Amsterdamse statushouders opgeleid tot Engels docent
De groep kwam voor het eerst bij elkaar op het ROC van Amsterdam voor het officiële startsein van het professionaliseringstraject. Zij werden warm ontvangen door Elvire Biegel, voorzitter van MBO College Centrum. 

De heer Henk Frencken van de Universiteit Leiden was een van de initiatiefnemers van deze scholing. Hij mobiliseerde partijen die vluchtelingen ondersteunen. De stichting ‘The Mobile Educator’, ‘De Nationale DenkTank’ en ‘The Refugee Start Force' verleenden medewerking, maar ook de gemeente Amsterdam en de grootstedelijke ROC’s droegen een steentje bij. "De meeste nieuwkomers zijn afkomstig uit Syrië, maar ook deelnemers uit Irak en Palestina zullen dit Nederlandse scholingstraject volgen", stelt Frencken. 

Kennis over het Nederlandse beroepsonderwijs

Elvire Biegel, verwelkomde de groep statushouders uit het Midden-Oosten vandaag op de Hotelschool. De groep krijgt op deze locatie gedurende zestien trainingsdagen kennis over het Nederlandse beroepsonderwijs aangeboden. Er is aandacht tijdens de lessen voor de structuur, de organisatie en de pedagogische benadering in de Nederlandse school. In haar openingsspeech stelt Elvire Biegel: "Het is dankbaar en emotioneel werk om jonge mensen te begeleiden naar de toekomst. Ik hoop dan ook u ook na dit traject te mogen verwelkomen als collega in het beroepsonderwijs." 

"Alles komt bij elkaar", vertelt Jorim Tielbeek van de Nationale Denktank. "Veel docenten zijn in de zestig en verlaten binnenkort het onderwijs." Hij illustreert zijn verhaal voor de groep met een plaatje van een oudere docent. De groep lacht. Zij herkennen in de foto initiatiefnemer Henk Frencken.

statushouders2.JPG

Een van de gelukkigen

Na korte toespraken van de betrokkenen, krijgt de groep steeds een paar minuten om het gehoorde te evalueren. De heer Anas uit Damascus wordt uitgenodigd om nog een samenvatting van het gehoorde in het Arabisch te geven. Henk Frencken constateert: "Je kunt zien dat Anas’ docent is geweest. Hij ondersteunt zijn verhaal met gebaren en houdt oogcontact met de groep." De docenten uit Syrië knikken instemmend. 

Anas is een van de twintig gelukkigen die deze ondersteuning krijgt. Hij werd geselecteerd uit een groep van negentig personen. "Ik ben twee jaar in Nederland. In Damascus studeerde ik Engelse Literatuur en was daarna in Dubai werkzaam als trainer voor de grote modemerken. Gucci, Armani, High Fashion dus. Customer care en Leadership waren mijn specialiteiten. De laatste vijf jaar woonde ik in Syrië en vluchtte naar Nederland. Gelukkig werd ik negen maanden geleden met mijn gezin herenigd. Mijn vrouw en twee kinderen wonen nu ook in Weesp. Ik hoop dat door deze training ons leven weer normaliseert en dat ik een kans maak op een baan in het onderwijs."

Ander nieuws

Nieuws Gratis OBA-lidmaatschap voor studenten ROC van Amsterdam Het ROC van Amsterdam en de OBA gaan samenwerken. Vanaf vandaag kunnen studenten van de mbo-colleges in Amsterdam een gratis lidmaatschap van de...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam - Flevoland schitteren als kapper en gastheer tijdens Prinsjesdag Vandaag, op Prinsjesdag, is een speciale rol weggelegd voor onze studenten Malek en Ezra. Malek, die oorspronkelijk uit Noord-Syrië vluchtte en nu...
Nieuws MBO College Hilversum en Vivium Zorggroep bundelen krachten MBO College Hilversum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, Flevoland en Vivium Zorggroep Klantgroep GRZ hebben gisteren een nieuwe...
Bekijk al het nieuws