BEHOEFTE AAN NIEUWE TECHNICI IS GROOT
Soms moet Rob Aartsen zijn studenten bijna naar het examen sleuren. Hebben ze al een baan aangenomen en vergeten ze bijna hun opleiding af te maken. Volgens de opleidingsmanager Techniek van het MBO College Hilversum is het goed merkbaar dat de economie aantrekt. “Veel bedrijven in de regio hebben mensen nodig. Wie kiest voor een opleiding in de engineering, de slimme technologie, kan overal aan het werk. Meteen na de mbo-opleiding, of later als hij of zij is doorgestroomd naar het hbo.” Er dreigt zelfs een tekort. In de komende jaren zullen vacatures moeilijker en moeilijker kunnen worden ingevuld. “We merken dat het aantal aanmeldingen voor de opleidingen niet even hard groeit als de economie”, zegt Aartsen. “Dat biedt dus kansen voor technisch opgeleide studenten.” Dat er wordt getrokken aan studenten, weet ook de 21-jarige mbo-student mechatronica (een combinatie van ict, elektrotechniek en werktuigbouw) Wesley Maes. Hij zit in zijn laatste jaar en loopt stage bij Walibi. “Een paar bedrijven hebben al laten weten dat ik bij ze kan komen werken.” Hij heeft nog geen ja gezegd. Wesley weet wat hij wil. “Ik wil heel graag bij een attractiebedrijf werken. Niet voor niets is dit mijn tweede stage bij Walibi. De combinatie techniek en mensen die plezier hebben is fantastisch.

“Veel bedrijven in de regio hebben mensen nodig”

Zelf kom ik hier ook graag! Ik heb ongeveer om het jaar een abonnement en kom er dan vijf keer per week. Het werk is ook superleuk. Ik heb bijvoorbeeld een weerstation gemaakt in El Condor, de omgekeerde achtbaan. Dat meet de windsnelheid, de windrichting en de temperatuur. Gegevens die nodig zijn om te weten wanneer het veilig is. Het station moest op 32 meter hoogte worden opgehangen.”   
 
DYNAMISCH
Dat het leuk werken is in de techniek beseft niet elke leerling op de havo- of vmbo-t, denkt Rob Aartsen. “En dat is jammer! Want de opleiding engineering is zeker ook voor hen bedoeld. Het MBO College Hilversum heeft voor mensen zoals zij zelfs een oriënterend eerste jaar. Hierin maken ze kennis met de vier richtingen binnen engineering. Pas na het eerste jaar en een stage kies je bij ons definitief een richting. Op andere roc’s moet dat meteen aan het begin.” Het gemeenschappelijke van de vier engineering opleidingen is dat je werkt met slimme techniek. “Goed werk met een goede beloning, en een goede doorstroming naar het hbo voor wie liever doorleert”, vat Rob Aartsen het samen. Wesley Maes: “Werken in de techniek is geweldig! De techniek staat nooit stil. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen waar je midden in zit. Het verveelt daardoor nooit. Ook als stagiair hier bij Walibi is elke dag anders.”

Ander nieuws

Nieuws Meer kansen voor mbo-studenten in de regio Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerde vakmensen. Dit vraagt om een sterke positionering van het mbo. Hilversum heeft met MBO College...
Nieuws Studenten ROC van Amsterdam – Flevoland vallen in de prijzen tijdens Skills The Finals Vijfendertig studenten van het ROC van Amsterdam - Flevoland streden om de nationale titel en wonnen vele medailles.
Nieuws Samenwerking beroepsonderwijskolom ICT en Media MBO College Hilversum gaat aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo-mbo-hbo ontwikkelen en uitvoeren. MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws