
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
4 jr.
BOL
25898
MBO College Hilversum
Arena 301, Hilversum
4
4 jr.
BBL
25898
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
BBL
25898
MBO College Westpoort
Tempelhofstraat 80, Amsterdam
4
4 jr.
BOL
25898
Is dit beroep iets voor jou?
Tijdens de opleiding Technicus Engineering Werktuigbouwkunde leer je hoe je werktuigen, machines, installaties en apparaten moet ontwerpen. Maar je bereidt ook de productie voor en begeleidt het productiewerk. Omdat apparaten en machines onderhoud nodig hebben, zorg je ook voor de documentatie zodat dit onderhoud uitgevoerd kan worden.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Technicus Engineering Werktuigbouwkunde is beschikbaar als BOL- en BBL-opleiding. Je krijgt 4 jaar lang les, theorie en praktijk op niveau 4. In deze periode werk je veel aan projecten. Meestal werk je alleen, maar soms ook in een team. We laten je in deze projecten kennismaken met de nieuwste technieken. Ook is er ruimte om je eigen interesses verder te ontwikkelen. Je voert jouw ontwerpen uit met moderne technieken. Zo bouwen we al jaren een boot die vaart op zonne-energie, waarin we nieuwe technieken toepassen om de boot sneller te laten varen dan onze concurrenten.
BOL en BBL: je werkt aan ‘prestaties’, zowel op school als in het bedrijf (stage). Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken. Om zo'n praktijkopdracht goed te kunnen uitvoeren, moet je ook de theorie kennen. Je krijgt dus les in vakken zoals: montage, onderhoud, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek, constructieleer, materialenleer, bedrijfskunde, Nederlands, Engels, etc. Je leert in je eigen tempo. Ook krijg je begeleiding van een loopbaanbegeleider.
BOL: het is mogelijk om de opleiding te versnellen, dit is afhankelijk van je vooropleiding. Omdat deze opleiding erg breed is, sluit de Technicus Engineering Werktuigbouwkunde zeer goed aan op een hbo-opleiding Werktuigbouw of Engineering, Design and Innovation. De opdrachten worden aangeboden in een hybride lesomgeving. In zo'n lesomgeving staat de praktijk centraal. Bij het uitvoeren van een opdracht wordt alleen die theorie geleerd, die je nodig hebt om de opdracht goed uit te kunnen voeren. Zo ontstaat er een goede afstemming tussen de praktijk en theorie, leer je zelfstandig en in je eigen tempo. De theorie die geen relatie met de opdracht heeft, wordt klassikaal aangeboden.
BBL: Het is mogelijk om, afhankelijk van je werkzaamheden, de opleiding te versnellen.
Lees verder
Wat leer je tijdens de opleiding?
Ontwerpen van werktuigbouwkundige producten, maken van een kostenberekening, maken van sterkte berekeningen, tekeningen maken en lezen, begeleiden van collega’s in de productie, uitvoeren van kwaliteitscontroles, begeleiden van testwerkzaamheden, begeleiden van onderhoudswerkzaamheden.
Lees verder
Waar kun je gaan werken?
Bedrijven in de machine- en apparatenbouw en in de transport-, metaal- of voedingsmiddelenindustrie. Binnen deze bedrijven kun je werkzaam zijn op de tekenkamer, of de werkvoorbereiding. De grootte van de bedrijven waar je werkt varieert van het klein-, midden- tot het grootbedrijf.
Lees verder