATST OP7 mei 2025
De 18-jarige Mingus doet de opleiding Uitvoerend Bakker op MBO College Centrum. Hij zit in zijn eerste jaar.
Waarom doe je deze opleiding, Mingus?👨🏽🍳
"Vroeger bakte ik al taarten en koekjes thuis, dat vond ik leuk om te doen. En als ik in een bakkerij was en ik zag al die lekkere dingen staan dacht ik: misschien kan ik dat later zelf ook maken."
En wat maak je hier zoal? 🍰
We bakken hier broden en bladerdeegproducten. Of we maken taarten, zoals slagroomtaarten. Van alles eigenlijk.
Slagroomtaarten! Mag je die ook zelf opeten? 🤩
"Als je klaar bent, dan mag dat. We hebben hier wel een regel: je mag de helft van wat je maakt mee naar huis nemen. Dus bak ik tien bollen, dan mag ik er vijf zelf houden."
En wat gebeurt er met de rest? 🎂
"De rest gaat naar onze winkel in de lunchroom hier beneden. De klas die daar werkt pakt het in en verkoopt het aan de klanten."
Hoort dat ook bij de opleiding? 😋
"Ja, zelf sta ik iedere dinsdag in de lunchroom te werken. Dat is leuk, hoor. Maar het liefst ben ik toch aan het bakken."
Ga je ook stage lopen? ✨
"Zeker, ik heb bij een bakkerij hier in Amsterdam stage gelopen. Dat was natuurlijk in het begin heel spannend . Maar het ging goed. Daarnaast was het zo leuk, dat ik daar eigenlijk niet meer weg wilde. Maar ja, om de opleiding af te ronden moet je op meerdere plekken stage lopen."
Dus je hebt het hier wel naar je zin? ⚡
"Ja, het is een fijne school met leuke docenten. Laatst zijn we nog op studiereis naar Marokko geweest. We bezochten in Marrakesh een school en gingen werken in een bakkerij. Daar bakken ze natuurlijk ook, maar heel anders. We hebben ook op een dromedaris gereden in de woestijn. Dat was lachen. Een gave ervaring!"
Heb je nog een tip voor scholieren die twijfelen? ❤️
"Kom naar een open dag. Da kan je alles zelf zien en proberen. Je kan dan ook iets bakken, bijvoorbeeld. Ik heb dat toen ook gedaan en ik ontdekte: ik heb een bakkershart."