Handhaver Toezicht en Veiligheid

Publieke veiligheid - 23322

Sector:
Veiligheid
MBO College Zuidoost
Fraijlemaborg 135, Amsterdam
3
2,5-3 jr.
aug 2025
BOL 23322
Introductie

Is dit beroep iets voor jou?

Werk jij graag mee aan de veiligheid op straat? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid iets voor jou! Je hebt een afwisselende baan waarbij je veel buiten bent. Je loopt in een uniform en helpt mensen op straat. Zie je een overtreding, dan grijp je in. Ook controleer je vergunningen. Soms mag je ook een boete uitdelen. Je neemt daarmee ook werk uit handen van de politie. Geen dag is hetzelfde!

Droom jij van een baan bij de politie? Dan is dit een goede vooropleiding! De politie is er om voor haar burgers te zorgen. Je bent dienstverlenend en jij zorgt voor de veiligheid. Als je eenmaal bij de politie werkt, kun je nog heel veel kanten op. Op het Veiligheidscollege krijg je begeleiding van sportdocenten om te zorgen dat je er fysiek en mentaal klaar voor bent. De politie zit te springen om jou, eenmaal door de keuring heb je gegarandeerd een baan. 

We bieden tijdens deze opleiding twee keuzedelen gericht op het werken bij de politie. Deze keuzedelen geven een goed beeld weer van het werk binnen de politie organisatie. We werken nauw samen met de politie voor de invulling van deze keuzedelen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens deze opleiding zit je ongeveer 70% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op. Dat doe je bij de Handhaving in en rondom Amsterdam. Het kan voorkomen dat je ‘s avonds of in het weekend werkt. Je krijgt verschillende kernvakken die bijdragen aan jouw ontwikkeling als student en mens. Daarnaast is het examen voor het Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)-certificaat een onderdeel van deze opleiding.  

Keuzedelen
Tijdens je opleiding volg je keuzedelen die je helpen je kennis te verbreden of verdiepen. Ook zorgen ze voor een betere doorstroom naar een vervolgopleiding. In totaal zijn er zes keuzedelen. Je kiest er zelf twee, en één keuzedeel is verplicht. Kijk voor meer informatie bij het tabblad 'Keuzedelen' onder Praktische Informatie. 

Naast de reguliere opleidingsvorm hebben we vanaf leerjaar 2 ook de mogelijkheid de opleiding 'on the job' te volgen. Je volgt dan een deel van de week les op school en loopt elke week een aantal dagen in de praktijk stage bij een van onze partners.

Persoonlijke begeleiding
Elke student op het Veiligheidscollege krijgt een loopbaanbegeleider. Deze begeleider is je eerste aanspreekpunt voor alles wat je nodig hebt tijdens je studie. De loopbaanbegeleider verwijst je ook door als je extra of gespecialiseerde begeleiding nodig hebt.

Voor de politie krijg je begeleiding van sportdocenten. Zo zorg je ervoor dat je er fysiek en mentaal klaar voor bent. Ook word je gescreend door de politie. Deze screening vindt plaats na het keuringstraject van de politie. Als je door de screening komt, heb je gegarandeerd een baan!
Lees verder

Wat leer je tijdens de opleiding?

Ingrijpen bij incidenten en noodgevallen, EHBO, aanhouden van verdachte personen, mensen informeren en de weg wijzen, uitvoeren van administratie, loop- en krachttraining, zelfverdediging, sociale vaardigheden, gespreksvaardigheden (NL en Engels), schrijven van een proces-verbaal, algemeen juridische lessen en afwijkend gedrag herkennen.
Lees verder

Waar kun je gaan werken?

Bij de gemeente, als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Bij de politie, na een vervolgopleiding aan de politieacademie. Bij de NS of andere vervoersbedrijven. Bij de douane, de brandweer en Staatsbosbeheer.
Lees verder
Praktische informatie

Praktische informatie

Lees verder
Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. Om deze opleiding te kunnen doen, is het volgen van een voorlichting verplicht. Ook doe je mee aan een kennismakingsdag.
Aanvullende eis
Als je bij deze opleiding stage gaat lopen, wordt er door de werkgevers een VOG (VGB) gevraagd. Zonder VOG kun je geen stage lopen en moet je de opleiding stoppen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Kennismaking
Tijdens de kennismakingsdag zet jij je voor 100% in. Het is een sportieve dag waarin je de volgende onderdelen uitvoert: 1600m loop, burpees, squats, sit-ups, push-ups en pull-ups. Daarnaast heb je een kennismakingsgesprek, waarbij je dieper ingaat op de opleiding.
Lees verder
  • Vakscholen overige werkgevers
  • Politieopleiding op niveau 4
  • Andere niveau 4-opleiding
Lees verder
Lees verder
  • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Een actueel overzicht van de bijkomende kosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Soorten kosten’
Lees verder
Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog kosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s die niet verplicht zijn
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de soorten kosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten van de gehele opleiding. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking. 
 
MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 745,-, exclusief verplichte laptop.
Lees verder
Elke student van de opleiding HTV kiest tijdens de studie voor twee keuzedelen. Daarnaast volg je nog een verplicht keuzedeel: Verrijking leervaardigheden. Dit betekent dus dat je in totaal drie keuzedelen volgt. Het is soms ook mogelijk om een keuzedeel van een andere opleiding te volgen.

Engels niveau 4
In dit keuzedeel kun je of een mbo 4 afsluiting Engels B1/A2 behalen, of een hbo-jaar 1 Engels B2/B1. Bij beide keuzes ontvang je een certificaat. Deze certificaten bereiden je voor op, en geven je vrijstellingen in, vervolgopleidingen. 

Ze zijn ook een aanvulling op jouw cv en versterken je zelfvertrouwen in de Engelse taal. Er zijn vier examens: Lezen/Luisteren, Schrijven, Spreken, Gesprekken Voeren. Meer informatie over deze niveaus is te vinden via: Europese taalniveaus CEFR (A1, A2, B1, B2, C1, C2), detaalbrigade.nl.

Toch fijn als je goed Engels spreekt!

Intake en Service
Je leert om op de juiste manier een aangifte (start van een strafonderzoek) op te maken. Zo’n aangifte moet in goed Nederlands op schrift gezet worden.
 
Dit keuzedeel bestaat uit twee examens. 
Examen 1: opmaken van een mutatie (informeel) bij een burger die met een klacht/probleem bij de student als ambtenaar komt. De ambtenaar dient binnen de geldende eisen deze mutatie op te maken. Zo kunnen de andere collega’s het probleem oplossen. 

Examen 2: opmaken van een proces-verbaal van aangifte. Je dient een officiële aangifte op te maken met alle bestandsdelen van een wetsartikel. Deze aangifte wordt beoordeeld door een Officier van Justitie en komt aan bij een recherche-/ noodhulpteam. Zij gaan vervolgens een onderzoek verrichten. 

Toch fijn als de Officier van Justitie op jou kan vertrouwen!

Oriëntatie op Politie
Het keuzedeel Oriëntatie op Politie bereidt je voor op de mogelijkheid om als politiemedewerker te gaan werken. Er komen kennis en vaardigheden aan bod die nodig zijn om als politiemedewerker goed te kunnen werken. Ook word hier je rol als toekomstige medewerker in de politieorganisatie inzichtelijk gemaakt. 

Je krijgt inzicht in de politieorganisatie en de 11 beroepscompetenties en de 4 kernwaarden. 

Wanneer je vooraf een juist beeld hebt van het politiewerk en inzicht hebt in je kwaliteiten en ontwikkelpunten, is de kans groter op een succesvol vervolgtraject richting de politiesollicitatie/politieacademie. Je kansen op werk worden daarom groter, omdat de politie op deze manier een efficiënter aannamebeleid kan voeren.

Toch fijn als je weet of de politie iets voor je is!

Gebiedsgebonden politie en opsporing*
Studenten die het keuzedeel ‘Oriëntatie op Politie’ hebben gevolgd, hebben de mogelijkheid om ook het keuzedeel ‘Gebiedsgebonden politie en opsporing’ te volgen. Je gaat nog dieper in op de politieorganisatie. Waar je je in het keuzedeel ‘Oriëntatie op Politie’ vooral hebt georiënteerd op wat de politie voor een organisatie is en of deze organisatie bij je past, zal het keuzedeel ‘Gebiedsgebonden politie en opsporing’ een mooie aanvulling zijn om te werken aan de benodigde kennis en vaardigheden. 

*let op: om dit keuzedeel te kunnen volgen, moet je ook het keuzedeel ‘Oriëntatie op Politie’ hebben gevolgd.

Toch fijn als je weet wat de politie van je verwacht!

Proactief beveiligen
Het keuzedeel bestaat uit 10 weken theorie proactief beveiligen. Je leert om verdachte omstandigheden en vreemd gedrag te koppelen aan een mogelijke werkwijze van criminelen. Ook leer je om vooraf na te denken wat je moet doen bij een incident. Bij proactief beveiligen handel je dus vóór het misgaat.

Daarbij weet je wat ‘Red teaming’ inhoudt. Je kunt dit uitvoeren onder begeleiding van een opdrachtgever. Dit allemaal om normafwijkend gedrag te herkennen en hierbij op te treden volgens een protocol.

Voor dit keuzedeel wordt bij het behalen van een theorie-examen een diploma uitgereikt. Ook word je bijgeschreven in het Landelijk Register proactief beveiligen. Dit kan je helpen bij het solliciteren binnen alle veiligheidsdiensten.

Toch fijn als je overtredingen weet te voorkomen!

Verrijking leervaardigheden (verplicht)
Tijdens dit keuzedeel vergroot je jouw leervaardigheden en vakkennis. Dit komt goed van pas tijdens deze opleiding. Je hebt misschien al wel gemerkt dat de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid een erg theoretische opleiding is. 

Er wordt van jou verwacht dat je de wetten uiteindelijk allemaal begrijpt en kent. Wij vinden het belangrijk om jou hierin te ondersteunen. Daarom wordt het keuzedeel ‘Verrijking leervaardigheden’ aan alle HTV’ers aangeboden in de eerste periode van de opleiding. Op die manier leer jij hoe je het beste kunt leren en welke leerstrategieën echt werken. 

Tijdens dit keuzedeel maak je verschillende opdrachten, zodat jij meer leert over jezelf en hoe jij het beste leert. Het keuzedeel wordt afgesloten met een examen. Het examen bevat een portfolio en een eindgesprek met je loopbaanbegeleider.

Toch fijn als je weet dat je efficiënt kan leren!
Lees verder
Manio is eerstejaars student Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) op MBO College Zuidoost. Hij is 18 jaar en heel enthousiast over het vak.

» Lees hier het interview met Manio
Lees verder
De student en beroepsbeeld

Bekijk de video!

Kwaliteit & Kansen

Kwaliteit & Kansen

Meer informatie over de kwaliteit van deze opleiding en de aansluiting op de arbeidsmarkt vind je op de website Studie in Cijfers van Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Locatie(s)

Locatie(s)

Klik op de marker of locatie voor meer informatie hierover.

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar
Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Telefoon: Niet beschikbaar

Meer informatie Plan je route

 
Andere studies voor jou
Misschien is dit ook iets voor jou!
Beveiliger 3
Beveiliger 3
Leerweg BOL/BBL
Niveau 3
Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden
Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden
Leerweg BOL
Niveau 3
Medewerker Pantserinfanterie (Aankomend Onderofficier Grondoptreden)
Medewerker Pantserinfanterie (Aankomend Onderofficier Grondoptreden)
Leerweg BOL
Niveau 3
Veiligheid & Vakmanschap 3 Bedrijfsautotechniek
Veiligheid & Vakmanschap 3 Bedrijfsautotechniek
Leerweg BOL
Niveau 3
Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT
Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT
Leerweg BOL
Niveau 3
Beveiliger 2
Beveiliger 2
Leerweg BOL/BBL
Niveau 2
Pagina inhoud

Voor welke locatie wil je je aanmelden?

Zit de opleiding die je wilt volgen vol? We willen je graag verder helpen! Neem contact op met het informatiecentrum.
Er is een profiel voor je aangemaakt
In je mailbox vind je de gegevens die je nodig hebt. Daarmee kun je je profiel bevestigen en doorgaan met aanmelden.
Brochure
Handhaver Toezicht en Veiligheid Ontvangen per post Downloaden als PDF
Meld je aan