Samenwerken

Samenwerken met het ROC van Amsterdam biedt veel mogelijkheden. Met circa driehonderd mbo-opleidingen, verdeeld over negen MBO Colleges in de regio's Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Daarnaast hebben we scholen voor voortgezet onderwijs en onderwijsaanbod voor volwassenen. Onze nauwe samenwerking met het ROC van Flevoland maakt het aantal mogelijkheden nog groter.

Duurzame relatie

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) streeft naar een duurzame relatie met het bedrijfsleven. Dat wil zeggen: het bedrijfsleven en de opleidingen van het ROCvA geven samen vorm aan het onderwijs. Daarvoor hebben we strategische partners. Bijvoorbeeld Ajax, Johan Cruyff College, Joop van den Ende, Schiphol Group, Frank Sanders en Jan des Bouvrie. In samenwerking met deze strategische partners biedt het ROCvA hoogwaardige mbo-opleidingen aan. Die noemen we topconcepten.

Daarnaast heeft het ROCvA dankzij het 'Regionaal investeringsfonds mbo' verschillende duurzame publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs opgesteld. In co-creatie met innovatieve bedrijven wordt een onderwijsprogramma gemaakt dat eigentijds en aantrekkelijk is en aansluit op regionale topsectoren en een veranderende arbeidsmarkt. Deze publiek-private samenwerkingen (pps) in verschillende sectoren worden ieder op eigen wijze vormgegeven. De basis is altijd een intensieve en vernieuwende manier van samenwerken in de leerloopbaan van de student. De praktijk is leidend en lessen vinden dan ook vaak plaats op locaties buiten de school.  

Praktische samenwerking

Deze vorm van samenwerking bestaat uit wederzijdse ondersteuning. Bijvoorbeeld het delen van kennis en faciliteiten en afspraken over stageplaatsen.

Voorbeelden van praktische samenwerking

Ajax

Supporters van talent, dat zijn Ajax en het ROC van Amsterdam. Wij investeren in talentvolle jongeren en helpen ze op weg naar een mooie toekomst. Hierin werken Ajax en het ROCvA nauw samen. Die samenwerking bestaat uit Ajax als leerbedrijf, bijvoorbeeld bij evenementen bij Ajax.
 
» Ajax - Supporters van Talent

The College Hotel

The College Hotel is een viersterrenhotel in het centrum van Amsterdam. Elke dag lopen hier ruim 80 leerlingen van het ROC van Amsterdam stage. Dit vanuit de opleidingen Hotelschool, Brood & Banket en Toerisme.
 

» Website The College Hotel 

flowburo

Het flowburo is het evenementenbureau van MBO College Zuid waar studenten (mbo en hbo) onder begeleiding van een ervaren projectleider evenementen en activiteiten organiseren en produceren. Bent u op zoek naar assistentie bij de organisatie van uw evenement? Of kunt u hulp gebruiken van onze studenten tijdens de uitvoering? Neem dan contact op via flowburo@rocva.nl. Onze opdrachtgevers zijn onder andere: Het Olympisch Stadion, Cool Cat, Ajax, Bedrijventerrein de Overkant, War Child en De Museumnacht.

» Bekijk een filmpje van het flowburo in actie (wachtwoord: roc).


Contactgegevens flowburo

Projectleider: Irheen de Vries
Adres: Europaboulevard 13
Postcode: 1079 PC
Plaats: Amsterdam
Telefoonnummer: (020) 579 18 00
Mobiel nummer: 06 55 35 78 36
Email: flowburo@rocva.nl
Facebook: www.facebook.com/flowburo
Twitter: @flowburo
 
Lees verder

Samen onderwijs aanbieden: topconcepten

Deze vorm van samenwerking bestaat uit het gezamenlijk aanbieden van hoogwaardige mbo-opleidingen. Die noemen we topconcepten.

Onze topconcepten

College De Toekomst

College De Toekomst leidt studenten op voor het beroep van professioneel voetballer én tot sport- en bewegingsleider. Ajax en het ROC van Amsterdam zorgen samen voor een goede voorbereiding op het beroep van professioneel voetballer.

» Meer informatie over College De Toekomst

Frank Sanders Akademie

In samenwerking met Frank Sanders is het ROC van Amsterdam de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater gestart. Een inmiddels veelgeprezen mbo-opleiding op niveau 4 die studenten in 3 of 4 jaar opleidt tot uitvoerend artiest in de musicalwereld.

» Meer informatie over de Frank Sanders Akademie

Jan des Bouvrie College

Interieurontwerper Jan des Bouvrie heeft in samenwerking met het ROC van Amsterdam het Jan des Bouvrie College opgericht. Studenten worden hier opgeleid tot interieuradviseur, filiaalmanager, manager of verkoopspecialist in de Fashion & Living branche.

» Meer informatie over het Jan des Bouvrie College

Jean School

De Jean School is een samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en House of Denim. Zo is de mbo-opleiding Denim Developer ontstaan. Deze opleiding op niveau 4 leidt studenten in drie jaar tijd op tot Denim Developer. Met het diploma kunnen ze aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in denim en jeans.

» Meer informatie over de Jean School

Johan Cruyff College

Het Johan Cruyff College is een initiatief van Johan Cruijff en het ROC van Amsterdam. Studie en topsport gaan hier samen. Naast hun sportcarrière kiezen studenten uit twee opleidingen: Medewerker Marketing en Communicatie in de Sport (niveau 4, drie jaar) en de opleiding Sport en Coaching (niveau 4, drie jaar).

» Meer informatie over het Johan Cruyff College

Luchtvaart Community Schiphol

Luchtvaart Community Schiphol laat mbo-opleidingen aansluiten bij het werk op een luchthaven. Bijvoorbeeld met de opleidingen luchthavenbeveiliger (niveau 2 en 3), luchtvrachtmedewerker warehouse (niveau 2) en luchtvrachtmedewerker import/expert (niveau 3). De theorielessen vinden plaats bij MBO College Airport in Hoofddorp of bij MBO College Amstelland in Amstelveen.

» Website Luchtvaart Community Schiphol 
 
Lees verder

Publiek-private samenwerking

Het mbo staat voor leren in en met de praktijk. Samenwerking met het bedrijfsleven is dan essentieel. Tot nu toe wordt vooral met bedrijven samengewerkt in de beroepspraktijkvorming (stage) en voor opdrachten. Maar er is meer mogelijk. In co-creatie met innovatieve bedrijven wordt een onderwijsprogramma gemaakt dat eigentijds en aantrekkelijk is en aansluit op regionale topsectoren en een veranderende arbeidsmarkt. De overheid helpt bij het investeren in deze vormen van samenwerking met het regionaal investeringsfonds mbo. Met dit 'Regionaal investeringsfonds mbo' stelt het Ministerie van OCW tussen 2014 tot en 2018, in totaal 100 miljoen euro subsidie beschikbaar voor duurzame publiek-private samenwerkingen (pps) in het beroepsonderwijs. Partners in een pps beloven elkaar niet alleen trouw, maar verplichten zichzelf ook tot het maken van een businessmodel voor verduurzaming na 2018. 

» Meer informatie over het ROC van Amsterdam en publieke-private samenwerkingen
 
Lees verder