Voor decanen

Het ROC van Amsterdam biedt ruim 300 mbo-opleidingen aan. Als decaan vervult u voor uw leerlingen een belangrijke rol in het keuzeproces voor een passende mbo-opleiding. Het ROC van Amsterdam biedt ondersteuning met verschillende loopbaanoriëntatie-activiteiten, zodat uw leerlingen de juiste studiekeuze maken.  

» Veelgestelde vragen rond het coronavirus

Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor decanen

Download deze informatie

De informatie in deze sectie is ook als pdf beschikbaar.

» Download de pdf met informatie voor decanen
» Download onze activiteitenkalender (pdf)

LOB Symposium Groeipijn

Op 12 september vond het eerste LOB Symposium plaats. Download de presentaties van de keynotesprekers.

» Presentatie Marinka Kuijpers
» Presentatie Ruud Veltenaar (slechts beschikbaar t/m 26 september - wachtwoord ROCAMS1182)

Contact

Wij helpen u graag bij uw werkzaamheden. Voor afspraken over samenwerking en de planning van loopbaanoriëntatie-activiteiten kunt u contact opnemen met:

Stefanie Haavekost
Telefoon: (020) 728 16 73
E-mail: decanen@rocva.nl

Voorlichtingen en markten

Tijdens diverse voorlichtingen en markten informeren wij vo-leerlingen en ouders over het mbo, onze opleidingen en mbo-colleges. Via dit formulier kunt u een voorlichting aanvragen.

Een dag meelopen op het mbo

Ikkiesmbo is vernieuwd! Via rocva.nl/ikkiesmbo maakt de leerling nu zelf een profiel aan. Met het online profiel kan de leerling alle meeloopactiviteiten bekijken en zelf inplannen. Via een scholen-account kunt u bijhouden naar welke activiteit(en) de leerling gaat. U hoeft zelf geen extra handelingen meer te verrichten. Via de website rocva.nl/ikkiesmbo kunt u een scholen-account aanvragen, de oude decanen-accounts zijn komen te vervallen. U kunt ook mailen naar decanen@rocva.nl om een scholen-account aan te vragen.

Online studiekeuzetest

Leerlingen die moeite hebben met hun studiekeuze kunt u naast ikkiesmbo ook verwijzen naar de studiekeuzetests op onze site. Op verschillende manieren kunnen zij ontdekken welke opleiding bij hen past. 

Toelatingsrecht

Iedereen met een diploma van de middelbare school is welkom op een van onze mbo-opleidingen.

De vooropleiding bepaalt op welk niveau kan worden ingeschreven. Voor sommige opleidingen gelden er aanvullende eisen. Studenten die nog geen diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4 hebben, starten in een Entree-opleiding.

Mocht u als decaan een leerling hebben, die geen diploma heeft, maar wel toe is aan een vervolg op het mbo en daar ook voldoende voor toegerust is, dan hebben wij daar een procedure voor. U kunt dan contact opnemen met het Loopbaanexpertisecentrum van het mbo-college, waar de leerling zich wil aanmelden. U bent als decaan de enige gemachtigde om deze uitzondering aan te vragen voor uw leerling. Warme overdracht maakt deel uit van onze procedure.

» Procedure toelating kandidaatstudenten vmbo zonder diploma

Bekijk onderstaand filmpje om meer te weten te komen over hoe je je kunt aanmelden voor een van onze opleidingen.Aanmelden voor 1 april!
Om toelatingsrecht te hebben tot een mbo-opleiding die na de zomer start, moet je je uiterlijk voor 1 april aanmelden voor die opleiding!

Het kan zijn dat de opleiding naar keuze maar een beperkt aantal plaatsen heeft. Het is dan ook verstandig dat aankomend studenten zich zo snel mogelijk aanmelden, want meestal plaatsen we op volgorde van aanmelding. Zorg er in elk geval voor dat uw leerling zich vóór 1 april 2021 heeft ingeschreven.

Wij helpen onze aankomend studenten natuurlijk graag om zo snel mogelijk bij de juiste opleiding terecht te komen. Na aanmelding en eventuele kennismakingsactiviteiten geven wij een studiekeuzeadvies.

Meer weten? Bekijk hieronder het filmpje van de Rijksoverheid voor meer informatie over waar aankomend studenten op moeten letten.

Bron: rijksoverheid.nl
 
Lees verder

Overstap havo naar mbo

Het kan zijn dat een leerling in havo 4 de overgang naar havo 5 niet haalt. Dan is het mogelijk om over te stappen op het mbo. Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kan de leerling kiezen voor een opleiding van het ROC van Amsterdam. Bij veel opleidingen is het voor havisten tevens mogelijk om een flex-opleiding te volgen. Met een flex-opleiding kan je bijvoorbeeld als havist een vakdiploma halen en praktijkervaring opdoen in een tempo dat bij jou past. Een flex-opleiding kan ook heel geschikt zijn als je al een opleiding hebt gevolgd en nog verder wilt leren. We kunnen dan rekening houden met alle vakken die je al hebt gedaan.

Tijdens de kennismaking wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten, werkervaring en motivatie. Een flex-opleiding doe je niet zomaar.

De vereisten kunnen verschillen per opleiding. Soms is een havo-diploma vereist, maar soms is een overgangsbewijs op de havo of het vwo al voldoende, of een diploma vmbo-t met goede cijfers. Bekijk ons aanbod aan flex-opleidingen. Overal staat bij waar je aan moet voldoen. 

Als je niet voldoet aan de vereisten van een flex-opleiding, dan is er vaak ook een gewone variant.

» Bekijk alle flex-opleidingen 

Toelatingseisen
Op onze website staat bij elke opleiding wat de toelatingseisen zijn. Mocht u vragen hebben hierover, neem dan contact op met het informatiecentrum: 0900 - 9599 of informatiecentrum@rocva.nl

Lees verder

Doorstroom naar het hbo

Er zijn mogelijkheden om versneld een mbo-diploma te halen en door te stromen naar het hbo. Voor een succesvolle doorstroom van het mbo naar het hbo werken wij samen met hbo-opleidingen in binnen- en buitenland.
 
» Meer over de doorstroom mbo – hbo 

Entree-opleidingen

Voor leerlingen die nog geen diploma hebben, zijn onze Entree-opleidingen mogelijk een aantrekkelijk alternatief. Ze moeten dan wel over de capaciteiten beschikken om een mbo-opleiding te volgen en minimaal 16 jaar zijn. 

» Alles over Entree-opleidingen


Van praktijkonderwijs naar Entree
Komt uw leerling uit het praktijkonderwijs? En is uw leerling op zoek naar een entree-opleiding? Volg dan dit stappenplan.

Studeren met een beperking - ExPO

Voor leerlingen met een beperking, kunt u gebruik maken van het Expertisecentrum Passend Onderwijs (ExPO). Wij kunnen u adviseren en helpen met plaatsing bij een geschikte opleiding.

Voor leerlingen die (specialistische) ondersteuning nodig hebben is het belangrijk dat u het zorgdossier z.s.m. na het digitaal aanmelden via rocva.nl bij het ExPO aanlevert. Het ExPO stemt met de opleiding af waar de leerling zich voor heeft aangemeld en de kennismaking plaatsvindt. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neem gerust contact met ons op.


Expertisecentrum Passend Onderwijs (ExPO)
Telefoon: 020 - 579 15 61
E-mail: expo@rocva.nl

» Flyer ExPO
» Korte film over het ExPO 

Lees verder

ROCvA Informatiecentrum


Kunnen leerlingen ondanks loopbaanoriëntatie- en voorlichtingsactiviteiten toch niet kiezen, dan kunnen ze een afspraak maken bij ons Informatiecentrum voor een gesprek met een adviseur en mogelijk een beroepsinteressetest.

» Het Informatiecentrum 

Handige links

» Data open dagen 
» Onze mbo-opleidingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor decanen