Passend onderwijs en ondersteuning

Heb je ondersteuning nodig bij je studie of op andere gebieden? Geef het aan, we helpen je graag,

Bij het ROC van Amsterdam vind je de begeleiding die jíj nodig hebt om met plezier en succes jouw opleiding te volgen. Wij helpen je als je vastloopt in je studie of als je op een andere manier ondersteuning kunt gebruiken. Vanaf je aanmelding tot aan het halen van je diploma. We doen het samen.


Je begeleiding begint al bij je aanmelding! Heb je extra ondersteuning nodig? Vink dan op het aanmeldformulier 'Ja' aan bij de vraag: 'Heb je bij ons op school extra begeleiding nodig?' Dan krijg je een gesprek met een specialist passend onderwijs vóór je opleiding begint.

Op school en in de klas is altijd deskundige begeleiding aanwezig. Daar kan je op rekenen! Iedere klas heeft een studieloopbaanbegeleider (slb’er), dat is je eerste aanspreekpunt als je ondersteuning nodig hebt. Verder heeft elke opleiding een zorgcoördinator, bij wie je terecht kan als er meer ondersteuning nodig is dan alleen van je studie loopbaanbegeleider.

Ook heeft elk college een Loopbaan Expertisecentrum (LEC), daar werken de begeleiders passend onderwijs en de loopbaanadviseurs. Als jij dat wilt, betrekken we ook de mensen die jou al ondersteunden of begeleidden voor je bij ons kwam.

Bij het ROCvA kijken we niet naar wat je ‘hebt’ of naar wat je niet kunt, maar naar wat je wél kan en nodig hebt om te kunnen leren. We hebben verschillende soorten oplossingen voor je vragen en problemen.

Wij bieden ondersteuning bij:

 • Autisme
 • ADHD/ADD/concentratieproblemen
 • Bijzondere omstandigheden (mantelzorg, ouderschap, huisvestingsproblemen, schulden)
 • Chronische ziekte of fysieke beperking(en)
 • Dyslexie/Dyscalculie: in de handleiding dyslexie (pdf) wordt uitgelegd hoe we op school omgaan met studenten met dyslexie. Wat zijn de rechten en plichten van de studenten en van de school? Welke faciliteiten en begeleiding biedt de school?
 • Spraak- of taalproblemen
 • Sociaal-emotionele problemen of psychische aandoeningen (bijvoorbeeld: angst, depressie, onzekerheid)
Dit overzicht is niet compleet. Staat jouw reden voor extra ondersteuning er niet bij? Vraag dat dan aan je studieloopbaanbegeleider of iemand van het LEC. Dan bekijken we samen met jou de mogelijkheden, want die zijn er zeker!

Wij ondersteunen met:

 • Begeleiding en ondersteuning bij je studiekeuze, aanmelden en kennismaken met de opleidingen. Zo kun je op onze website beroepskeuzetesten doen die je kunt bespreken met je studie-loopbaanbegeleider. En als blijkt dat je de verkeerde opleiding hebt gekozen, kun je een oriëntatietraject volgen. Tijdens het oriëntatietraject ontdek je welke andere opleidingen er zijn, wat ze te bieden hebben en welk beroep bij jou past. Ook kan je in gesprek met een studiekeuzeadviseur om te onderzoeken wat wel bij jou past.
 • Begeleiding en ondersteuning tijdens je opleiding in de lessen en bij het leren, bijvoorbeeld door een specialist passend onderwijs of een pluscoach.
 • Begeleiding en ondersteuning bij het vinden en lopen van stage. Naast je studie-loopbaanbegeleider, vakdocenten en het stagebureau, kun je ook extra ondersteuning aanvragen van een leerwerkcoach.
 • Begeleiding om weer lekker in je vel te gaan zitten.

Landelijke website

Op de website mbotoegankelijk.nl vind je alle informatie voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag op één plek.

Student Nono

Bedrijfsadministratie niveau 4
Tegen andere studenten zeg ik: vraag de hulp die je nodig hebt! Er is veel mogelijk. Bij mij was alles meteen geregeld.

Berit

Expert Passend Onderwijs
We kijken met je mee wat er nodig is zodat je zelf weer verder kan.

Nina

Coach
Passend Onderwijs is er voor je als je het even lastig hebt.

Shanta

Zorgcoördinator
We hebben vertrouwen in jou. We zoeken samen naar het maximaal haalbare voor jou!

Filmpje

Filmpje Filmpje2

Student Tessa

Geef nooit op! Onmogelijk is ook maar een mening!

Contact

 • E-mail: expo@rocva.nl
 • Je kunt ons bellen via het Informatiecentrum: 0900 - 9599
» Meer over Studiehulp en advies