Dutch cuisine op het MBO College Hilversum
TOPKOKS ALS VOORBEELD
De docent die Maaike Dutch Cuisine leert koken, is praktijkdocent Regina Frakking. “Op de koksopleiding zijn we er dit jaar mee gestart”, vertelt ze, “omdat we er echt in geloven. Dutch Cuisine is op de kaart gezet door topkoks als Jonnie Boer, Niven Kunz, Albert Kooy, Bas Cloo, en Jim de Jong. Die verzetten zich tegen het beeld dat Nederland geen eigen keuken heeft.

Het is beter voor het milieu, beter voor de dieren, en nog lekker ook’

Ze zijn vervolgens gaan onderzoeken welke ingrediënten we allemaal hebben in Nederland, en dat bleken er veel te zijn, heel veel. Het principe van Dutch Cuisine is dat 80 procent van het menu uit groenten bestaat en dat 80 procent van de ingrediënten seizoensgebonden en liefst lokaal geproduceerd is. We gebruiken dus bijvoorbeeld wel rijst, maar we halen geen haricots verts uit Kenia.” Op het MBO College Hilversum maken de studenten voor het eerst kennis met Dutch Cuisine in de praktijklessen. De theorie volgt later. “In de kooklessen werken we al helemaal volgens de principes van Dutch Cuisine. Verder doen de studenten projecten waarbij het hele dier gebruikt wordt, fokken ze hun lammeren, en koken ze in ons restaurant du Roc ook Dutch Cuisine. ”Het is ook bedrijfsmatig slim”, denkt Frakking. “In onze regio zijn er veel mensen die bewust met eten omgaan. Dat zijn de klanten waar onze studenten rekening mee moeten houden.” Maaike gelooft daar ook heilig in: “Zeker weten dat de klanten het ook willen. Dat merk je aan alles. We krijgen veel complimenten voor de gerechten met seizoensproducten. We hebben bijvoorbeeld laatst een salade met zalm en heel veel groenten gemaakt. Iedereen vond het superlekker. Volgens mij zijn er in elk seizoen genoeg lekkere dingen. En met alle ingrediënten kun je culinair van alles doen. Ik houd zelf heel erg van spruitjes. Daar kan ik me echt mee uitleven.”

Ander nieuws

Nieuws MBO College Centrum start als eerste in Nederland met koksopleiding niveau 5 ​Als eerste in Nederland start MBO College Centrum met een opleiding op hbo-niveau voor koks. Met deze Associate Degree behalen de koks een diploma...
Nieuws Joseph Oubelkas eerste spreker in reeks Vrijheidscolleges Woensdagmiddag 8 januari gaf Joseph Oubelkas een lezing over de 4,5 jaar die hij onschuldig in een Marokkaanse gevangenis doorbracht. Hij is de...
Nieuws Vegro en Fieldlabs slaan handen ineen Het expertisecentrum voor zorghulpmiddelen, Vegro, sluit zich vanaf heden aan bij de Fieldlabsbeweging. Fieldlabs ontwikkelt projecten voor...
Bekijk al het nieuws