Voor decanen

Het ROC van Amsterdam biedt ruim 300 mbo-opleidingen aan. Als decaan vervult u voor uw leerlingen een belangrijke rol in het keuzeproces voor een passende mbo-opleiding. Het ROC van Amsterdam biedt ondersteuning met verschillende loopbaanoriëntatie-activiteiten, zodat uw leerlingen de juiste studiekeuze maken.  

Contact

Wij helpen u graag bij uw werkzaamheden. Voor afspraken over samenwerking en de planning van loopbaanoriëntatie-activiteiten kunt u contact opnemen met:

Sofie Poorthuis
Telefoon: (020) 579 70 34
E-mail: decanen@rocva.nl

» Contactpersonen oriëntatie en voorlichting per mbo-college

Voorlichtingen en markten

Tijdens diverse voorlichtingen en markten informeren wij vo-leerlingen en ouders over het mbo, onze opleidingen en mbo-colleges. Via dit formulier kunt u een voorlichting aanvragen.

Een dag meelopen op het mbo

Veel leerlingen vinden het lastig om een juiste studiekeuze te maken. Daarom hebben we ikkiesmbo.nl ontwikkeld: een interactieve website voor leerlingen die zich willen oriënteren op een mbo-opleiding.

» Meer over ikkiesmbo.nl

Online studiekeuzetest

Leerlingen die moeite hebben met hun studiekeuze kunt u naast www.ikkiesmbo.nl ook verwijzen naar de studiekeuzetests op onze site. Op verschillende manieren kunnen zij ontdekken welke opleiding bij hen past.

Overstap havo naar mbo

Het kan zijn dat een leerling in havo 4 de overgang naar havo 5 niet haalt. Dan is het mogelijk om over te stappen op het mbo. Met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 kan de leerling kiezen voor een opleiding van het ROC van Amsterdam. Bij veel opleidingen is het voor havisten tevens mogelijk om een flex-opleiding te volgen. Met een flex-opleiding kan je bijvoorbeeld als havist een vakdiploma halen en praktijkervaring opdoen in een tempo dat bij jou past. Een flex-opleiding kan ook heel geschikt zijn als je al een opleiding hebt gevolgd en nog verder wilt leren. We kunnen dan rekening houden met alle vakken die je al hebt gedaan.

Tijdens je intake wordt er gekeken naar je vooropleiding, studieresultaten, werkervaring en motivatie. Een flex-opleiding doe je niet zomaar.

De vereisten kunnen verschillen per opleiding. Soms is een havo-diploma vereist, maar soms is een overgangsbewijs op de havo of het vwo al voldoende, of een diploma vmbo-t met goede cijfers. Bekijk ons aanbod aan flex-opleidingen. Overal staat bij waar je aan moet voldoen. 

Als je niet voldoet aan de vereisten van een flex-opleiding, dan is er vaak ook een gewone variant.

» Bekijk alle flex-opleidingen 

Toelatingseisen
Op onze website staat bij elke opleiding wat de toelatingseisen zijn. Mocht u vragen hebben hierover, neem dan contact op met het informatiecentrum: 0900 - 9599 of informatiecentrum@rocva.nl

Lees verder

Doorstroom naar het hbo

Er zijn mogelijkheden om versneld een mbo-diploma te halen en door te stromen naar het hbo. Voor een succesvolle doorstroom van het mbo naar het hbo werken wij samen met hbo-opleidingen in binnen- en buitenland.
 
» Meer over de doorstroom mbo – hbo 

Entree-opleidingen

Voor leerlingen die nog geen diploma hebben, zijn onze Entree-opleidingen mogelijk een aantrekkelijk alternatief. Ze moeten dan wel over de capaciteiten beschikken om een mbo-opleiding te volgen en minimaal 16 jaar zijn. 

» Alles over Entree-opleidingen


Van praktijkonderwijs naar Entree
Komt uw leerling uit het praktijkonderwijs? En is uw leerling op zoek naar een entree-opleiding? Volg dan dit stappenplan.

Studeren met een beperking - ExPO

Voor leerlingen met een beperking, kunt u gebruik maken van het Expertisecentrum Passend Onderwijs (ExPO). Wij kunnen u adviseren en helpen met plaatsing bij een geschikte opleiding.

Voor leerlingen die (specialistische) ondersteuning nodig hebben is het belangrijk dat u het zorgdossier z.s.m. na het digitaal aanmelden via rocva.nl bij het ExPO aanlevert. Het ExPO stemt met de opleiding af waar de leerling zich voor heeft aangemeld en de intake plaatsvindt. Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neem gerust contact met ons op


Expertisecentrum Passend Onderwijs (ExPO)
Telefoon: 020 - 579 15 61
E-mail: expo@rocva.nl

» Flyer ExPO
» Korte film over het ExPO 

Lees verder

ROCvA Informatiecentrum


Kunnen leerlingen ondanks loopbaanoriëntatie- en voorlichtingsactiviteiten toch niet kiezen, dan kunnen ze een afspraak maken bij ons Informatiecentrum voor een gesprek met een adviseur en mogelijk een beroepsinteressetest.

» Het Informatiecentrum 

Handige links

» Data open dagen 
» Onze mbo-opleidingen
Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor decanen