‘‘Dankzij MBO College Amstelland studeer ik nu succesvol aan het hbo’’

Topsport

Op zijn zestiende mocht Lars – voor een periode van drie jaar – voetballen in het jeugdteam van voetbalclub AZ. “Ik was altijd al gek op voetballen en was dan ook enorm trots dat ik bij deze club mocht spelen. Een droom die uitkwam! Ik zat op dat moment in de vierde klas van de havo, maar ik merkte dat ik graag een opleiding wilde volgen op het gebied van sport, want daar lag mijn interesse. Toen ik tot twee keer toe bleef zitten op de havo, besloot ik me te oriënteren op interessante mbo-opleidingen.”

Mbo als alternatief voor de havo

Voor Lars was een mbo-opleiding een goed alternatief voor de havo. “Op de havo krijg je veel algemene vakken, zoals geschiedenis, wiskunde en aardrijkskunde. Maar ik wilde juist meer leren over sport.” Lars bezocht daarom open dagen van verschillende mbo-scholen en kwam uiteindelijk uit bij MBO College Amstelland in Amstelveen. “Deze school bood een interessante opleiding aan: Sport & Gezondheid. Bij deze opleiding word je opgeleid tot sport- en gezondheidscoördinator. Dat leek me wel wat.”

Open dag bezoeken is belangrijk

Tijdens de open dag bij MBO College Amstelland sprak Lars met verschillende studenten en docenten van de opleiding Sport & Gezondheid. “Zij vertelden me welke lessen ik zou krijgen, welke opdrachten ik kon verwachten en waar ik later allemaal zou kunnen werken na afronding van de opleiding. Ook gaven ze aan dat de opleiding een goede voorbereiding was op het hbo. Dat sprak me wel aan.” Lars zag tijdens de open dag ook de leslokalen, de gymzalen, het buitenterrein waar veel gesport wordt én bladerde vast door lesboeken. “Ik kreeg zo een goed beeld van de school en de opleiding. Ik raad toekomstige studenten dan ook zeker aan een open dag te bezoeken. Ik meldde me na de open dag direct aan.”

Toelatingstest

Voordat een student wordt toegelaten aan de opleiding Sport & Gezondheid, wil MBO College Amstelland er zeker van zijn dat de opleiding bij iemand past. Lars: “Toen ik mij had aangemeld voor de opleiding, werd ik uitgenodigd voor een sporttest. Samen met andere toekomstige studenten werd ik getest op onder meer kracht, conditie en samenwerkingsvermogen. Ook kregen we een medische test in het ziekenhuis. Mijn hartslag werd gemeten, mijn gewrichten werden getest en zo waren er nog een aantal testjes. Het bleek dat ik kerngezond was, gelukkig!” Een paar weken later hoorde Lars dat hij was toegelaten aan de opleiding Sport & Gezondheid. “Daar was ik erg blij om!”

Sport & Gezondheid

“Zodra je met de opleiding Sport & Gezondheid begint, leer je over bijna alle sporten die je maar kunt bedenken”, vertelt Lars. “Maar je leert bijvoorbeeld ook lesgeven, een groep aansturen en een groepsactiviteit organiseren. Ook leer je hoe je te werk moet gaan als je iemand persoonlijk begeleidt bij het sporten.” De opleiding Sport & Gezondheid duurt in totaal drie jaar. “In deze drie jaar krijg je zowel theorie- als praktijklessen op het gebied van sport. MBO College Amstelland heeft meerdere gymzalen tot zijn beschikking en een groot buitenterrein. Afhankelijk van de sport en het weer, kregen we binnen of buiten les”, vertelt Lars. ‘‘Naast de verschillende sporten krijg je ook vakken als anatomie, sportmassage en fysiologie. Je leert dus ook over het lichaam, spieren en herstel.”

Stage lopen

Bij MBO College Amstelland lopen studenten ieder jaar een stage. Lars: “Hier leer je heel veel van. In mijn eerste jaar liep ik stage bij een voetbalclub in Amsterdam. Hier gaf ik training aan teams met mensen van verschillende leeftijden.” In het tweede jaar liep Lars stage bij sportschool Body Time in Amsterdam. ‘‘Dit was echt heel leuk. Ik gaf groepslessen én begeleidde mensen persoonlijk. Na mijn stage mocht ik hier blijven werken.” In zijn derde en laatste jaar koos Lars voor een stage bij een zorginstelling. “Bij zorginstelling Heliomare begeleidde ik mensen die na een ongeluk hersenletsel hadden opgelopen. Revalidatie is heel iets anders dan het geven van sporttrainingen en groepslessen. Maar juist die persoonlijke begeleiding is belangrijk voor de patiënten van Heliomare. Ik ben blij dat ik tijdens mijn drie stages meerdere kanten van het vak heb leren kennen. Daardoor ontdekte ik wat ik echt leuk vond.”

Doorstuderen aan het hbo

Momenteel volgt Lars de opleiding Sportkunde aan Hogeschool Inholland in Haarlem. “Ik merkte dat ik na het mbo nog lang niet uitgeleerd was, daarom wilde ik graag door naar het hbo. Ik zit nu in het eerste jaar en het gaat me goed af. Ik merk dat ik een behoorlijke voorsprong heb op mijn studiegenoten die van de havo afkomen. De basis van veel vakken heb ik al geleerd tijdens mijn mbo-opleiding. Voor mij is het deels herhaling, maar voor de oud-havisten is alles nieuw. Soms is dat voor hen best moeilijk, want het tempo ligt hoog. Gelukkig ben ik dankzij MBO College Amstelland goed voorbereid.”

Eigen bedrijf

Naast zijn studie en bijbaan bij sportschool Body Time, heeft Lars ook nog een eigen bedrijf: Barbarian Training Style. Lars: “Met dit bedrijf richt ik me op de ‘ouderwetse’ manier van sporten. Ik maak geen gebruik van fitnessapparaten, maar werk alleen met gewichten, grondoefeningen en losse materialen zoals touwen, hoepels en ladders. Op dinsdag- en donderdagavond geef ik les aan een groep van gemiddeld acht personen.” Lars startte zijn eigen bedrijf in het tweede jaar van zijn mbo-opleiding Sport & Gezondheid. Studenten krijgen dan namelijk de opdracht om zelf een bedrijf op te richten. “Bij mij is dat op een positieve manier uit de hand gelopen”, vertelt Lars. ‘‘Ik heb veel tijd gestoken in Barbarian Training Style en doe dat nog steeds. Natuurlijk heeft MBO College Amstelland mij wel geholpen. Ik heb bijvoorbeeld ook geleerd hoe ik mijn bedrijf kan promoten. Zo heb ik tijdens mijn mbo-opleiding onder andere de website www.barbariantrainingstyle.nl gemaakt.”

Toekomstplannen

Lars heeft genoeg plannen als hij straks klaar is met zijn hbo-opleiding. “Ik wil na mijn studie meer tijd in mijn eigen bedrijf steken, want ik wil graag uitbreiden. Het lijkt me namelijk ook heel gaaf om bedrijven te helpen hun medewerkers fitter te krijgen. Hoe fitter de medewerkers zijn, hoe beter zij namelijk functioneren. Daarom kies ik op het hbo nu de specialisatie ‘gezondheidsmanagement’.”

Tip van Lars!

Voor vmbo-leerlingen die twijfelen tussen de havo of het mbo als vervolgopleiding, heeft Lars een tip: “Als je al weet wat je leuk vindt om te doen, dan raad ik een mbo-opleiding aan. Je leert dan meteen over dat wat jij het allerleukst vindt. Heb je nog geen idee wat je later wilt worden? Dan zou ik naar de havo gaan. Je hebt dan nog een paar jaar extra de tijd om erachter te komen wat bij jou past.”

Ander nieuws

Nieuws Keuzedeel ontwikkeld voor studenten die zich inzetten voor de medezeggenschap Studenten Isra Mezoury (voorzitter studentenraad MBO College Lelystad), Richard Kromer (vicevoorzitter studentenraad MBO College Almere) en Sem...
Nieuws Start bouw Metropolis Lyceum gevierd Op vrijdag 28 juni is gestart met de bouw van het Metropolis Lyceum dat onderdeel is van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA). De...
Nieuws Opening Health Campus op MBO College Amstelland Op woensdag 29 mei is op MBO College Amstelland een Health Campus geopend. De Health Campus is een plek waar medewerkers en studenten hun algehele...
Bekijk al het nieuws