Dutch cuisine op het MBO College Hilversum
TOPKOKS ALS VOORBEELD
De docent die Maaike Dutch Cuisine leert koken, is praktijkdocent Regina Frakking. “Op de koksopleiding zijn we er dit jaar mee gestart”, vertelt ze, “omdat we er echt in geloven. Dutch Cuisine is op de kaart gezet door topkoks als Jonnie Boer, Niven Kunz, Albert Kooy, Bas Cloo, en Jim de Jong. Die verzetten zich tegen het beeld dat Nederland geen eigen keuken heeft.

Het is beter voor het milieu, beter voor de dieren, en nog lekker ook’

Ze zijn vervolgens gaan onderzoeken welke ingrediënten we allemaal hebben in Nederland, en dat bleken er veel te zijn, heel veel. Het principe van Dutch Cuisine is dat 80 procent van het menu uit groenten bestaat en dat 80 procent van de ingrediënten seizoensgebonden en liefst lokaal geproduceerd is. We gebruiken dus bijvoorbeeld wel rijst, maar we halen geen haricots verts uit Kenia.” Op het MBO College Hilversum maken de studenten voor het eerst kennis met Dutch Cuisine in de praktijklessen. De theorie volgt later. “In de kooklessen werken we al helemaal volgens de principes van Dutch Cuisine. Verder doen de studenten projecten waarbij het hele dier gebruikt wordt, fokken ze hun lammeren, en koken ze in ons restaurant du Roc ook Dutch Cuisine. ”Het is ook bedrijfsmatig slim”, denkt Frakking. “In onze regio zijn er veel mensen die bewust met eten omgaan. Dat zijn de klanten waar onze studenten rekening mee moeten houden.” Maaike gelooft daar ook heilig in: “Zeker weten dat de klanten het ook willen. Dat merk je aan alles. We krijgen veel complimenten voor de gerechten met seizoensproducten. We hebben bijvoorbeeld laatst een salade met zalm en heel veel groenten gemaakt. Iedereen vond het superlekker. Volgens mij zijn er in elk seizoen genoeg lekkere dingen. En met alle ingrediënten kun je culinair van alles doen. Ik houd zelf heel erg van spruitjes. Daar kan ik me echt mee uitleven.”

Ander nieuws

Nieuws Ambitieuze ROCvA-studenten buigen zich over stadse uitdagingen met project Made By 020 Studenten Nisan en Britt zijn begin oktober dit jaar gestart met ‘Made By 020’. Een project in samenwerking met de Gemeente Amsterdam...
Nieuws Ambitieuze ROCvA-studenten buigen zich over stadse uitdagingen met project Made By 020 Studenten Nisan en Britt zijn begin oktober dit jaar gestart met ‘Made By 020’. Een project in samenwerking met de Gemeente Amsterdam...
Nieuws Officiële kick-off MBO College Hilversum en poppodium De Vorstin In podium De Vorstin vond gisteren de officiële kick-off plaats van de samenwerking tussen MBO College Hilversum en De Vorstin vanuit de visie... MBO College Hilversum
Bekijk al het nieuws