Producer Radio

Mediamanager - 25881

MBO College Hilversum
Media Park, Koos Postemalaan 4, Hilversum
4
3 jr.
aug 2024
BOL 25881
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Luister je het liefste de hele dag naar muziek of nieuws op de radio? Of ben je verslaafd aan podcasts? Dan is de opleiding Producer Radio echt iets voor jou!

Een producer radio werkt achter de schermen bij een radioshow, nieuwsrubriek, podcast of andere audioproductie. De producer zorgt dat alles en iedereen op zijn plek is als de live-uitzending of opname begint en is dus de spin in het web bij iedere audioproductie. Een producer radio kent dus alle kanten van het radio maken, van de regie tot aan de presentatie.
Als producer radio ben je dagelijks bezig met de totstandkoming van een programma. Je regelt alles: van het eerste idee tot aan de montage en uitzending. Tijdens een live-uitzending zorg je ervoor dat iedereen weet wat die moet doen, en wanneer.

Je moet hiervoor goed kunnen samenwerken met anderen en onder tijdsdruk kunnen presteren. Als er iets misloopt tijdens een radioshow de producer dit als geen ander heel snel te fixen. De producer heeft dan ook kennis van alle aspecten van het radio maken: redactie, regie, presentatie, montage en audiotechniek.

Een producer radio maakt producties ook financieel mogelijk en gaat in gesprek met partijen als sponsors en adverteerders. Daarnaast heb je ook verstand van (online) marketing en sales.
Deze specialisatie Producer Radio valt onder het profiel Media Manager, net als de opleidingen Producer Televisie, Producer Online Media en Producer Evenementen.

Hoe ziet de opleiding Producer Radio eruit?

Een media-opleiding bestaat uit cursussen, waarmee je zelf een route samenstelt. Samen met je persoonlijke coach bepaal je welke cursussen je nodig hebt, en wanneer je ze volgt. Zo volgt iedere student zijn eigen route. Iedereen begint met een brede, algemene basis met vakinhoudelijke lessen en projecten. Denk hierbij aan Videografie, Social media, Radio, Redactie, Productie en Eventmanagement.
Naarmate je verder komt in de opleiding, ligt de focus steeds meer op de door jou gekozen specialisatie Producer Radio. Je volgt modules waardoor je je steeds verder ontwikkelt als radioprofessional, denk hierbij aan audiotechniek, podcasts maken en presenteren. Daarnaast volg je de algemeen vormende vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Als je eraan toe bent, dan ga je stage lopen. Je bepaalt samen met je coach waar je dat gaat doen en in welke vorm. Zo kun je een lang blok stage lopen, meerdere korte blokken of een lintstage waarbij je bijvoorbeeld drie dagen per week stage loopt en ook nog twee dagen per week naar school kunt gaan.
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding Producer Radio?

Je leert alles wat er komt kijken bij het maken van radio. Zo leer je verschillende soorten radioprogramma’s samenstellen, zoals een muziekshow met DJ’s, nieuwsradio en podcasts. Je neemt tijdens de opleiding verschillende rollen op je, zoals die van redacteur, regisseur, presentator of samensteller.

Tijdens de opleiding krijg je ook inzicht in hoe je een radioproductie financieel haalbaar maakt. Je doet onderzoek naar hoe je geld kunt verdienen met een radioprogramma of podcast of hoe je sponsors of adverteerders vindt die willen investeren in een productie.

Tijdens de opleiding doe je in een team met andere studenten en onder begeleiding van ervaren docenten veel eigen projecten, om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Zo’n project kan een podcast zijn of muziekshow zijn, of het maken van nieuwsitems op locatie.

Je docenten kennen de wereld van media als geen ander. Ze stimuleren je in je ontwikkeling door je te laten werken aan actuele beroepstaken, je eigen portfolio, je professionele identiteit én je ondernemersvaardigheden. Tijdens de opleiding is ook veel aandacht voor coaching op het gebied van communicatieve vaardigheden en sollicitatietraining.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Met je diploma specialisatie Producer Radio kun je aan de slag bij nieuws- als muziekprogramma’s op de radio. Je kunt ook terecht bij andere producenten van online audio, zoals podcasts. Maar je kunt ook terecht bij allerlei andere mediabedrijven, of natuurlijk voor jezelf beginnen in de media.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.
 
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.  ​
Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Ga naar de website om alle activiteiten te zien.
Lees verder
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. 
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL: € 498,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
De student en beroepsbeeld
Kijk de video Breng je opleiding in beeld - Radio
Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Producer Televisie
Producer Televisie
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Evenementen
Producer Evenementen
Leerweg BOL
Niveau 4
Producer Online Media
Producer Online Media
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Mediavormgever - Motion Graphic Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Mediavormgever - 3D Designer
Mediavormgever - 3D Designer
Leerweg BOL
Niveau 4
Lichttechnicus
Lichttechnicus
Leerweg BOL
Niveau 4
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Geen open dagen voor deze opleiding
Meld je aan